February 15, 2010

Suara tak kedengaran

Eceh tetibe je nak buat caution warning sebelum boleh masuk blog ni. Adekah saye nak cerite tentang 18SX? ataupun 18SG? sudah dewase sangatke nak buat cerite macam tu dalam blog? Takpe sebelum tu, test suare dulu.. Dah lame tak update kot..

Alang alang dah testing suara tadi, nak la mengupas isu tentang "Suara tak didengari". Suaraa,,, dengarkanlah aku, apakah benar pujaan hatiku... Eh ternyanyi pulak. Maklumle lagu tengah hot. Baik, mari kumpul kekuatan emosi. Isu kalini yang akan cuba sedaye upay
e di olah secara rasional, tanpa melampiaskan emosi berlebihan. Namun, pastinye sifat bias itu akan terselit sedikit. Jika ada, maaflah, bagi yang tak bersetuju. Ade aku kesah? Cakcakcak! *Tetibe je jadi Azwan Ali versi lady.

Harapnye.. jangan kene ban sudahh :P


PRK = Paten rase Kecewa

Cewah. Poyos nak jugak letak name panjang lain padahal makne PRK tu laen. Memandangkan kali ini, tahun ini I first time mengundi. Dan diumumkan tahun inilah prk terburuk dalam sejarah yu pi em. Ceis kecewa tau. Kecewe la penat penat berpanasan berjalan sekawanan sedondon purple di hari election, tetibe bila keluar result, di katekan prk ter-worst. Amboi3. *Azwan Ali sile shut up.

Apa yang saye lihat, di yu pi em ni pelik sungguh, para calon hanya dibenarkan mem-promote diri h
anya 1 HARI sebelum election? How come students boleh nak kenal mereka? Dan tidak dibenarkan mem-promote diri di laman sosial. Eh, kolot sungguh syarat ini. Siapa yang create ni. Sile up-to-date ye. Ini zaman canggeh kot aduyai. Tak apa, disini diucapkan tahniah buat pasukan Pro-A atas kejayaan mereka. Semoga dapat menjalankan tugas sebaiknya, insyaAllah :).

TAPI....
Pro-M berjaya rembat 11 kerusi. Namun, 7 calon dibatalkan kemenangan, atas alasan berkempen dalam facebook secara berkumpulan. Aduhai, disini saya tak berniat berat sebelah. Tapi, dimana kerasionalan syarat tak boleh gune laman sosial ni dicipta? Kalau bagi masa seminggu atau at least 3 hari berkempen, sepeti U lain tak apalah. tapi ini sehari?! Dan saye mengaku time nak undi, masetu guna e-voting. Serius, tak tahu nak choose sape. Sebab tak kenal...

Berdasarkan survey, hampir 70% student yu pi em ini tak tahu cerita ini. Dan bila di sarankan supaye alang-alang dah ade fb tu, bawak2 la add fb Pro-M dengan Pro-A, sebab dari situlah banyak maklumat boleh didapati dan dianalisis. Tapi, terus dibalas "Perlu ke?", "Ah malas aku layan politik ni!", "Ala mengarut je sume ni. masuk U nak belaja, bukan politik!". Maka saranan saye, politik itu salah satu cabang dalam Islam. Sape kate politik itu mengarut? Sedangkan nabi pun berpolitik. Apa kite nak jadi graduan yang tau bace buku, lulus exam tapi hal semase pon tak tahu. Kolot.

Bagi saye, tindakan pihak2 yang dibatalkan kemenangan ini sedaye upaye membantah keputusan PRK ini bukanlah gila kuasa, nak pangkat atau nak glemer, macam yang dituduh segelintir pihak. Mungkin dengan masuk election, mereka dapat tunaikan tanggungjawab sebagai khalifah dengan mengizzahkan Islam di bumi kampus. Juge, ingin menghapuskan ketidaktelusan dimana mana. Sapetahu?

*Haritu TiEnsi ajak debat isu ni. Dan mereka sahut. Tapi sampai sekarang beliau yang menyepi 1000 bahase setelah student sedia 1 by 1. Busy maybe. Semoga suara kami didengari jua nanti..

.....................................................

Oh ya, kembali kite pade episod Suara tak Kedengaran. Kawan kawan cube teke isu ape paling hot kat Malaysia sekarang? APE! ISU CACA TERKELUAR RAJA LAWAK MINGGU INI? ceis yang itu paling hot dari belakang.

Isu..hmm.. Li*** tu lah. Paham paham ajelah kan. Dan sehubungan dengan itu, dilihat di fb, group I Hate Polan, I Hate Itu Ini semakin tumbuh pesat. Actually, normallah bile kite ade perasaan tak suke tu kan. Macam ramai tahu, sejak kes ini famous, grup I Hate SB memang la macam pisang goreng panas. Dalam 1 hari hampir 2000 new members. At first, saye join jugak. Before this kalau ada grup I Hate Fasha ke, Memey ke tidakla aku kesah. Entah kenapa, rase tangan ni ringan je nak klik join untuk page tu. But dalam masa 1 hari lepastu, i've decided untuk keluar dari page tu.

Actually even dah out pun, still follow perkembangan dalam grup tu. Because banyak link2 berguna macam prosiding mahkamah, soal jawab peguam dan penuduh/tertuduh. Well, perbicaraan tu kan tertutup, selain dari paper, dari grup tu jugaklah dapat banyak info. And I also follow grup
Justice 4 SB. Kat situ pun banyak info yang ditempel. So, bile bace dua2 belah, barulah adil.

agak-agak, daun yang hijau punye suare akan di dengari tak? Lagu Suara- Hijau Daun tetibe terngiang ngiang. Menyibuk betol..

Kenapa out? Saya cuma tak suke dengan cara segelintir members yang banyak mencaci maki dalam tu. Kite ni, hanya berhak membenci kesilapan manusia, bukannya si pembuat silap secara total. Tapi, segelintir mereka secara over mengutuk SB dengan kata2 yang kurang sopan. Selain tu, banyak pic tak senonoh di edit demi menjatuhkan maruah dia. Tak salah untuk mengkritik, tapi biarlah dengan ayat2 yang berhikmah, bagi pandangan secara ilmiah, bukan mengutuk dengan merapu merepek melucah. Ape faedah kau dapat? But, saya salute dengan segelintir member lain, cube mengingatkan ahli2 lain supaya sentiasa rasional. Selain memberi maklumat yang bergune dan pasti kesahihannya untuk penilaian umum. Syabas Inspektor Shahab! :)

"Maka, di mana hak kita untuk membenci manusia yang berbuat kesilapan? Di mana hak kita untuk mencaci pula agamanya, peribadinya yang baik sebelum kesilapannya itu? Ya, kita benci kesilapannya, kesalahannya, keingkarannya. Tetapi kita tidak sesekali benci pada dia. Malah kita berhajat memahaminya, membimbingnya.

Sebab dia adalah manusia, seperti kita."-quote from here

Dan saya suke add mereka2 yang terlibat ini as friend untuk ketahui perkembangan mereka. Macam contoh, saudara SB sendiri. Tapi yang takbest nye pernah sekali dia post status berbunyi "Ehem ehem uhuk uhuk". *Merujuk pade tindakan DSAI yang asyik menunda perbicaraan.* Berdasarkan sedikit general knowledge yg ade, saye comment pada status itu dengan jelaskan sebab2 penundaan dibuat. Tapi, saye terus di remove dari friendlist dia.

Aduh la.. kenapa mesti remove? Bukannye saye maki hamun, kutuk2. Serius, comment secara baik berdasarkan fakta, nape nak remove? Takut? Entah la.. Cuma bagi saya, kalau comment saye tu salah dari fakta, dia sepatutnya balas dan betulkan dengan baik, so saye akan tahu fakta sebenar, bukannye remove dan buat diri tertanya tanya. *dengarlah suara ku..* Ok takpe, maybe die ade reason tersendiri. Mungkin dia taknak friends lain marah2 sebab my comment. Mahu menjaga keharmonian maybe. sape tahu kan? Baik! Husnuzhon ye

Apepun , harapannye kes ini akan berjalan lancar. Semoga yang benar akan mendapat hak nya. Kite sebagai saudara seagama, doakanlah yang terbaik, elakkanlah dari terlalu beremosi hingga hilang rasionaliti dalam diri. Bagi yang tak tahu cerita, baca sini . Sebijik sebijik soal jawab dicatat kan.

Sebab.. walaumacamanepun, kite tetap satu aqidah, kan?

10 comments:

diyanah said...

wahwahwah lengkap post ni.
-bkn stakat group I Hate Sb yg main kutuk2, semua jenis group I hate main kutuk2. eh dh jd mcm trend pulak group i hate i like ni.
-satu benda je yg aku xphm, kenapa kita tak pakai mesin lie detector tu? detect lah sapa yg tipu sapa betul. eh ke mlysia xde lg mesin tu?

bak kata kwn aku kan, knapa waktu kejadian (kalau betul ada wktu kejadian), si lelaki 20-an tak menolak/struggle lari kan diri dr laki 50-an. beza kot kekuatan laki 20-an dgn 50-an.

..SuRaYa.. said...

PRK??yg menng tu silalah jlnkn tnggngjwb dan manifesto2 anda ye..

kes tu??semoga kebenarn akn menjelma jua..

btw..sgt tk ske group yg tah ape2 kat fb tu..

Anon Pro-Ton said...

hoho...
agak setuju ngan persoalan kawan cik dayanah tersebut...mengapa Abang SB tidak berusaha melarikan diri apabila diminta membuat 'perkara terpuji' tersebut, sebaliknya menurut jer???
Analoginya boleh anda ikuti di link ini
http://www.ikanstim.com/2010/02/what-will-you-do-u.html
Oh..wat a shame....hik hik...

p/s : bajet Idlan menang Raja Lawak musim neh....hello...hawauyu...

nedd said...

aaaaaaaaaa????

hah~ specchless...

kita tak boleh jadi orang yang ignorant...yang buat tataw hal isu semasa.

fatin nazihah ashari said...

diyanah
mesin lie detector? ade ek? haha taktau lak wujud bende canggih cmtu. senang gune service detektif Era je ar :P

act, dsai 60, not 50. ade sakit belakang lepas keluar jail. yea, ramai pikir macamtu. sangat tak logik kan? memang tak masuk akal lgsung, dan explanation by SB show that die tak bergelut lgsung. seolah2 merelakan? wallahua'lam.

suraya
insyaAllah. Tuhan itu Maha Adil. kalau kat dunia tak terbukti, akhirat nanti seadil adil pengadilan.

anon Pro-Ton
ahaha sungguh poyo ye link itu. mekasihh!! respon ku same je mcm unt diyanah. tapi kekadang tepikir, sometimes bende yg realiti ni akan terjadi secare unlogically. oopsss bukannye nak kate SB betul, cume.. manelah tahu. *harapnye yg xlogik itu tak benar. aminn

p/s : Idup Idlan! Idup Abg Kasim! :D

nedd
speechless? why??

orait. agree with ur statement. thanx :)

Anon Pro-dua said...

Anon ade beli satu buku keluaran Malaysia Kini bertajuk "Where Is Justice". Buku ni menukilkan 4 konspirasi besar yg terjadi di Malaysia pd waktu dan ketika ini, iaitu kes A. Kugan, Teoh Beng Hock, Altantuya Shaaribuu, dan tentunya Anwar Ibrahim.

See?
1 Malaysia tersemat di dalam buku ini. Jadi, sila la beli dan baca yea...hehehe...

THE BLOGGER said...

Ade unsur2 politik dlm entry ni sbb tu ler bile aku klik blog ko kuar warning...igt ade gmbar hot ke ape..lepaih klik jer butang i'm understand, kempunan ler nk tgk gmbar hot tu...kehkehkeh...

Lumrah laa dlm dunia politik dan hiburan bile ade group hate sini hate sana... seriuosly, aku x minat langsung bab politik ni... hal DSAI atau saipool pown x minat nk amik tau... lagi2 pilihanraya Uniberciti..smpai ade plajar nyer paksa plaja lain undi itu undi ini...suka hati mak bapak datuk nenek moyang aku lerr nk undi sape pown....kehkehkeh...

nice entry....

fatin nazihah ashari said...

Anon Pro-Dua
orait, thanx untuk buku itu. namun saye tak sempat nak bace lagi tetibe je anda mintak nak bawak balik utm. burok siku!! wekkkk

man The Blogger
Fatin Nazihah really really dislikes ur first paragraph. (-_-")

btw, minat tak minat, ko kene amik tahu jugak. bukannye nak suruh ko fanatik sangat, juz nak elakkan diri dari jadi katak bawah tempurung. orait? btw thx for the last sentence =)

elah_insafillah@yahoo.com said...

lin,
'hubbun watan minal iman..'
cintakan negara sebahgian drp iman..
sememangnya politik itu penting..sesiapa yang faham erti perjuangan..terutamanya perjuangan ISLAM tu.. dugaan mati pun sanggup dilalui..asal syahid di hati..syurga hakiki idaman hati...
pilih lah yang terbaik..
silap & salah satu lumrah..kitalah yg patut membaiki n menegurnya..

fatin nazihah ashari said...

aiwahh ahsanti...
elah, 1st time bagi komen kat sini..
sejuk bace komen camni..hihi

yup. berbeza pandangan tu satu kebiasaan, namun harus bijak pilih mana yang terbaik.. :)
syukrann

February 15, 2010

Suara tak kedengaran

Eceh tetibe je nak buat caution warning sebelum boleh masuk blog ni. Adekah saye nak cerite tentang 18SX? ataupun 18SG? sudah dewase sangatke nak buat cerite macam tu dalam blog? Takpe sebelum tu, test suare dulu.. Dah lame tak update kot..

Alang alang dah testing suara tadi, nak la mengupas isu tentang "Suara tak didengari". Suaraa,,, dengarkanlah aku, apakah benar pujaan hatiku... Eh ternyanyi pulak. Maklumle lagu tengah hot. Baik, mari kumpul kekuatan emosi. Isu kalini yang akan cuba sedaye upay
e di olah secara rasional, tanpa melampiaskan emosi berlebihan. Namun, pastinye sifat bias itu akan terselit sedikit. Jika ada, maaflah, bagi yang tak bersetuju. Ade aku kesah? Cakcakcak! *Tetibe je jadi Azwan Ali versi lady.

Harapnye.. jangan kene ban sudahh :P


PRK = Paten rase Kecewa

Cewah. Poyos nak jugak letak name panjang lain padahal makne PRK tu laen. Memandangkan kali ini, tahun ini I first time mengundi. Dan diumumkan tahun inilah prk terburuk dalam sejarah yu pi em. Ceis kecewa tau. Kecewe la penat penat berpanasan berjalan sekawanan sedondon purple di hari election, tetibe bila keluar result, di katekan prk ter-worst. Amboi3. *Azwan Ali sile shut up.

Apa yang saye lihat, di yu pi em ni pelik sungguh, para calon hanya dibenarkan mem-promote diri h
anya 1 HARI sebelum election? How come students boleh nak kenal mereka? Dan tidak dibenarkan mem-promote diri di laman sosial. Eh, kolot sungguh syarat ini. Siapa yang create ni. Sile up-to-date ye. Ini zaman canggeh kot aduyai. Tak apa, disini diucapkan tahniah buat pasukan Pro-A atas kejayaan mereka. Semoga dapat menjalankan tugas sebaiknya, insyaAllah :).

TAPI....
Pro-M berjaya rembat 11 kerusi. Namun, 7 calon dibatalkan kemenangan, atas alasan berkempen dalam facebook secara berkumpulan. Aduhai, disini saya tak berniat berat sebelah. Tapi, dimana kerasionalan syarat tak boleh gune laman sosial ni dicipta? Kalau bagi masa seminggu atau at least 3 hari berkempen, sepeti U lain tak apalah. tapi ini sehari?! Dan saye mengaku time nak undi, masetu guna e-voting. Serius, tak tahu nak choose sape. Sebab tak kenal...

Berdasarkan survey, hampir 70% student yu pi em ini tak tahu cerita ini. Dan bila di sarankan supaye alang-alang dah ade fb tu, bawak2 la add fb Pro-M dengan Pro-A, sebab dari situlah banyak maklumat boleh didapati dan dianalisis. Tapi, terus dibalas "Perlu ke?", "Ah malas aku layan politik ni!", "Ala mengarut je sume ni. masuk U nak belaja, bukan politik!". Maka saranan saye, politik itu salah satu cabang dalam Islam. Sape kate politik itu mengarut? Sedangkan nabi pun berpolitik. Apa kite nak jadi graduan yang tau bace buku, lulus exam tapi hal semase pon tak tahu. Kolot.

Bagi saye, tindakan pihak2 yang dibatalkan kemenangan ini sedaye upaye membantah keputusan PRK ini bukanlah gila kuasa, nak pangkat atau nak glemer, macam yang dituduh segelintir pihak. Mungkin dengan masuk election, mereka dapat tunaikan tanggungjawab sebagai khalifah dengan mengizzahkan Islam di bumi kampus. Juge, ingin menghapuskan ketidaktelusan dimana mana. Sapetahu?

*Haritu TiEnsi ajak debat isu ni. Dan mereka sahut. Tapi sampai sekarang beliau yang menyepi 1000 bahase setelah student sedia 1 by 1. Busy maybe. Semoga suara kami didengari jua nanti..

.....................................................

Oh ya, kembali kite pade episod Suara tak Kedengaran. Kawan kawan cube teke isu ape paling hot kat Malaysia sekarang? APE! ISU CACA TERKELUAR RAJA LAWAK MINGGU INI? ceis yang itu paling hot dari belakang.

Isu..hmm.. Li*** tu lah. Paham paham ajelah kan. Dan sehubungan dengan itu, dilihat di fb, group I Hate Polan, I Hate Itu Ini semakin tumbuh pesat. Actually, normallah bile kite ade perasaan tak suke tu kan. Macam ramai tahu, sejak kes ini famous, grup I Hate SB memang la macam pisang goreng panas. Dalam 1 hari hampir 2000 new members. At first, saye join jugak. Before this kalau ada grup I Hate Fasha ke, Memey ke tidakla aku kesah. Entah kenapa, rase tangan ni ringan je nak klik join untuk page tu. But dalam masa 1 hari lepastu, i've decided untuk keluar dari page tu.

Actually even dah out pun, still follow perkembangan dalam grup tu. Because banyak link2 berguna macam prosiding mahkamah, soal jawab peguam dan penuduh/tertuduh. Well, perbicaraan tu kan tertutup, selain dari paper, dari grup tu jugaklah dapat banyak info. And I also follow grup
Justice 4 SB. Kat situ pun banyak info yang ditempel. So, bile bace dua2 belah, barulah adil.

agak-agak, daun yang hijau punye suare akan di dengari tak? Lagu Suara- Hijau Daun tetibe terngiang ngiang. Menyibuk betol..

Kenapa out? Saya cuma tak suke dengan cara segelintir members yang banyak mencaci maki dalam tu. Kite ni, hanya berhak membenci kesilapan manusia, bukannya si pembuat silap secara total. Tapi, segelintir mereka secara over mengutuk SB dengan kata2 yang kurang sopan. Selain tu, banyak pic tak senonoh di edit demi menjatuhkan maruah dia. Tak salah untuk mengkritik, tapi biarlah dengan ayat2 yang berhikmah, bagi pandangan secara ilmiah, bukan mengutuk dengan merapu merepek melucah. Ape faedah kau dapat? But, saya salute dengan segelintir member lain, cube mengingatkan ahli2 lain supaya sentiasa rasional. Selain memberi maklumat yang bergune dan pasti kesahihannya untuk penilaian umum. Syabas Inspektor Shahab! :)

"Maka, di mana hak kita untuk membenci manusia yang berbuat kesilapan? Di mana hak kita untuk mencaci pula agamanya, peribadinya yang baik sebelum kesilapannya itu? Ya, kita benci kesilapannya, kesalahannya, keingkarannya. Tetapi kita tidak sesekali benci pada dia. Malah kita berhajat memahaminya, membimbingnya.

Sebab dia adalah manusia, seperti kita."-quote from here

Dan saya suke add mereka2 yang terlibat ini as friend untuk ketahui perkembangan mereka. Macam contoh, saudara SB sendiri. Tapi yang takbest nye pernah sekali dia post status berbunyi "Ehem ehem uhuk uhuk". *Merujuk pade tindakan DSAI yang asyik menunda perbicaraan.* Berdasarkan sedikit general knowledge yg ade, saye comment pada status itu dengan jelaskan sebab2 penundaan dibuat. Tapi, saye terus di remove dari friendlist dia.

Aduh la.. kenapa mesti remove? Bukannye saye maki hamun, kutuk2. Serius, comment secara baik berdasarkan fakta, nape nak remove? Takut? Entah la.. Cuma bagi saya, kalau comment saye tu salah dari fakta, dia sepatutnya balas dan betulkan dengan baik, so saye akan tahu fakta sebenar, bukannye remove dan buat diri tertanya tanya. *dengarlah suara ku..* Ok takpe, maybe die ade reason tersendiri. Mungkin dia taknak friends lain marah2 sebab my comment. Mahu menjaga keharmonian maybe. sape tahu kan? Baik! Husnuzhon ye

Apepun , harapannye kes ini akan berjalan lancar. Semoga yang benar akan mendapat hak nya. Kite sebagai saudara seagama, doakanlah yang terbaik, elakkanlah dari terlalu beremosi hingga hilang rasionaliti dalam diri. Bagi yang tak tahu cerita, baca sini . Sebijik sebijik soal jawab dicatat kan.

Sebab.. walaumacamanepun, kite tetap satu aqidah, kan?

10 comments:

diyanah said...

wahwahwah lengkap post ni.
-bkn stakat group I Hate Sb yg main kutuk2, semua jenis group I hate main kutuk2. eh dh jd mcm trend pulak group i hate i like ni.
-satu benda je yg aku xphm, kenapa kita tak pakai mesin lie detector tu? detect lah sapa yg tipu sapa betul. eh ke mlysia xde lg mesin tu?

bak kata kwn aku kan, knapa waktu kejadian (kalau betul ada wktu kejadian), si lelaki 20-an tak menolak/struggle lari kan diri dr laki 50-an. beza kot kekuatan laki 20-an dgn 50-an.

..SuRaYa.. said...

PRK??yg menng tu silalah jlnkn tnggngjwb dan manifesto2 anda ye..

kes tu??semoga kebenarn akn menjelma jua..

btw..sgt tk ske group yg tah ape2 kat fb tu..

Anon Pro-Ton said...

hoho...
agak setuju ngan persoalan kawan cik dayanah tersebut...mengapa Abang SB tidak berusaha melarikan diri apabila diminta membuat 'perkara terpuji' tersebut, sebaliknya menurut jer???
Analoginya boleh anda ikuti di link ini
http://www.ikanstim.com/2010/02/what-will-you-do-u.html
Oh..wat a shame....hik hik...

p/s : bajet Idlan menang Raja Lawak musim neh....hello...hawauyu...

nedd said...

aaaaaaaaaa????

hah~ specchless...

kita tak boleh jadi orang yang ignorant...yang buat tataw hal isu semasa.

fatin nazihah ashari said...

diyanah
mesin lie detector? ade ek? haha taktau lak wujud bende canggih cmtu. senang gune service detektif Era je ar :P

act, dsai 60, not 50. ade sakit belakang lepas keluar jail. yea, ramai pikir macamtu. sangat tak logik kan? memang tak masuk akal lgsung, dan explanation by SB show that die tak bergelut lgsung. seolah2 merelakan? wallahua'lam.

suraya
insyaAllah. Tuhan itu Maha Adil. kalau kat dunia tak terbukti, akhirat nanti seadil adil pengadilan.

anon Pro-Ton
ahaha sungguh poyo ye link itu. mekasihh!! respon ku same je mcm unt diyanah. tapi kekadang tepikir, sometimes bende yg realiti ni akan terjadi secare unlogically. oopsss bukannye nak kate SB betul, cume.. manelah tahu. *harapnye yg xlogik itu tak benar. aminn

p/s : Idup Idlan! Idup Abg Kasim! :D

nedd
speechless? why??

orait. agree with ur statement. thanx :)

Anon Pro-dua said...

Anon ade beli satu buku keluaran Malaysia Kini bertajuk "Where Is Justice". Buku ni menukilkan 4 konspirasi besar yg terjadi di Malaysia pd waktu dan ketika ini, iaitu kes A. Kugan, Teoh Beng Hock, Altantuya Shaaribuu, dan tentunya Anwar Ibrahim.

See?
1 Malaysia tersemat di dalam buku ini. Jadi, sila la beli dan baca yea...hehehe...

THE BLOGGER said...

Ade unsur2 politik dlm entry ni sbb tu ler bile aku klik blog ko kuar warning...igt ade gmbar hot ke ape..lepaih klik jer butang i'm understand, kempunan ler nk tgk gmbar hot tu...kehkehkeh...

Lumrah laa dlm dunia politik dan hiburan bile ade group hate sini hate sana... seriuosly, aku x minat langsung bab politik ni... hal DSAI atau saipool pown x minat nk amik tau... lagi2 pilihanraya Uniberciti..smpai ade plajar nyer paksa plaja lain undi itu undi ini...suka hati mak bapak datuk nenek moyang aku lerr nk undi sape pown....kehkehkeh...

nice entry....

fatin nazihah ashari said...

Anon Pro-Dua
orait, thanx untuk buku itu. namun saye tak sempat nak bace lagi tetibe je anda mintak nak bawak balik utm. burok siku!! wekkkk

man The Blogger
Fatin Nazihah really really dislikes ur first paragraph. (-_-")

btw, minat tak minat, ko kene amik tahu jugak. bukannye nak suruh ko fanatik sangat, juz nak elakkan diri dari jadi katak bawah tempurung. orait? btw thx for the last sentence =)

elah_insafillah@yahoo.com said...

lin,
'hubbun watan minal iman..'
cintakan negara sebahgian drp iman..
sememangnya politik itu penting..sesiapa yang faham erti perjuangan..terutamanya perjuangan ISLAM tu.. dugaan mati pun sanggup dilalui..asal syahid di hati..syurga hakiki idaman hati...
pilih lah yang terbaik..
silap & salah satu lumrah..kitalah yg patut membaiki n menegurnya..

fatin nazihah ashari said...

aiwahh ahsanti...
elah, 1st time bagi komen kat sini..
sejuk bace komen camni..hihi

yup. berbeza pandangan tu satu kebiasaan, namun harus bijak pilih mana yang terbaik.. :)
syukrann