January 20, 2010

Saya kagum lah dengan AWAKs

Ini post panjang. post panjang memang annoying. Jadi, I'm sorryyy!! *tetibe Amir Raje Lawak muncul haha*. Malam semalam, telah join 4 gadis akan satu forum yang dibuat kat PKNS Bangi yang berkisar "Implikasi pengggunaan Nama Allah di Malaysia".

Actually i dont want to talk about isi forum tu. Sebab dah banyak kot blog2 ilmiah yang cakap pasal isu ni. baek korang bace kat sane. secare kesimpulan, memang best banget deh itu forum. ketiga tiga panel memang mantap I loike. kebetulan ketiga mereka punya satu persamaan, iaitu pade name 'Yusuf'. Mari kite bicara ape perasaan hati saye terhadap mereka bertiga. wahaa ayat gedik yarks. ok la tukar, apa pandangan saye terhadap mereka bertiga.

Panel 1 : Dr. Mujahid Yusuf Rawa beliau ni orang politik, pangkat YB. pernah berucap didalam gereja tentang isu ini, dan adakan dialog dengan orang Kristian. hebat! Ini memang lah dah agak sebab beliau seorang ustaz.

Panel 2 : Sdr. Muhd Idris Mohd Yusuf Beliau Presiden GAMIS tahukah? student Fakulti Pengajian Islam UKM for sure. Lidah pun laju jela nak keluar ayat Quran, Hadis. Ex-student DQ kot, 30 juzuk mane tak hebat. *para gadis pasti adore orang seperti ini kan? eceh boleh je, at least jadik inspirasi untuk ubah diri jadi makin bagus hari ke hari. wihiee! :P

Panel 3 : Mohd. Yusuf Dawood Gamy

antare tige2, saye paling suke dia ni. he's not an ustaz, ulamak, mufti, or apa apa. bukan pelajar jurusan agama. he is a psychology lecturer from UNITAR. dan baru saje grad dari UIA. serius, kalau korang dengar dia bercakap, terasa kagum. lidah tu laju je nak keluar ayat Quran lengkap surah ape, ayat berapa. siap terjemah fasih tu. dan care penyampaian beliau bersahaja. kene la dengan jiwe kanak kanak belia macam I ni. ehee~

pulak tu, dengan Bible pun die bole bagi hujah. versi ke, ayat ke, translate, lidah memangla cair nak sebut. beliau selalu buat diskusi secara intelek dengan member2 kuliah yang non-muslim. the way he argue, ok bukan argue, bincang lebih tepat. die tak emosional, dan care dia menerangkan perbandingan agama pade non-Muslim memang dapat diterima mereka. berhikmah kan? tak cukup lagi, dengan kitab Hindu bahase belit belit dia boleh sebut. Masya Allah, memang kagum!


dan kisah hidup dia pun bukanlah berlatar keluarga alim ulamak. biase je. dan dia pernah hadapi konflik dalam jiwa, dimane dia pernah ragu dengan agama. dan membuatkan dia minat mengkaji semua agama demi mencari kebenaran. dan akhirnya die admit yang Islamlah agama paling sempurna, benar, tiade ragu baginye. thats why lah dia boleh ingat bait bait Quran, Bible, mahupun kitab Hindu secara impressive.


Point 1 : macamane dia yang dulunya pernah hilang arah tuju, tetibe sekarang punyelah hebat? sebab die kaji. bukan macam kite ni. dah luckily dapat waris agama yang lurus takdela nak try kaji kaji supaye lebih paham dan hayati. that's why la bila keluar isu orang Kristian gune nama Allah, melenting sane sini sampai nak bakar gereja la, demonstrasi la. takpela, itu namenye masih ade sensitiviti sayang agama. tapi biarlah kene dengan akhlak ibadah kite. duk sibuk bising pasal kalimah, yang syariat tak reti nak jage pulak. apekes?

Point 2 : lihat la, tak semestinye nak kene jadi ustaz, mufti baru boleh nak tegur orang. even you are just an ordinary student pun, tak salah kot nak tegur kawan. BUT make sure la kite ni sendiri apply ape yang kite cakapkan. jangan jadi cakap-tak-serupa-bikin. lagi orang annoying lagi ade.

And I would like to higlight some advices from those panels :

"kalau boleh, dalam keluarga kita, biarlah ade sekurang kurangnye seorang anak kita yang jadi hafizul Quran"
-ini kalau family siblings kita takde sorang pun, at least nanti bile kite dah kahwin (omg!!), pastikan adelah salah sorang anak kite (omg lagi!!) yang tahfiz. boleh tanam niat dari sekarang. :)

"kalau boleh, kite nak lahirkan professional muslim berkualiti yang ramai"
-which means, kite taknak lah sikit sikit yang jadi ustaz tula jadi imam surau, yang amek kos agame la yang duk bagi ceramah kat orang. why not people from other professions, cikgu kah, officer kah, doktor kah, kerani kah, majistret jugaa?

macam contoh ar,


Pak Dom "wah sedapnye la imam muda tu tadi punya bacaan. sedihnye mase aku solat. sape die tu?". Pak Mat " oh tu anak si Deris, anak die memang amek Tafsir Quran kat Mesir". Memangla orang kampung pun kagum, tapi kekaguman tu taklah sehebat kalau dia jurusan lain, sebab memang dah normal ar orang aliran agama jadi ustaz ustazah ni.

cube kalau Pak Mat jawab
"oh tu anak si Deris, anak die baru balek dari US amek dentistry". terus gamam gumam kaget kagum Pak Dom. "fuiyo susah kot nak jumpe orang profesion camtu jadik imam. satu dalam sejuta! aku dah cop die bakal menantu aku! aku tak kire aku tak kire!!" kate Pak Dom dengan overnye. ish3 hebat tol penangan.

So friends, especially yang currently bukan dari bidang agama, mari sahut seruan panel kita ini. kita juga mampu sebenarnye, why not? tapi harus sertai dengan niat dan matlamat yang jelas.

P/s: Campus election lagi seminggu. Pro-M atau Aspirasi yang jadi pilihan? undi saye adelah rahsia. nyeh nyeh

16 comments:

..SuRaYa.. said...

GAMIS??dia tu bukan YDP ISIUKM ke??
huhu..

wah..ceptnya UPM pnya plihnraya..

fareha azhar said...

waahh brjaye jugak bace abes.. hehe.. hmm.. mst best kn?? teringin lak nk dengar sume panel ni brhujah.. nama yusuf ag.. mst sume hensem *abaikn* ..

ouh.. kt um x start ag.. tp dah terasa bahangnye.. slmt mengundi..:)

diyanah said...

yaah. i like bdk DQ.
sedap mata memandang wpun klau tgk lme2 muka dorg biasa je. hafaz quran pny psl, berseri2 je muka.

and and, mmg digalak kan 1 family sorg yg tahfiz. sbb kat akhirat nnt, tahfiz quran bleh tarik 10 org ahli family dia msuk syurga. ustz ak bitau, bdk dq jgak. wallahualam.

acik | uyul said...

nice entri. keep it up!! :)

p/s: fatin jadik la hafizah ntok famili en ashari (^^)

nedd said...

=) best2...hehe~

esok.ust farid ravi, ust ismail kamus dtg unisel.. ~ mai2 datang cni~ hehe

Anon DQ said...

wohoo...
nak amek dentistry kat US la...
wiwit~

dell~ said...

brother yusuf..

tabik giler kat dy jiha..
dell ari2 g program perbandingan agama kat KUIS bangi..
then dy slh sorg xsilap y jd panelnye la..

best dgr dy ckp.. da la xngntuk..
pas2 pengalaman dy 2.. dell rse jugak kowt.. hihi

suke dgr dy nyanyi lagu tamil..haha

fatin nazihah ashari said...

aha..act takdela cepat pon UPM election. fyi, UMT dan KUIS dah ade result pon. KUIS Pro-M menang, UMT i'm not sure. Aspirasi maybe.

suraya :
what? presiden GAMIS merangkap presiden ISIUKM? ohmai sungguh dedikasi :P

fareha :
iya. sudah pasti wajah mereka nampak suci saja.

diyanah :
ye, aku dengar camtu gak. insyaAllah, same same kite bentuk generasi seperti itu after nikah nanti (ewwww). haha perancangan awal itu perlu :P

kak uyul :
ehehe. besaqnye harapan cik puan nieh. God willing, aminn~ *pastikan bakal anak cik juga ada sorang okey? :)

nedd :
woh. bestnyee. ala unisel tu "dekat" sangat, sampai tak tersempat aku nak attend. haha

anon-poyos-budak-DQ :
xpela, cukupla anda dah amek ID dekat Malaysia nih. sibuk plak tukar course semate2 nak jadi menantu Pak Dom. T_T

dell :
omg! u know him. gimme 5!
yea, dia sangat bagus dan mengagumkan. i wish i can attend his forum anywhere everywhere after this :)

Anon Dentistry said...

ape salahnyer amek dentistry kat US???
bole jd imam yg dikagumi sbb bukan bdk DQ...hehehehe.... :P

fatin nazihah ashari said...

jadi industrial designer yang boleh jadik imam kat masjid kg sg buah pun dah amat-amat dikagumi org kampung, tahu? tak perlu ke US kot

THE BLOGGER said...

Jgn pandang rendah pd kerjaya arkitek....arkitek bleh jd imam gak, siap jd bilal...hahahahah

x lama lg ade pak cik-pak cik ckp cam ni, "sape imam muda yg sedap punya bacaan itu ?". lalu dorang kate, "oh tu anak encik Ismail...baru balik dari UK amik architecture"..kahkahkahkahkah....

bab dgr ceramah, aku mudah tertido la....asyik mengantuk jerk kalo ade forum hal ehwal islam kat kolej... Ustaz badlishah Alauddin selalu dtg bg ceramah kat kolej aku...best dye punya lawak jenaka...

fatin nazihah ashari said...

aik, denga ceramah ade lawak jenake pun ko tertido jugak? byknye penggode bergayut kat mate.

mungkin kene betul niat b4 pegi ceramah kot. hihi

*tiru dialog nmpak. ceih

syazwan safwan said...

bila timbul isu ni..barulah kita tahu setakat mana kefahaman kita terhadap agama..

fatin nazihah ashari said...

abang syazwan :
yup..you're right.
most of us hanye pandai bising2 konon2 marah kerane kalimah.
tapi.. syariat tuhan, diperlekeh. logik ke?

aishah jauhara said...

Yup.
Ust Idris tu, bekas DQ, n sekarang YDP ISIUKM & Presiden GAMIS.
MAntop!!

fatin nazihah ashari said...

mantop! yes, he is ^_^

January 20, 2010

Saya kagum lah dengan AWAKs

Ini post panjang. post panjang memang annoying. Jadi, I'm sorryyy!! *tetibe Amir Raje Lawak muncul haha*. Malam semalam, telah join 4 gadis akan satu forum yang dibuat kat PKNS Bangi yang berkisar "Implikasi pengggunaan Nama Allah di Malaysia".

Actually i dont want to talk about isi forum tu. Sebab dah banyak kot blog2 ilmiah yang cakap pasal isu ni. baek korang bace kat sane. secare kesimpulan, memang best banget deh itu forum. ketiga tiga panel memang mantap I loike. kebetulan ketiga mereka punya satu persamaan, iaitu pade name 'Yusuf'. Mari kite bicara ape perasaan hati saye terhadap mereka bertiga. wahaa ayat gedik yarks. ok la tukar, apa pandangan saye terhadap mereka bertiga.

Panel 1 : Dr. Mujahid Yusuf Rawa beliau ni orang politik, pangkat YB. pernah berucap didalam gereja tentang isu ini, dan adakan dialog dengan orang Kristian. hebat! Ini memang lah dah agak sebab beliau seorang ustaz.

Panel 2 : Sdr. Muhd Idris Mohd Yusuf Beliau Presiden GAMIS tahukah? student Fakulti Pengajian Islam UKM for sure. Lidah pun laju jela nak keluar ayat Quran, Hadis. Ex-student DQ kot, 30 juzuk mane tak hebat. *para gadis pasti adore orang seperti ini kan? eceh boleh je, at least jadik inspirasi untuk ubah diri jadi makin bagus hari ke hari. wihiee! :P

Panel 3 : Mohd. Yusuf Dawood Gamy

antare tige2, saye paling suke dia ni. he's not an ustaz, ulamak, mufti, or apa apa. bukan pelajar jurusan agama. he is a psychology lecturer from UNITAR. dan baru saje grad dari UIA. serius, kalau korang dengar dia bercakap, terasa kagum. lidah tu laju je nak keluar ayat Quran lengkap surah ape, ayat berapa. siap terjemah fasih tu. dan care penyampaian beliau bersahaja. kene la dengan jiwe kanak kanak belia macam I ni. ehee~

pulak tu, dengan Bible pun die bole bagi hujah. versi ke, ayat ke, translate, lidah memangla cair nak sebut. beliau selalu buat diskusi secara intelek dengan member2 kuliah yang non-muslim. the way he argue, ok bukan argue, bincang lebih tepat. die tak emosional, dan care dia menerangkan perbandingan agama pade non-Muslim memang dapat diterima mereka. berhikmah kan? tak cukup lagi, dengan kitab Hindu bahase belit belit dia boleh sebut. Masya Allah, memang kagum!


dan kisah hidup dia pun bukanlah berlatar keluarga alim ulamak. biase je. dan dia pernah hadapi konflik dalam jiwa, dimane dia pernah ragu dengan agama. dan membuatkan dia minat mengkaji semua agama demi mencari kebenaran. dan akhirnya die admit yang Islamlah agama paling sempurna, benar, tiade ragu baginye. thats why lah dia boleh ingat bait bait Quran, Bible, mahupun kitab Hindu secara impressive.


Point 1 : macamane dia yang dulunya pernah hilang arah tuju, tetibe sekarang punyelah hebat? sebab die kaji. bukan macam kite ni. dah luckily dapat waris agama yang lurus takdela nak try kaji kaji supaye lebih paham dan hayati. that's why la bila keluar isu orang Kristian gune nama Allah, melenting sane sini sampai nak bakar gereja la, demonstrasi la. takpela, itu namenye masih ade sensitiviti sayang agama. tapi biarlah kene dengan akhlak ibadah kite. duk sibuk bising pasal kalimah, yang syariat tak reti nak jage pulak. apekes?

Point 2 : lihat la, tak semestinye nak kene jadi ustaz, mufti baru boleh nak tegur orang. even you are just an ordinary student pun, tak salah kot nak tegur kawan. BUT make sure la kite ni sendiri apply ape yang kite cakapkan. jangan jadi cakap-tak-serupa-bikin. lagi orang annoying lagi ade.

And I would like to higlight some advices from those panels :

"kalau boleh, dalam keluarga kita, biarlah ade sekurang kurangnye seorang anak kita yang jadi hafizul Quran"
-ini kalau family siblings kita takde sorang pun, at least nanti bile kite dah kahwin (omg!!), pastikan adelah salah sorang anak kite (omg lagi!!) yang tahfiz. boleh tanam niat dari sekarang. :)

"kalau boleh, kite nak lahirkan professional muslim berkualiti yang ramai"
-which means, kite taknak lah sikit sikit yang jadi ustaz tula jadi imam surau, yang amek kos agame la yang duk bagi ceramah kat orang. why not people from other professions, cikgu kah, officer kah, doktor kah, kerani kah, majistret jugaa?

macam contoh ar,


Pak Dom "wah sedapnye la imam muda tu tadi punya bacaan. sedihnye mase aku solat. sape die tu?". Pak Mat " oh tu anak si Deris, anak die memang amek Tafsir Quran kat Mesir". Memangla orang kampung pun kagum, tapi kekaguman tu taklah sehebat kalau dia jurusan lain, sebab memang dah normal ar orang aliran agama jadi ustaz ustazah ni.

cube kalau Pak Mat jawab
"oh tu anak si Deris, anak die baru balek dari US amek dentistry". terus gamam gumam kaget kagum Pak Dom. "fuiyo susah kot nak jumpe orang profesion camtu jadik imam. satu dalam sejuta! aku dah cop die bakal menantu aku! aku tak kire aku tak kire!!" kate Pak Dom dengan overnye. ish3 hebat tol penangan.

So friends, especially yang currently bukan dari bidang agama, mari sahut seruan panel kita ini. kita juga mampu sebenarnye, why not? tapi harus sertai dengan niat dan matlamat yang jelas.

P/s: Campus election lagi seminggu. Pro-M atau Aspirasi yang jadi pilihan? undi saye adelah rahsia. nyeh nyeh

16 comments:

..SuRaYa.. said...

GAMIS??dia tu bukan YDP ISIUKM ke??
huhu..

wah..ceptnya UPM pnya plihnraya..

fareha azhar said...

waahh brjaye jugak bace abes.. hehe.. hmm.. mst best kn?? teringin lak nk dengar sume panel ni brhujah.. nama yusuf ag.. mst sume hensem *abaikn* ..

ouh.. kt um x start ag.. tp dah terasa bahangnye.. slmt mengundi..:)

diyanah said...

yaah. i like bdk DQ.
sedap mata memandang wpun klau tgk lme2 muka dorg biasa je. hafaz quran pny psl, berseri2 je muka.

and and, mmg digalak kan 1 family sorg yg tahfiz. sbb kat akhirat nnt, tahfiz quran bleh tarik 10 org ahli family dia msuk syurga. ustz ak bitau, bdk dq jgak. wallahualam.

acik | uyul said...

nice entri. keep it up!! :)

p/s: fatin jadik la hafizah ntok famili en ashari (^^)

nedd said...

=) best2...hehe~

esok.ust farid ravi, ust ismail kamus dtg unisel.. ~ mai2 datang cni~ hehe

Anon DQ said...

wohoo...
nak amek dentistry kat US la...
wiwit~

dell~ said...

brother yusuf..

tabik giler kat dy jiha..
dell ari2 g program perbandingan agama kat KUIS bangi..
then dy slh sorg xsilap y jd panelnye la..

best dgr dy ckp.. da la xngntuk..
pas2 pengalaman dy 2.. dell rse jugak kowt.. hihi

suke dgr dy nyanyi lagu tamil..haha

fatin nazihah ashari said...

aha..act takdela cepat pon UPM election. fyi, UMT dan KUIS dah ade result pon. KUIS Pro-M menang, UMT i'm not sure. Aspirasi maybe.

suraya :
what? presiden GAMIS merangkap presiden ISIUKM? ohmai sungguh dedikasi :P

fareha :
iya. sudah pasti wajah mereka nampak suci saja.

diyanah :
ye, aku dengar camtu gak. insyaAllah, same same kite bentuk generasi seperti itu after nikah nanti (ewwww). haha perancangan awal itu perlu :P

kak uyul :
ehehe. besaqnye harapan cik puan nieh. God willing, aminn~ *pastikan bakal anak cik juga ada sorang okey? :)

nedd :
woh. bestnyee. ala unisel tu "dekat" sangat, sampai tak tersempat aku nak attend. haha

anon-poyos-budak-DQ :
xpela, cukupla anda dah amek ID dekat Malaysia nih. sibuk plak tukar course semate2 nak jadi menantu Pak Dom. T_T

dell :
omg! u know him. gimme 5!
yea, dia sangat bagus dan mengagumkan. i wish i can attend his forum anywhere everywhere after this :)

Anon Dentistry said...

ape salahnyer amek dentistry kat US???
bole jd imam yg dikagumi sbb bukan bdk DQ...hehehehe.... :P

fatin nazihah ashari said...

jadi industrial designer yang boleh jadik imam kat masjid kg sg buah pun dah amat-amat dikagumi org kampung, tahu? tak perlu ke US kot

THE BLOGGER said...

Jgn pandang rendah pd kerjaya arkitek....arkitek bleh jd imam gak, siap jd bilal...hahahahah

x lama lg ade pak cik-pak cik ckp cam ni, "sape imam muda yg sedap punya bacaan itu ?". lalu dorang kate, "oh tu anak encik Ismail...baru balik dari UK amik architecture"..kahkahkahkahkah....

bab dgr ceramah, aku mudah tertido la....asyik mengantuk jerk kalo ade forum hal ehwal islam kat kolej... Ustaz badlishah Alauddin selalu dtg bg ceramah kat kolej aku...best dye punya lawak jenaka...

fatin nazihah ashari said...

aik, denga ceramah ade lawak jenake pun ko tertido jugak? byknye penggode bergayut kat mate.

mungkin kene betul niat b4 pegi ceramah kot. hihi

*tiru dialog nmpak. ceih

syazwan safwan said...

bila timbul isu ni..barulah kita tahu setakat mana kefahaman kita terhadap agama..

fatin nazihah ashari said...

abang syazwan :
yup..you're right.
most of us hanye pandai bising2 konon2 marah kerane kalimah.
tapi.. syariat tuhan, diperlekeh. logik ke?

aishah jauhara said...

Yup.
Ust Idris tu, bekas DQ, n sekarang YDP ISIUKM & Presiden GAMIS.
MAntop!!

fatin nazihah ashari said...

mantop! yes, he is ^_^