December 26, 2011

A.A.G

Taktau letak tajuk apa. Banta jela.

Selama 21 tahun hidup dimuka bumi Tuhan ni, antara banyak banyak life stage, kalau dikira secara duniawi rasanya stage sekolah rendah la kot paling gemilang. *baca dengan dendangan lagu Gemilang-Jaclyn Victor*

Sebab masa tu lah macam banyak involve benda-benda best. Wakil bola jaring sekolah, wakil choir sekolah (suara soprano jangan taktau haha), wakil melukis & mewarna, wakil congkak daerah. Nampak tak kat situ betapa atlet dan artis nya diri ini dikala kecil?

*wakil sekolah je jangan nak artis atlet sangatla* =.='

haruslah sangat gemilang dengan penuh patriotik


Back to the topic.

Perasan tak, benda-benda yang baik selalunya susah nak menang. Pasca akhir zaman kini, jahiliyah selalu bermaharajalela. Disini kubawakan kisah bagaimana menangnya 'jahil' ke atas 'alim' dari skop kehidupan kanak-kanakku.

Kisah1: Bola Jaring

beberapa anak gadis cergas&cerdas sedang berlatih untuk match next week.

A: Panas ar main bola jaring pakai tudung
B: Betul3
A: Mari minta cikgu tanak pakai tudung time match nanti

Cikgu: approved.

Di hari itu, pelbagai gaya ikatan rambut yang comel dapat dilihat. Maklumla pi sekolah wajib pakai tudung. Time match ni je ar nak tunjuk rambut akula pakai Pantene.

Arakian bermainlah anak-anak gadis darjah 5 dan 6 dimana ada segelintirnya sudah akil baligh tanpa memikirkan 'ouh auratku terdedah'. BLAME STUDENT A. =.=

'Seksayy' win.


Kisah 2: Choir

Masatu ada sorang budak Melayu ni, dulu duduk London. Then ayah dia kena transfer Malaysia so hantarla anak beliau ke sekolah ku.

She's pretty. Skiping (speaking). Rambut karat ala-ala omputih. Anggaplah nama dia Lindsay Lohan.
Cikgu Muzik a.k.a penyelaras koir macam "whoa I should include this girl into my choir team"

Then berlatihlah kami selepas habis kelas.
Cikgu Muzik pun bagitau ahli baru itu dressing theme time pertandingan nanti

"Kita akan pakai tudung putih, baju putih, kain hitam, with roses". Kemudian beliau bertanya, "Lindsay sanggup tak pakai tudung nanti?"

Lindsay: No teacher. I tak biasa. Can I just freehair?

Cikgu: Ouh.

Setelah berfikir panjang, Cikgu Muzik pun berkata,

"Oleh sebab Lindsay tanak pakai tudung, and kita mesti seragam berpakaian, apakata semua takpayah pakai tudung nanti?" *wink3*

Murid lain: Segelintir "what deeeeee". Segelintir "Oh yeah!" -anggaplah aku salah sorang yang respon "whatde" itu. hihi

Apalah kudratnya kanak-kanak darjah 5 membangkang keputusan gurunya (padahal macam best gak freehair. Bisikan syaitan sungguh). Maka redha saja.

Dan dihari pertandingan, berfree-hair lah semua anak2 gadis Melayu-Islam itu hanya kerana seorang gadis-macam-omputih takmau pakai tudung,

Again, 'seksayy' win.

------------------------------

Kan?

'Alim' selalu kalah.
Biasalah tu.
nanti-nanti menangla



Konklusi,
er.....




p/s: Serius aku tak pandai nak tulis conclusion. Rumus merumus sangatlah bukan bidangku. Even lab report pun aku tak suka dapat part conclusion. Membebel tu pandaila. hihi. So silalah rumus sendiri

p/p/s: Nanti sapa-sapa jadi cikgu tolongla fikir pasal aurat murid2. Jangan ingat budak sekolah rendah tu kecil sangat. Paling muda pun ada akil baligh 9 tahun. So apalagi yang 11 & 12 tahun. Please, be more sensitive, teachers.

p/p/s: Itu zaman sekolah rendah. Dah makin besar, makin tak artis dan atlet rasanya. Baru jogging 10meter dah sesak nafas. Apelagi nak nyanyi lagu Ning baizura.







3 comments:

'Aishah Jauhara said...

Salam sejahtera ke atas kamu.

Huhu. Lawaks plaks baces.. Tapi dalam lawak2, meh saya buat conclusion.

1) I'm a Muslim. Cikgu, kalau cikgu beragama Islam, maka buat cara orang Islam. Even kalau orang bukan Islam pun, dia tahu menghormati hukum-hakam Islam. Apatah lagi kita, yang lebih patut mempertahankannya.

2) Da'wah bil-hal. Cikgu perlu tunjukkan teladan yang baik kepada anak-anak murid. Kalau cikgu (perempuan) pun pakai seksi2, terdedah sana-sini, ibarat ibu ketam mengajar anak ketam berjalan la jawabnya..

3) Tabligh. Cikgu merupakan salah satu institusi dalam memainkan peranan yang penting untuk menyampaikan da'wah secara lisan terutamanya, kerana watak cikgu mampu memberi pengaruh dan impak yang besar kepada anak2 muda. Maka, gunakanlah peluang dan ruang yang ada itu dalam menyatakan apa yang benar dan apa yang salah.

Habis bab cikgu.

4) Suap ilmu agama, bukan harta dunia. Dalam banyak hal, masalah anak-anak muda sering dikaitkan dengan institusi kekeluargaan terutama yang melibatkan ibu bapa. Sabda Nabi s.a.w., "Kullu maulud yuladu 'alal fitrah...", setiap anak yang lahir itu, lahir dalam keadaan fitrah, maka ibu-bapalah yang mencorakkannya. Keperibadian seseorang anak itu hampir keseluruhannya mengikuti kepribadian ibu dan bapanya. Maka, tanggungjawab yang paling besar adalah pada bahu si ibu dan bapa, dalam memastikan si anak mendapat didikan yang baik dan sempurna dari kecil lagi, supaya tidak menjadi liar bila dewasa kelak. Sebab itu pentingnya pengawasan (yang tidak mengongkong), dan tarbiyatul awlad dari mereka baru mula untuk mengenal dunia, dengan ilmu2 agama yang mendekatkan diri mereka pada Pencipta, bukan pada hiburan dan kekayaan harta benda.

5) Lastly (tak larat nak bawak point dah ^^'), adik2 yang dirahmati oleh Allah Taala, meskipun kita tidak dihidang di depan mata akan dosa dan pahala, namun yakinlah akan ganjaran dan balasan yang Allah akan balas setimpal dengan apa yang kita kerjakan. Sekalipun kebebasan dan hiburan itu sesuatu yang 'nikmat', ketahuilah ianya tidak akan kekal lama. Di akhirnya, seluruh tubuh kita akan berbalut dan kembali pada tanah.

Moga Allah lindungi kita semua dari segala kejahatan dan kemaksiatan, sama ada kita sedar ataupun tidak.

Wallahu Ta'ala A'lam. :)

najibah said...

hurmm.. menarik2. mungkin cikgu kurang cakna, anak murid kecil mereka itu hakikatnya sudah 'besar' dari sudut syariah, beban agamanya

patenjihah said...

ustazah aishah jauhara:

wahh terkesima saye. ulasan sangat berisi lagi mantap. thank you ustazah! :D

ustazah najibah:
:)

------

oh ya, mungkin ada yg terfikir "eh, parents budak2 tu takkan x cakna anak dia buka aurat"

actually waktu hari kejadian bola jaring & choir tu, datang dari rumah kami semua pakai tudung. bila da sampai sekolah barulah free hair dengan penuh perasan cun. tsk. poyo kan? ==''

December 26, 2011

A.A.G

Taktau letak tajuk apa. Banta jela.

Selama 21 tahun hidup dimuka bumi Tuhan ni, antara banyak banyak life stage, kalau dikira secara duniawi rasanya stage sekolah rendah la kot paling gemilang. *baca dengan dendangan lagu Gemilang-Jaclyn Victor*

Sebab masa tu lah macam banyak involve benda-benda best. Wakil bola jaring sekolah, wakil choir sekolah (suara soprano jangan taktau haha), wakil melukis & mewarna, wakil congkak daerah. Nampak tak kat situ betapa atlet dan artis nya diri ini dikala kecil?

*wakil sekolah je jangan nak artis atlet sangatla* =.='

haruslah sangat gemilang dengan penuh patriotik


Back to the topic.

Perasan tak, benda-benda yang baik selalunya susah nak menang. Pasca akhir zaman kini, jahiliyah selalu bermaharajalela. Disini kubawakan kisah bagaimana menangnya 'jahil' ke atas 'alim' dari skop kehidupan kanak-kanakku.

Kisah1: Bola Jaring

beberapa anak gadis cergas&cerdas sedang berlatih untuk match next week.

A: Panas ar main bola jaring pakai tudung
B: Betul3
A: Mari minta cikgu tanak pakai tudung time match nanti

Cikgu: approved.

Di hari itu, pelbagai gaya ikatan rambut yang comel dapat dilihat. Maklumla pi sekolah wajib pakai tudung. Time match ni je ar nak tunjuk rambut akula pakai Pantene.

Arakian bermainlah anak-anak gadis darjah 5 dan 6 dimana ada segelintirnya sudah akil baligh tanpa memikirkan 'ouh auratku terdedah'. BLAME STUDENT A. =.=

'Seksayy' win.


Kisah 2: Choir

Masatu ada sorang budak Melayu ni, dulu duduk London. Then ayah dia kena transfer Malaysia so hantarla anak beliau ke sekolah ku.

She's pretty. Skiping (speaking). Rambut karat ala-ala omputih. Anggaplah nama dia Lindsay Lohan.
Cikgu Muzik a.k.a penyelaras koir macam "whoa I should include this girl into my choir team"

Then berlatihlah kami selepas habis kelas.
Cikgu Muzik pun bagitau ahli baru itu dressing theme time pertandingan nanti

"Kita akan pakai tudung putih, baju putih, kain hitam, with roses". Kemudian beliau bertanya, "Lindsay sanggup tak pakai tudung nanti?"

Lindsay: No teacher. I tak biasa. Can I just freehair?

Cikgu: Ouh.

Setelah berfikir panjang, Cikgu Muzik pun berkata,

"Oleh sebab Lindsay tanak pakai tudung, and kita mesti seragam berpakaian, apakata semua takpayah pakai tudung nanti?" *wink3*

Murid lain: Segelintir "what deeeeee". Segelintir "Oh yeah!" -anggaplah aku salah sorang yang respon "whatde" itu. hihi

Apalah kudratnya kanak-kanak darjah 5 membangkang keputusan gurunya (padahal macam best gak freehair. Bisikan syaitan sungguh). Maka redha saja.

Dan dihari pertandingan, berfree-hair lah semua anak2 gadis Melayu-Islam itu hanya kerana seorang gadis-macam-omputih takmau pakai tudung,

Again, 'seksayy' win.

------------------------------

Kan?

'Alim' selalu kalah.
Biasalah tu.
nanti-nanti menangla



Konklusi,
er.....




p/s: Serius aku tak pandai nak tulis conclusion. Rumus merumus sangatlah bukan bidangku. Even lab report pun aku tak suka dapat part conclusion. Membebel tu pandaila. hihi. So silalah rumus sendiri

p/p/s: Nanti sapa-sapa jadi cikgu tolongla fikir pasal aurat murid2. Jangan ingat budak sekolah rendah tu kecil sangat. Paling muda pun ada akil baligh 9 tahun. So apalagi yang 11 & 12 tahun. Please, be more sensitive, teachers.

p/p/s: Itu zaman sekolah rendah. Dah makin besar, makin tak artis dan atlet rasanya. Baru jogging 10meter dah sesak nafas. Apelagi nak nyanyi lagu Ning baizura.







3 comments:

'Aishah Jauhara said...

Salam sejahtera ke atas kamu.

Huhu. Lawaks plaks baces.. Tapi dalam lawak2, meh saya buat conclusion.

1) I'm a Muslim. Cikgu, kalau cikgu beragama Islam, maka buat cara orang Islam. Even kalau orang bukan Islam pun, dia tahu menghormati hukum-hakam Islam. Apatah lagi kita, yang lebih patut mempertahankannya.

2) Da'wah bil-hal. Cikgu perlu tunjukkan teladan yang baik kepada anak-anak murid. Kalau cikgu (perempuan) pun pakai seksi2, terdedah sana-sini, ibarat ibu ketam mengajar anak ketam berjalan la jawabnya..

3) Tabligh. Cikgu merupakan salah satu institusi dalam memainkan peranan yang penting untuk menyampaikan da'wah secara lisan terutamanya, kerana watak cikgu mampu memberi pengaruh dan impak yang besar kepada anak2 muda. Maka, gunakanlah peluang dan ruang yang ada itu dalam menyatakan apa yang benar dan apa yang salah.

Habis bab cikgu.

4) Suap ilmu agama, bukan harta dunia. Dalam banyak hal, masalah anak-anak muda sering dikaitkan dengan institusi kekeluargaan terutama yang melibatkan ibu bapa. Sabda Nabi s.a.w., "Kullu maulud yuladu 'alal fitrah...", setiap anak yang lahir itu, lahir dalam keadaan fitrah, maka ibu-bapalah yang mencorakkannya. Keperibadian seseorang anak itu hampir keseluruhannya mengikuti kepribadian ibu dan bapanya. Maka, tanggungjawab yang paling besar adalah pada bahu si ibu dan bapa, dalam memastikan si anak mendapat didikan yang baik dan sempurna dari kecil lagi, supaya tidak menjadi liar bila dewasa kelak. Sebab itu pentingnya pengawasan (yang tidak mengongkong), dan tarbiyatul awlad dari mereka baru mula untuk mengenal dunia, dengan ilmu2 agama yang mendekatkan diri mereka pada Pencipta, bukan pada hiburan dan kekayaan harta benda.

5) Lastly (tak larat nak bawak point dah ^^'), adik2 yang dirahmati oleh Allah Taala, meskipun kita tidak dihidang di depan mata akan dosa dan pahala, namun yakinlah akan ganjaran dan balasan yang Allah akan balas setimpal dengan apa yang kita kerjakan. Sekalipun kebebasan dan hiburan itu sesuatu yang 'nikmat', ketahuilah ianya tidak akan kekal lama. Di akhirnya, seluruh tubuh kita akan berbalut dan kembali pada tanah.

Moga Allah lindungi kita semua dari segala kejahatan dan kemaksiatan, sama ada kita sedar ataupun tidak.

Wallahu Ta'ala A'lam. :)

najibah said...

hurmm.. menarik2. mungkin cikgu kurang cakna, anak murid kecil mereka itu hakikatnya sudah 'besar' dari sudut syariah, beban agamanya

patenjihah said...

ustazah aishah jauhara:

wahh terkesima saye. ulasan sangat berisi lagi mantap. thank you ustazah! :D

ustazah najibah:
:)

------

oh ya, mungkin ada yg terfikir "eh, parents budak2 tu takkan x cakna anak dia buka aurat"

actually waktu hari kejadian bola jaring & choir tu, datang dari rumah kami semua pakai tudung. bila da sampai sekolah barulah free hair dengan penuh perasan cun. tsk. poyo kan? ==''