March 10, 2010

say : I love exam :)

Dalam dah lama hidup ni, semestinye kite pernah cakap atau sampaikan sesuatu nasihat pade orang lain kan? Tak kirelah, cakap secara lisan face to face, call atau mungkin dengan menulis pada status YM, g-talk, skype, FB, Friendster (hikhik), blog, forum, mesej phone and mane manelah.

Kadang kadang kite rase macam dah bagus. Sebab macam orang lain bagi response dalam bentuk pertanyaan, dan ade juge bagi pendapat masing masing. Rase "wah harini aku bejaye nasihat orang pasal blablabla. da macam kaunselor pulak. ngeee"

Dan tiba tiba, perkara yang kite pernah tulis untuk motivate orang lain, terjadi pade kite. Fuh, perit memang perit nak ditelan. Tapi, kene ingatla...

" Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman," sedang mereka tidak diuji lagi?"

;Al-Ankabut ayat 2

Bile dah perit tu maknenye sedih la kan. Maybe boleh terlupa setiap bait bait yang kite pernah beri pada orang lain, sampai tak mampu apply pade diri sendiri. Ha.. itu yang macam tak best tu. So, disarankan pada diri sendiri dan anda anda yang membace, (ceh guna anda anda macamle ramai sangat :D) bile melande je sesuatu musibah yang kite pernah motivate orang lain, tenangkan fikiran. Elakkan melayan emosi yang tak keruan. Fikir balik, "eh hal yang macam ni adeje aku pernah nasihat orang lain. takkan aku sendiri tak dapat nak apply? aku taknak jadi orang cakap tak serupa bikin. tak best.. tak best"

Sebab, bile berkata kata tu memang mudah diluah. Ape yang dirase baik, kite senang je nak keluarkan. Tapi bile part nak buat tu.. mase tu lah kite boleh nilai, macamane iman kite.

By that time, ingat ni..

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."

; Al-Baqarah ayat 286


exam dunia.. kalau kite dah prepare, insyaAllah boleh je nak dapat gred A. eh tapi kat U kan gune cgpa, so A = 4.00 pointer. Wah! dah layak untuk pencalonan best student fakulti *tetibe*

Tapi patutnye, kite kene bersyukurlah sebab Tuhan uji kite. Dapat ujian bererti Tuhan ingat dan sayang kite. Supaye tak terus menerus leka dan lalai dengan dunie. Maklumla, bile dalam condition tenang lagi happy yang berterusan, sure ke dapat remind ourselves untuk dekatkan diri pada-Nya? Selalu bile time sedih la kite paling ingat Tuhan.. kan

So, selamat beramal dengan setiap bait kata sendiri. Juge bait kata yang pernah disampai orang lain pade kite. Chayokk!!

9 comments:

.::annemishi::. said...

i LIKE this.

absolutely correct..

tapi... cakap mmg senang kan?
diri sendiri tanggung bleh goyah jugak..

:)

..SuRaYa.. said...

betul..beri nasiht dan motivasi snng kpd org lain.tp utk nasiht dan motivasikn dri sndri??hurm..

i love exam..

diyanah said...

berat mata memandang berat lagi bahu memikul. okeh ada kaitan kan dgn post ni?

i love exam sbb time exam xda class haha.

good luck. :)

fareha azhar said...

i likee...:)
tp kt fb,
join grup banned exam,slmtkn pokok..hehe

qusyairi said...

[2:44] patutkah kamu menyuruh manusia supaya berbuat kebaikan sedang kamu lupa akan diri kamu sendiri; padahal kamu semua membaca Kitab Allah, tidakkah kamu berakal?


*maka benarlah kata-kata Allah yang maha Agung..

=)


orang beriman mesti imani (yakini/percaya) ayat ni sepenuh hati..kan?

Allah maha Melihat~

fatin nazihah ashari said...

anneh :
yup. lidah tak bertulang, so ringan je.
badan ni bertulang, tu berat siket :)

suraya :
yea..love love love :D

diyanah :
ade je kaitan.
haha samelah, xde kelas lepastu takyah risau homework tak siap. erk?

fareha :
haha. exam yg itu, harapnye kurangkan dan takyahla exam oriented sangat. tensen kot.

qusyairi :
ha.. ade penambahan.
betol3. timekaseh

nedd said...

oh ye. memang. memang berlaku.

klau org lain unmotivated, seek for our advice, pandai je kita ckp, bntu tolong dorg. tapi kita nak tolong diri sendiri punyalah susah.

urm kalau mcmtu, when that's happen, kita pun jangan segan silu minta bantuan org lain, kalau dah tak tertolong diri sendiri sgt la kan?

Chan said...

xde test xde la improvement en? =)

fatin nazihah ashari said...

nedd :
yup. tapi selalu nye bile kite dah banyak motivate orang, tapi bile time ade prob sendiri, jadi taktahu nak refer sape. entah la.. adekah ini dinamekan EGO?

chan :
yup. you're right. exam untuk uji ketahanan. same ade akan improve, atau makin jatuh. depends..:)

March 10, 2010

say : I love exam :)

Dalam dah lama hidup ni, semestinye kite pernah cakap atau sampaikan sesuatu nasihat pade orang lain kan? Tak kirelah, cakap secara lisan face to face, call atau mungkin dengan menulis pada status YM, g-talk, skype, FB, Friendster (hikhik), blog, forum, mesej phone and mane manelah.

Kadang kadang kite rase macam dah bagus. Sebab macam orang lain bagi response dalam bentuk pertanyaan, dan ade juge bagi pendapat masing masing. Rase "wah harini aku bejaye nasihat orang pasal blablabla. da macam kaunselor pulak. ngeee"

Dan tiba tiba, perkara yang kite pernah tulis untuk motivate orang lain, terjadi pade kite. Fuh, perit memang perit nak ditelan. Tapi, kene ingatla...

" Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman," sedang mereka tidak diuji lagi?"

;Al-Ankabut ayat 2

Bile dah perit tu maknenye sedih la kan. Maybe boleh terlupa setiap bait bait yang kite pernah beri pada orang lain, sampai tak mampu apply pade diri sendiri. Ha.. itu yang macam tak best tu. So, disarankan pada diri sendiri dan anda anda yang membace, (ceh guna anda anda macamle ramai sangat :D) bile melande je sesuatu musibah yang kite pernah motivate orang lain, tenangkan fikiran. Elakkan melayan emosi yang tak keruan. Fikir balik, "eh hal yang macam ni adeje aku pernah nasihat orang lain. takkan aku sendiri tak dapat nak apply? aku taknak jadi orang cakap tak serupa bikin. tak best.. tak best"

Sebab, bile berkata kata tu memang mudah diluah. Ape yang dirase baik, kite senang je nak keluarkan. Tapi bile part nak buat tu.. mase tu lah kite boleh nilai, macamane iman kite.

By that time, ingat ni..

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."

; Al-Baqarah ayat 286


exam dunia.. kalau kite dah prepare, insyaAllah boleh je nak dapat gred A. eh tapi kat U kan gune cgpa, so A = 4.00 pointer. Wah! dah layak untuk pencalonan best student fakulti *tetibe*

Tapi patutnye, kite kene bersyukurlah sebab Tuhan uji kite. Dapat ujian bererti Tuhan ingat dan sayang kite. Supaye tak terus menerus leka dan lalai dengan dunie. Maklumla, bile dalam condition tenang lagi happy yang berterusan, sure ke dapat remind ourselves untuk dekatkan diri pada-Nya? Selalu bile time sedih la kite paling ingat Tuhan.. kan

So, selamat beramal dengan setiap bait kata sendiri. Juge bait kata yang pernah disampai orang lain pade kite. Chayokk!!

9 comments:

.::annemishi::. said...

i LIKE this.

absolutely correct..

tapi... cakap mmg senang kan?
diri sendiri tanggung bleh goyah jugak..

:)

..SuRaYa.. said...

betul..beri nasiht dan motivasi snng kpd org lain.tp utk nasiht dan motivasikn dri sndri??hurm..

i love exam..

diyanah said...

berat mata memandang berat lagi bahu memikul. okeh ada kaitan kan dgn post ni?

i love exam sbb time exam xda class haha.

good luck. :)

fareha azhar said...

i likee...:)
tp kt fb,
join grup banned exam,slmtkn pokok..hehe

qusyairi said...

[2:44] patutkah kamu menyuruh manusia supaya berbuat kebaikan sedang kamu lupa akan diri kamu sendiri; padahal kamu semua membaca Kitab Allah, tidakkah kamu berakal?


*maka benarlah kata-kata Allah yang maha Agung..

=)


orang beriman mesti imani (yakini/percaya) ayat ni sepenuh hati..kan?

Allah maha Melihat~

fatin nazihah ashari said...

anneh :
yup. lidah tak bertulang, so ringan je.
badan ni bertulang, tu berat siket :)

suraya :
yea..love love love :D

diyanah :
ade je kaitan.
haha samelah, xde kelas lepastu takyah risau homework tak siap. erk?

fareha :
haha. exam yg itu, harapnye kurangkan dan takyahla exam oriented sangat. tensen kot.

qusyairi :
ha.. ade penambahan.
betol3. timekaseh

nedd said...

oh ye. memang. memang berlaku.

klau org lain unmotivated, seek for our advice, pandai je kita ckp, bntu tolong dorg. tapi kita nak tolong diri sendiri punyalah susah.

urm kalau mcmtu, when that's happen, kita pun jangan segan silu minta bantuan org lain, kalau dah tak tertolong diri sendiri sgt la kan?

Chan said...

xde test xde la improvement en? =)

fatin nazihah ashari said...

nedd :
yup. tapi selalu nye bile kite dah banyak motivate orang, tapi bile time ade prob sendiri, jadi taktahu nak refer sape. entah la.. adekah ini dinamekan EGO?

chan :
yup. you're right. exam untuk uji ketahanan. same ade akan improve, atau makin jatuh. depends..:)