January 06, 2010

soal hati dan perasaan..cewah :p

First of all, tahniah kerana sistem 40jam 7hari telah kembali di activate dengan jayenye. jadi perlu gunekan mase online wisely. Tahniah juga waifai kembali kurakura hinggakan template blog ini tidak dapat loading sepenuhnye. iye..tahniah T_T. eh tak reti bersyukur betulla. tengok kolej lain ade yang tak dapat langsung line biase je, tak mati pun tak dapat online. ish.

Mari bicara soal hati dan perasaan. pheww bajet mase taip word tu macam nak menjiwang pula. Biarla nak jiwang pun, tengok orang lain cerita pasal kisah jiwang dalam blog, I pun nak torai jugak. Ok ikuti kisah perasaan jiwang cintanku. 1st time ni, berdebar betul ni. huahua


Budak Putih

Si Putih : ish, muke aku dah hitam laa! ni kes outing tengahari bute la ni. malula

Si Gelap : ala, mana ade la. putih je tu. takdela gelap sangat, nak banding dengan aku ni gelap semulajadi betambah gelap pas gi outing ni.

dalam hati : kureng betolla budak ni. kot ye pon agak2 ar nak kate muke tu gelap. padahal aku ni 50 kali lagi gelap dari die. lempang nak?


Budak Kurus

Si Kurus : aku rase aku dah gemok la weh. sejak cuti ni macam dah gemok gile je. tak best betul

Si Berisi : eh takdela, kurus je. slim ape. takdela naik pon still nampak ok la

dalam hati : macam bagus. sajeje nak bikin aku panas kan padahal aku ni 10 kali lagi debab dari die. sekeh nak?


Budak Cergas

Test 1

Si Bijok : huish, risau aku tak bace pon. asek main game, fesbuk, tido mase cuti. gerenti fail

Si Lambat : ouh yeke? emm aku study la jugak. tawakal jela

result keluar. Si Bijak dapat A, si lambat dapat B-.

Test 2

Si Bijak : eee aku mesti dapat D ni. jawab cincai cincai je pon. memang tak study pon. blur la tadi

Si lambat : ala, tawakal la. exam da lepas. relax ok?

result keluar. Si Bijak dapat A. Si Lambat dapat B.


agak agak la. memang la tak salah Si Putih nak ngomel kate muka dah gelap lepas outing, sebab maybe kulit dia dah 5% gelap sikit berbanding sedia ada. TAPI.. tak payah la ngomel depan budak yang sediakala 50% lagi gelap dari mu. buat panas je. pergila ngomel kat orang yang lebih putih dari kamu

tak la salah kalau Si Kurus nak ngomel makin berisi gemuk ke sebab kalau die dah rase macam tu nak buat camane kan. tapi janganla ngomel depan member yang saiz XXXL, takke terasa hati member tu?

memangla ade kes budak pandai, memang dia betul tak study tapi tetibe dapat result gempak, memang ramai kes camtu, rezeki la otak cergas Tuhan bagi. boleh je nak ngomel cakap tak studyla, tapi kalau dah berkali kali ngomel dekat budak yang sama yang 30% lambat dari anda yang selalu dapat result low dari anda, agak sadis bukan?

tengokla. ade orang yang tak sedar dan tak berniat pun nak sakitkan hati member yang jadi pendengar, tapi ade gak kes memang sesajeeee je nak bagi member tu rase "ouh sedangkan dia yang lagi bagus ni pun rasa down, apetah lagi aku yang memang tak seberapa ni, sedih sedih.." . jangan, tak baiikk. nawaitu yang harus diperbetul.

***************

Bidan Terjun. mengapa terbit simpulan bahase ini? kenapa mesti 'terjun'? kenape tak lompat ke, terbang ke, mengengsot ke.

menjadi bidan terjun macam pengganti. maybe satu penghargaan. tapi kan, kekadang si bidan terjun ni akan feel kurang best. yelah, orang gune khidmat die pun sebab, emergency, dah ade kekosongan amik jela sesape ganti.

But, kalau kite ni jadi bidan terjun untuk satu benda baru dalam hidup, dan benda ni boleh dikatakan bagus (ok takla over bagi word bagus sebab bende ni cam memang bagus pon), so tak perlu rase down. rase cam, "ish aku ni bukannye ikut vote, akak tu amik aku pon sebab aku baik dengan si A, so senang nak buat kerje sesama".

Rase macam tak best tu memang kuat, but why not we think positive? bukannye orang nak soksek soksek kat belakang, tapi kalau ade jugak tu tak tahulah nak kate, harap je dah 20-an (perghh 20 an tu omg we all dah dewase!!). Boleh carik experience, tambahan bergaul dengan orang-orang "dalam tu", mungkin sedikit sebanyak dapat bawak perubahan besar dalam diri. so, just take the chance, tak perlu feeling down whatsoever.

Ini bukan kisah peribadi. Ini kisah umum. So, amacam, jiwang betul kan saye harini. wiwit~~ :D

14 comments:

fareha azhar said...

hehe..
jiwang2~

bgus2..amek pengajaran..
kdg2 x pasan dri sndri pn jdi camtu..

aishah jauhara said...

ewah2 atin..dah maju nmpk..^_^

nedd said...

mungkin saja org2 berkenaan tak sengaja kot~ terluah tika dan saat itu..haha~ tapi klau trkena kat den nihah...goram gak la

diyanah said...

alah kes budak pandai bijak tu simple je theory dia.
ada certain bdk pandai bijak yg btul2 xleh buat exam tp xleh buat ikut kpala otak pandai dorg. mcm dorg xleh buat satu soalan JE tp merungut mcm takleh buat semua. sbb pandai, jd xleh buat 1 soalan rse mcm dah xde masa dpn dah. sdg kan org yg tak pandai bijak ni xleh buat 30 soalan pon dah rase mcm normal.
sbb ak termsuk golongan yg xpandai xbijak, dpt plak kwn2 yg pandai bijak jd rse dah normal pulak dgr rungutan pas exam. =_=

THE BLOGGER said...

patin jehah ni mmg jiwang laaa.. nasib baik x jadi Ratu Rock tanah air...kahkahkah !!

fatin nazihah ashari said...

fareha :
hihi. jiwang betul :D

aishah :
maju? ape yang maju? huhu

nedd :
yup, agreed! :)

diyanah :
ouhh, ek? ok baru aku paham puncanya. thx :)

man :
ape kaitan ratu rock dengan jiwang? once again aku bukan adek jehan miskin T_T

..SuRaYa.. said...

terasa diriku..haha..

tp yg bab2 dak pndai,lembab n bla2 tue..betul la teori cik diyanah tue..

bgusnya upm de hadkn wifi..

flynn_minE said...

hahahha..syok2,cam ader jugak jerk part2 diri i ini lam dilog itu ngeww~~

Anonymous said...

wah...sangat emosional skali entry ini...
tahniah diucapkan kerana tuan tanah berjaya mengungkapkan satu fenomena yang biase terjadi di kalangan student2 dengan jayanye...

mmg tidak dinafikan, perkara2 seperti yg disebutkan di atas mmg standard terjadi kepada kita semua...kepada yg berkenaan, jgn la berkecil hati...anggap la mereka tidak sengaja...maafkan la mereka sbb mereka tidak mengetahui...mmg la kita sedey, tp kalau bersabar, itu yg lebey baek...kan kan kan?? :)

fatin nazihah ashari said...

suraya :
terase? which part? hehe

flynn :
huahuahua. ko mesti terase bab cerah gelap tak pun kurus berisi kan3? haha. aku bukan tuju kat sesape la, ini umum untuk semua :)

anon-tidak-macho :
terharu nye membaca nasihat berguna dari anda. insaf sebentar. tsk :D

anon-macho said...

Huish...sape la yg selalu jd anon tu yea...mesti seorg yg rendah diri dan ceria selalu...
wiwit~

fatin nazihah ashari said...

Anon = Annoy

annoying...
annoy...
nnoy...
noy...
oy...
y...
...

effa_dila said...

one of jiha's best entries!!!

fatin nazihah ashari said...

omg epa sengaja buat aku blushing.
xbest pun. btw thx :)

January 06, 2010

soal hati dan perasaan..cewah :p

First of all, tahniah kerana sistem 40jam 7hari telah kembali di activate dengan jayenye. jadi perlu gunekan mase online wisely. Tahniah juga waifai kembali kurakura hinggakan template blog ini tidak dapat loading sepenuhnye. iye..tahniah T_T. eh tak reti bersyukur betulla. tengok kolej lain ade yang tak dapat langsung line biase je, tak mati pun tak dapat online. ish.

Mari bicara soal hati dan perasaan. pheww bajet mase taip word tu macam nak menjiwang pula. Biarla nak jiwang pun, tengok orang lain cerita pasal kisah jiwang dalam blog, I pun nak torai jugak. Ok ikuti kisah perasaan jiwang cintanku. 1st time ni, berdebar betul ni. huahua


Budak Putih

Si Putih : ish, muke aku dah hitam laa! ni kes outing tengahari bute la ni. malula

Si Gelap : ala, mana ade la. putih je tu. takdela gelap sangat, nak banding dengan aku ni gelap semulajadi betambah gelap pas gi outing ni.

dalam hati : kureng betolla budak ni. kot ye pon agak2 ar nak kate muke tu gelap. padahal aku ni 50 kali lagi gelap dari die. lempang nak?


Budak Kurus

Si Kurus : aku rase aku dah gemok la weh. sejak cuti ni macam dah gemok gile je. tak best betul

Si Berisi : eh takdela, kurus je. slim ape. takdela naik pon still nampak ok la

dalam hati : macam bagus. sajeje nak bikin aku panas kan padahal aku ni 10 kali lagi debab dari die. sekeh nak?


Budak Cergas

Test 1

Si Bijok : huish, risau aku tak bace pon. asek main game, fesbuk, tido mase cuti. gerenti fail

Si Lambat : ouh yeke? emm aku study la jugak. tawakal jela

result keluar. Si Bijak dapat A, si lambat dapat B-.

Test 2

Si Bijak : eee aku mesti dapat D ni. jawab cincai cincai je pon. memang tak study pon. blur la tadi

Si lambat : ala, tawakal la. exam da lepas. relax ok?

result keluar. Si Bijak dapat A. Si Lambat dapat B.


agak agak la. memang la tak salah Si Putih nak ngomel kate muka dah gelap lepas outing, sebab maybe kulit dia dah 5% gelap sikit berbanding sedia ada. TAPI.. tak payah la ngomel depan budak yang sediakala 50% lagi gelap dari mu. buat panas je. pergila ngomel kat orang yang lebih putih dari kamu

tak la salah kalau Si Kurus nak ngomel makin berisi gemuk ke sebab kalau die dah rase macam tu nak buat camane kan. tapi janganla ngomel depan member yang saiz XXXL, takke terasa hati member tu?

memangla ade kes budak pandai, memang dia betul tak study tapi tetibe dapat result gempak, memang ramai kes camtu, rezeki la otak cergas Tuhan bagi. boleh je nak ngomel cakap tak studyla, tapi kalau dah berkali kali ngomel dekat budak yang sama yang 30% lambat dari anda yang selalu dapat result low dari anda, agak sadis bukan?

tengokla. ade orang yang tak sedar dan tak berniat pun nak sakitkan hati member yang jadi pendengar, tapi ade gak kes memang sesajeeee je nak bagi member tu rase "ouh sedangkan dia yang lagi bagus ni pun rasa down, apetah lagi aku yang memang tak seberapa ni, sedih sedih.." . jangan, tak baiikk. nawaitu yang harus diperbetul.

***************

Bidan Terjun. mengapa terbit simpulan bahase ini? kenapa mesti 'terjun'? kenape tak lompat ke, terbang ke, mengengsot ke.

menjadi bidan terjun macam pengganti. maybe satu penghargaan. tapi kan, kekadang si bidan terjun ni akan feel kurang best. yelah, orang gune khidmat die pun sebab, emergency, dah ade kekosongan amik jela sesape ganti.

But, kalau kite ni jadi bidan terjun untuk satu benda baru dalam hidup, dan benda ni boleh dikatakan bagus (ok takla over bagi word bagus sebab bende ni cam memang bagus pon), so tak perlu rase down. rase cam, "ish aku ni bukannye ikut vote, akak tu amik aku pon sebab aku baik dengan si A, so senang nak buat kerje sesama".

Rase macam tak best tu memang kuat, but why not we think positive? bukannye orang nak soksek soksek kat belakang, tapi kalau ade jugak tu tak tahulah nak kate, harap je dah 20-an (perghh 20 an tu omg we all dah dewase!!). Boleh carik experience, tambahan bergaul dengan orang-orang "dalam tu", mungkin sedikit sebanyak dapat bawak perubahan besar dalam diri. so, just take the chance, tak perlu feeling down whatsoever.

Ini bukan kisah peribadi. Ini kisah umum. So, amacam, jiwang betul kan saye harini. wiwit~~ :D

14 comments:

fareha azhar said...

hehe..
jiwang2~

bgus2..amek pengajaran..
kdg2 x pasan dri sndri pn jdi camtu..

aishah jauhara said...

ewah2 atin..dah maju nmpk..^_^

nedd said...

mungkin saja org2 berkenaan tak sengaja kot~ terluah tika dan saat itu..haha~ tapi klau trkena kat den nihah...goram gak la

diyanah said...

alah kes budak pandai bijak tu simple je theory dia.
ada certain bdk pandai bijak yg btul2 xleh buat exam tp xleh buat ikut kpala otak pandai dorg. mcm dorg xleh buat satu soalan JE tp merungut mcm takleh buat semua. sbb pandai, jd xleh buat 1 soalan rse mcm dah xde masa dpn dah. sdg kan org yg tak pandai bijak ni xleh buat 30 soalan pon dah rase mcm normal.
sbb ak termsuk golongan yg xpandai xbijak, dpt plak kwn2 yg pandai bijak jd rse dah normal pulak dgr rungutan pas exam. =_=

THE BLOGGER said...

patin jehah ni mmg jiwang laaa.. nasib baik x jadi Ratu Rock tanah air...kahkahkah !!

fatin nazihah ashari said...

fareha :
hihi. jiwang betul :D

aishah :
maju? ape yang maju? huhu

nedd :
yup, agreed! :)

diyanah :
ouhh, ek? ok baru aku paham puncanya. thx :)

man :
ape kaitan ratu rock dengan jiwang? once again aku bukan adek jehan miskin T_T

..SuRaYa.. said...

terasa diriku..haha..

tp yg bab2 dak pndai,lembab n bla2 tue..betul la teori cik diyanah tue..

bgusnya upm de hadkn wifi..

flynn_minE said...

hahahha..syok2,cam ader jugak jerk part2 diri i ini lam dilog itu ngeww~~

Anonymous said...

wah...sangat emosional skali entry ini...
tahniah diucapkan kerana tuan tanah berjaya mengungkapkan satu fenomena yang biase terjadi di kalangan student2 dengan jayanye...

mmg tidak dinafikan, perkara2 seperti yg disebutkan di atas mmg standard terjadi kepada kita semua...kepada yg berkenaan, jgn la berkecil hati...anggap la mereka tidak sengaja...maafkan la mereka sbb mereka tidak mengetahui...mmg la kita sedey, tp kalau bersabar, itu yg lebey baek...kan kan kan?? :)

fatin nazihah ashari said...

suraya :
terase? which part? hehe

flynn :
huahuahua. ko mesti terase bab cerah gelap tak pun kurus berisi kan3? haha. aku bukan tuju kat sesape la, ini umum untuk semua :)

anon-tidak-macho :
terharu nye membaca nasihat berguna dari anda. insaf sebentar. tsk :D

anon-macho said...

Huish...sape la yg selalu jd anon tu yea...mesti seorg yg rendah diri dan ceria selalu...
wiwit~

fatin nazihah ashari said...

Anon = Annoy

annoying...
annoy...
nnoy...
noy...
oy...
y...
...

effa_dila said...

one of jiha's best entries!!!

fatin nazihah ashari said...

omg epa sengaja buat aku blushing.
xbest pun. btw thx :)