March 01, 2010

Ade ape..?

ada apa dengan ego?

ego tu perlu, tapi biar berpada.

"bunuh" jiwa insan sekeliling..

juga jiwa sendiri, tanpe sedar

it's better to be gentleman. bertolak ansur, merendah diri, bersifat terbuka.

*gentleman.. means gentlewoman juga. eh ade ek word tu? =P


tong sampah ade banyak. sile jangan buang ego di merata rata. bisa mencemarkan alam sekitar. terima kasih

Tidak berada di tempat dia, jadi punca tak dapat memahami situasi dia. Maybe dia ada sebab kenapa jadi macam tu. So, tugas kite untuk fahami dan bimbing dia. Agak susah, perlukan ke'calm'an yang tinggi. Perlukan kemahiran juga. Dan jangan lupe untuk doakan yang terbaik buat dia. Itu langkah terakhir setelah usaha.

"dia" itu sesiapa sajelah. yang sekarang maybe dikuasai e.g.o.t.i.d.a.k.b.e.r.p.a.d.a...

9 comments:

..SuRaYa.. said...

mungkin dia tu adlh ak..thanks beri krna menyedrkn..kdg2 terleps pndng bnde2 mcm ni kan..

Anon Biloba said...

partiniyah...partiniyah...hehehe...
doa la byk2 yea...
=)

diyanah said...

selalu org gna pkataan ladies utk pompuan gentleman.

nawez said...

gosh!

fareha azhar said...

ego susah nak campak dlm tong sampah. de cara len x agk2nye?? hmm...

zawani said...

memang susah nak buang sifat ego.tambah2 kalau nak meminta maaf pada org laen.ada tak cara yg boleh buangkan sifat ego dgn mudah..

fatin nazihah ashari said...

hmm.. actually tak tahu nak reply ape. just nak cakap, buat yg bagi dorongan, terimakasih. buat yg perbetulkan "word", terimakasih. buat yg bertanye bagaimana cara-cara, saye sendiri pun masih mencari cari lagi..

*nanti sesape ade "jalan" terbaik, boleh bagitahu ye? thanxxxxx :)

qusyairi said...

=)

ego pada aku adalah salah salu defence mechaism yag ada pada diri..

keep on defencing even kalau org kata dia ignorance..

byk pula jenis ego..

jawapan mudah ialah dgn persoalan..
terus menanya sampai tahap jawapan..

jujur pada diri..
*ha..susah tu..

sampai bila nk jujur pada diri?
bila 'si dia' da jumpe sebab kenapa dan kenapa..

hehe..
*x membantu kan?

fikir balik ye~

fatin nazihah ashari said...

emm.. agak faham. tapi xberape jelas. huhu

yup, defence mechanism. kalau defence prinsip dan tindakan yg menurut syar'ie itu xpelah. tp untuk hal lain, sampai terlalu nak pertahankan, akulah betul koranglah salah rasneye xpatut.

tiade toleransi. meskipun terangan dialah yang silap. pabila ego sudah tebal sebarang kebenaran payah diterima
*selalunye, kalau wanita tinggi sensitif, lelaki tinggi ego kan

kerasnye hati macam ni. rumit jugak fikir pasal ni. apepun thnx :)

March 01, 2010

Ade ape..?

ada apa dengan ego?

ego tu perlu, tapi biar berpada.

"bunuh" jiwa insan sekeliling..

juga jiwa sendiri, tanpe sedar

it's better to be gentleman. bertolak ansur, merendah diri, bersifat terbuka.

*gentleman.. means gentlewoman juga. eh ade ek word tu? =P


tong sampah ade banyak. sile jangan buang ego di merata rata. bisa mencemarkan alam sekitar. terima kasih

Tidak berada di tempat dia, jadi punca tak dapat memahami situasi dia. Maybe dia ada sebab kenapa jadi macam tu. So, tugas kite untuk fahami dan bimbing dia. Agak susah, perlukan ke'calm'an yang tinggi. Perlukan kemahiran juga. Dan jangan lupe untuk doakan yang terbaik buat dia. Itu langkah terakhir setelah usaha.

"dia" itu sesiapa sajelah. yang sekarang maybe dikuasai e.g.o.t.i.d.a.k.b.e.r.p.a.d.a...

9 comments:

..SuRaYa.. said...

mungkin dia tu adlh ak..thanks beri krna menyedrkn..kdg2 terleps pndng bnde2 mcm ni kan..

Anon Biloba said...

partiniyah...partiniyah...hehehe...
doa la byk2 yea...
=)

diyanah said...

selalu org gna pkataan ladies utk pompuan gentleman.

nawez said...

gosh!

fareha azhar said...

ego susah nak campak dlm tong sampah. de cara len x agk2nye?? hmm...

zawani said...

memang susah nak buang sifat ego.tambah2 kalau nak meminta maaf pada org laen.ada tak cara yg boleh buangkan sifat ego dgn mudah..

fatin nazihah ashari said...

hmm.. actually tak tahu nak reply ape. just nak cakap, buat yg bagi dorongan, terimakasih. buat yg perbetulkan "word", terimakasih. buat yg bertanye bagaimana cara-cara, saye sendiri pun masih mencari cari lagi..

*nanti sesape ade "jalan" terbaik, boleh bagitahu ye? thanxxxxx :)

qusyairi said...

=)

ego pada aku adalah salah salu defence mechaism yag ada pada diri..

keep on defencing even kalau org kata dia ignorance..

byk pula jenis ego..

jawapan mudah ialah dgn persoalan..
terus menanya sampai tahap jawapan..

jujur pada diri..
*ha..susah tu..

sampai bila nk jujur pada diri?
bila 'si dia' da jumpe sebab kenapa dan kenapa..

hehe..
*x membantu kan?

fikir balik ye~

fatin nazihah ashari said...

emm.. agak faham. tapi xberape jelas. huhu

yup, defence mechanism. kalau defence prinsip dan tindakan yg menurut syar'ie itu xpelah. tp untuk hal lain, sampai terlalu nak pertahankan, akulah betul koranglah salah rasneye xpatut.

tiade toleransi. meskipun terangan dialah yang silap. pabila ego sudah tebal sebarang kebenaran payah diterima
*selalunye, kalau wanita tinggi sensitif, lelaki tinggi ego kan

kerasnye hati macam ni. rumit jugak fikir pasal ni. apepun thnx :)