April 04, 2010

Malu versus Segan? we choose ;)

Malu lawannya adalah segan. Perempuan yang ada malu akan menutup aurat, berbudi bahasa dan sopan tetapi berani ke hadapan, bertutur kata, memberikan pandangan dan berperanan. Perempuan yang penyegan, mungkin menutup aurat atau tidak, tetapi yang pastinya, dia tidak berani menonjolkan diri.

Moralnya : kekalkan malu dan hapuskan segan. - quoted from here


Segan = malu tak bertempat. Oh terase sangat betul ayat ini. Mari gadis gadis sekalian, malulah dalam menjaga akhlak, membuat maksiat, melanggar perintah Allah. TAPI, berani dan tampillah ke hadapan dalam menegakkan yang haq, untuk ummah.

Tetibe terngiang wajah SAJS, SZR, 'AM, NK. Seorang kenal di sekolah menengah, sorang kenal di matrikulasi, sorang kenal di upm, sorang dari alam maya. Fuh, nak katenye, mana mana pun kite berade, akan ade paling kurang seorang yang boleh jadi contoh terbaik untuk dijadikan inspirasi, ewahhh.. *mereka ini bagi aku ade ciri PEMALU, bukan PENYEGAN =')


p/s : dituju buat diri sendiri khasnye. sambil naip sambil dokek atah pale T.T *sampai bile mahu pasif, hibernate dalam gua macam beruang kutub. ayuh aktifkan dirimu, bak kate Hotlink, Activate Your Life =D

p/s/s: bukan untuk perempuan sahaja, lelaki juga.
:)

11 comments:

Anon seMALU SEGANtang said...

ape plak malu lawannyer segan???
malu lawannyer xtahu malu la...ahax.. :P
segan lawannyer idop segan mati xmahu...atau idop segan mati xmalu...hahahaha... *ngek*

p/s : oh...wat a shame.. :P

tinta permata said...

*speechless..

T_T

nawez said...

anon, lu bikin malu sama salasilah keluarga kita! lu blah skang gak! haha..

tape paten, i alwez support u. but i have one question. kalau orang yang habeskan duet nk dekat seribu ringget amik lesen kerete tp sampai skg xbawak kete tu ape ek? adekah beliau malu utk menonjolkan skill driving di jalan raye? atau segan eksiden di jalan raye? oh kompiusnye.. please eksplen~


p/s: oh..what a shame gak ;P

Anon seMALU SEGANtang said...

walaupon nawez sgt kejam, tetapi secara tidak langsung menyokong soalan beliaw...

p/s : medelloser...

fatin nazihah ashari said...

Anon seMALU seGANTANG (-_-"):
what statement is that? ouh, wut a shame la u

Tinta Permata :
(^_^)V.. hihi. maaf letak name tanpa izin. mujur tak letak link blog kamu terus. lagi speechless la gamaknye. hihi

Akak :
woh.. soalan killer tu. ceis sajeje kan.
orait, saye telah berazam untuk berlatih drive pade cuti sem selama 2bulan 2minggu soon. maka dengan itu kita boleh lawan drift dimane sahaje. *actually malas nak rebut drive viva kachak, hihi

p/s : dokek lagi buat kali kedua. T.T

Anon lagi sekali :
suke nau komplot ngan nawai. bile nak pakai name betol ni? adekah anda bajet SEGAN untuk reveal identiti sendiri? haa jawab jawab

p/s : double loser wekk :D

tinta permata..sape tah.. said...

SAJS tu Sultan Abdul Jalil Shah ke?
hehe..

Anon seMALU SEGANtang said...

haha...biasenye org2 yg hebat selalu memisterikan diri...contohnyer seperti Keluangman dan juge Chempiang...ngah ngah ngah...

Bijen M. said...

Segan - Malu
Penyegan - Pemalas (mengikut bahasa utara)
Sekian.

.::annemishi::. said...

ngeheee..

saya pula selalu malu2 gadis.

:P

fareha azhar said...

huhu sy juge pemalu *poyo semata2*..
insyaAllah malu masih terpelihara..:)

p/s : blaja kecek klate ke mek hah?? ngEe~

fatin nazihah ashari said...

okay..
memanglah dari segi penggunaan seharian, malu same je cam segan. but, cube lihat makna dengan lebih mendalam. ade sedikit perbezaan disitu. *no need to bahas2 about the similarities or differences of the 2 words, cube focus pade isi entry. tq

Tinta Permata :
ahaha.. maybe.. *haih poyola kamu

Anon :
whatever.. Zzz..

Bijen :
thanx untuk info.

Anneh :
hehe..yeah..

Fareha :
insyaAllah :)
bukan klate..ganu la. bukan baru blaja, memang dah expert pun :P

April 04, 2010

Malu versus Segan? we choose ;)

Malu lawannya adalah segan. Perempuan yang ada malu akan menutup aurat, berbudi bahasa dan sopan tetapi berani ke hadapan, bertutur kata, memberikan pandangan dan berperanan. Perempuan yang penyegan, mungkin menutup aurat atau tidak, tetapi yang pastinya, dia tidak berani menonjolkan diri.

Moralnya : kekalkan malu dan hapuskan segan. - quoted from here


Segan = malu tak bertempat. Oh terase sangat betul ayat ini. Mari gadis gadis sekalian, malulah dalam menjaga akhlak, membuat maksiat, melanggar perintah Allah. TAPI, berani dan tampillah ke hadapan dalam menegakkan yang haq, untuk ummah.

Tetibe terngiang wajah SAJS, SZR, 'AM, NK. Seorang kenal di sekolah menengah, sorang kenal di matrikulasi, sorang kenal di upm, sorang dari alam maya. Fuh, nak katenye, mana mana pun kite berade, akan ade paling kurang seorang yang boleh jadi contoh terbaik untuk dijadikan inspirasi, ewahhh.. *mereka ini bagi aku ade ciri PEMALU, bukan PENYEGAN =')


p/s : dituju buat diri sendiri khasnye. sambil naip sambil dokek atah pale T.T *sampai bile mahu pasif, hibernate dalam gua macam beruang kutub. ayuh aktifkan dirimu, bak kate Hotlink, Activate Your Life =D

p/s/s: bukan untuk perempuan sahaja, lelaki juga.
:)

11 comments:

Anon seMALU SEGANtang said...

ape plak malu lawannyer segan???
malu lawannyer xtahu malu la...ahax.. :P
segan lawannyer idop segan mati xmahu...atau idop segan mati xmalu...hahahaha... *ngek*

p/s : oh...wat a shame.. :P

tinta permata said...

*speechless..

T_T

nawez said...

anon, lu bikin malu sama salasilah keluarga kita! lu blah skang gak! haha..

tape paten, i alwez support u. but i have one question. kalau orang yang habeskan duet nk dekat seribu ringget amik lesen kerete tp sampai skg xbawak kete tu ape ek? adekah beliau malu utk menonjolkan skill driving di jalan raye? atau segan eksiden di jalan raye? oh kompiusnye.. please eksplen~


p/s: oh..what a shame gak ;P

Anon seMALU SEGANtang said...

walaupon nawez sgt kejam, tetapi secara tidak langsung menyokong soalan beliaw...

p/s : medelloser...

fatin nazihah ashari said...

Anon seMALU seGANTANG (-_-"):
what statement is that? ouh, wut a shame la u

Tinta Permata :
(^_^)V.. hihi. maaf letak name tanpa izin. mujur tak letak link blog kamu terus. lagi speechless la gamaknye. hihi

Akak :
woh.. soalan killer tu. ceis sajeje kan.
orait, saye telah berazam untuk berlatih drive pade cuti sem selama 2bulan 2minggu soon. maka dengan itu kita boleh lawan drift dimane sahaje. *actually malas nak rebut drive viva kachak, hihi

p/s : dokek lagi buat kali kedua. T.T

Anon lagi sekali :
suke nau komplot ngan nawai. bile nak pakai name betol ni? adekah anda bajet SEGAN untuk reveal identiti sendiri? haa jawab jawab

p/s : double loser wekk :D

tinta permata..sape tah.. said...

SAJS tu Sultan Abdul Jalil Shah ke?
hehe..

Anon seMALU SEGANtang said...

haha...biasenye org2 yg hebat selalu memisterikan diri...contohnyer seperti Keluangman dan juge Chempiang...ngah ngah ngah...

Bijen M. said...

Segan - Malu
Penyegan - Pemalas (mengikut bahasa utara)
Sekian.

.::annemishi::. said...

ngeheee..

saya pula selalu malu2 gadis.

:P

fareha azhar said...

huhu sy juge pemalu *poyo semata2*..
insyaAllah malu masih terpelihara..:)

p/s : blaja kecek klate ke mek hah?? ngEe~

fatin nazihah ashari said...

okay..
memanglah dari segi penggunaan seharian, malu same je cam segan. but, cube lihat makna dengan lebih mendalam. ade sedikit perbezaan disitu. *no need to bahas2 about the similarities or differences of the 2 words, cube focus pade isi entry. tq

Tinta Permata :
ahaha.. maybe.. *haih poyola kamu

Anon :
whatever.. Zzz..

Bijen :
thanx untuk info.

Anneh :
hehe..yeah..

Fareha :
insyaAllah :)
bukan klate..ganu la. bukan baru blaja, memang dah expert pun :P