May 22, 2010

Anak suke, ibu setuju =D

Bismillah


النكاح سنتي فمن لم يعمل بسنتي فليس مني
"sabda Baginda s.a.w:nikah itu sunnahku,barangsiapa yg benci kpd sunnahku maka dia bukan daripada kalangan ku"

Eheh, 2,3 hari ni kalau perasan status ym selalu mode kahwin je saye ni. Biaselah bile rakan sekolah yang kahwin, jadi rakannye akan merasa kebahagiaan itu. Jadi disini dengan gembira ingin mengucapkan :

Selamat Pengantin Baru kepada Ahmad Muzani dan Siti Norul Aini Hasmidar

Moga kekal ke anak cucu, moga bahagia sampai syurga, moga berjaya membina baitulmuslim yang diredhai. Moga berjaya menjadi suami isteri yang saling menghormati. Moga dapat melahirkan zuriat zuriat yang bakal menjadi ansarullah satu hari nanti. Insya Allah... :)



Gambar ni bukti mereka dah diijab kabul. Hehe tak berani den nak tunjuk gambar lain, semua ade muke si suami, rase tak elok le pulek seorang gadisbaik macam saye (eh..eh..) publish pic suami orang kannn. Ade gambar tangan tengah salam tok kadi pun cukuplaa. Sah..! sah..!! -kredit to akh Al-Amin, curik pic dari blog beliau. Mekasih ustaz!

Fakta Menarik

1- Si suami adalah rakan sekolah saya sejak Tingkatan 1 sampai 3.

2- Ini bermakna beliau sekarang berumur 20 tahun. Begitu juga zaujahnya =) (fewit fewit)

Fakta Termenarik Sekali

1- Difahamkan si suami berkongsi tarikh lahir yang same dengan seorang penganggur bernama Cik Paten Leha, emm...emm.. apekah mungkin disana ada kebarangkalian rakan se-tarikh-lahir-nya itu akan menjejaki langkah beliau selepas ini? Itu yang kite tak tahu... 999 bakal mengupas isu ini.

2- Setelah ditinjau oleh 999, mendapati bahawa Cik Paten Leha tidak pernah berfikir soal itu, (kadang2 ade terlintas sikit2 tu normalla hehe). Ini kerana beliau berpendapat, sedangkan dirinya sendiri pun dia masih tercari cari, masih cuba mengenali diri, inikan pula hendak sibuk mencari dan mengenali manusia opposite jantinanya. Sedar diri ye, sedar diri.

p/s : anda yang lebih berumur tu bile lagi? lebih lebih yang tengah praktikal kat Klang dengan final year kat Tronoh tu, sila segera ye lapar nasi minyak ni. sekiann~~

20 comments:

aku bukan aku said...

amboi..ade pesanan utk org berumur..
x nk langkah bendul?..

ehehe..
*maaf..laju je aku faham y tersirat..

thee hee hee..

*tahniah juga buat rakan..memasang niat bersahabat..dia punya 'aura'..

=)

nabilah said...

yg lebih umur tu jgn ckp kuat2 kamu taktau batch kami bila tau muzani kawen sume rasa mcm nk mintak cincin sbb langkah bendul haha..tp takpe la dah jodoh dia sampai dulu...kita tunggu who's next ;p

diyanah said...

wiwit. suka suka!

flynn_minE said...

shaye pon rase nk mintak cincin jugek je..mcm jeles tgk org dh kwen..hahah (dengki thap maksimum nie)
cik paten,alang2 name same..anda kene tunggu shaye yep..kahwen ari yg same..whawahwaw..

'aishah jauhara said...

Salam.

Pernikahan atau perkahwinan bukan sesuatu yang ringan, suka-suka atau boleh dibawa main.

Ia adalah satu amanah, tanggungjawab yang Allah berikan kepada insan yang bergelar suami atau isteri. Tanggungjawab terhadap diri sendiri, Allah, suami, ibu-bapa dsb.

Jadi, pesanan, bila sudah sampai masanya, berbekalkan iman dan taqwa, persediaan yang cukup dan rapi, mmpunyai ketahanan fizikal dan mental, eloklah meminta petunjuk dari Allah agar diberikan yang terbaik dan ketenangan dalam membuat keputusan.

********************

saje nak timbulkan persoalan dan perbincangan.

anda prefer yang mana,pilihan sendiri atau pilihan ibu bapa?
kalau pilihan sendiri, bukankah "Ridhallah fi Ridhal walidaini".

wslm =)

flynn_minE said...

sy prefer pilihan ibu bapa..sesungguhnya mereka lebih taw yg terbaek utk kiter.. ;D knkn..

.::annemishi::. said...

huaaa... best2...

ekau bila lagi?

Final Year xde calon lagik said...

hai. sayelah budak final year kat Tronoh tu.. oo nk nasik minyak ek.. tape2 nnti kite serbu mane2 kenduri kawen yg ade kt sekitar bangi oke. dun wori! :D

fatin nazihah ashari said...

ecece..asal post kahwin tak sampai 24jam da menimbun komen. ish ish ish

qusyairi :
hehe. saye lebih selesa ikut line, xmo potong2 queue ni. bukan je pade yang tua tahun, TUA BULAN pun kalau boleh sy xnak potong. amacam doc? ehem2
ouh, mahu bersahabat, ziarahlah blog beliau, ade link disitu. mahu add fb pun boleh *tapi rasenye die kurg beronline ni.
selamat berukhwah..=)


kak bell :
hihi sabar wahai seniorku. batch kami dah ade wakil, batch akak agak2 sapelaaaa pencetus ye? tee hee


diyanah :
ecece hang memang kalau bab kahwin laju jeee =D


flynn :
pateng layana, rasenye awak yg kene tunggu saye. lambat lagi ni, preparation diri pun still tak kukuh. *if da ready, u go first laa =)


aishah :
haa tu dia, ustazah udah mai. syukran2 untuk peringatan.
emm untuk soalan, boleh tak nak jawab, "mahu pilihan sendiri tapi pastikan ibubapa redha dengan pilihan itu" ?

yup, redha parents penting. but kalau dah takdir Tuhan, yg terbaik adelah mereka yg dipilih sendiri, harus terima, kan? yang penting cukup syarat dia layak menjadi imam untuk keluarga, ade ciri ar-rijal yg sebenar.

-Taat dalam beragama dan mampu memimpin-

*calon pilihan siapa bukan persoalan, tapi adekah insan tu diredhai kesemua pihak dan memenuhi syarat suami soleh, itu yg perlu diambil kire.
ehem..so amacam, ok x ecah? =)

flynn lagi sekali :
oh, kamu begitu ya?
apepun, mari berusaha untuk menjadi solehah, sebelum mendamba untuk mencari yang soleh. gudlak sahabat! :)

anneh :
soalan itu, ade jawapan nye di ruangan Fakta Termenarik Sekali. sekian. :)

akak :
eh..eh.. yeke?
alhamdulillah, nampaknye anda di sane memang betul2 belaja, bukan main2 cinta. xpe2, nanti da grad adela tu dtg merisik. insyaAllah, yang soleh.
*ee syoknye ade abg ipar. weeee!

Final Year xde calon lagik tapi xsabar nk kawen said...

igt! kalo ade abg ipar nnti anda xleh free hair kt rumah. kene tutup aurat ok padan muke kene pakai tudung dlm rumah. haha

'aishah jauhara said...

ok3,ana setuju.

tapi..

calon pilihan siapa tu juga,merupakan satu persoalan.

kenapa?

sebab..

emm..

tunggu anda merasainya dahulu..
hehe~

Bijen M. said...

Jangan sedih sedih.
Kumbang yang sama tarikh lahir bukan seekor.
Ha ha ha.

nedd said...

like..like...like!

hahaha..mari kita jangan potong que....hahahaha! bahaya. tettttt

fatin nazihah ashari said...

akak :
eheh
tutup aurat is not a burden
macam tak biasa plak balik kg pon 24hours pakai tudung.. saye relax and cool always =D

aishah :
erk..tunggu saye merasai dulu?
adekah cik ecah telah pun merasainye?
haaaa jawab.. jawab.. ni macam da ade je ni.. ayokk kantoii =D

bijen :
eh?
bilemase saye sedih sebab jejake-same-tarikh-lahir dah kawin ni?
aaa i want someone yg lagi tua at least setahun okay *ehterbagitaupulak*

nedd :
hehe.. kamu tua hari dari saye nedd.
takmo potong queue kamu juge

dell~ said...

saya taw saya musti kawen dlu b4 kmo..hoho.. bajet je..

final year yg rajen stadi xske kapel said...

paten, kalau umur tua 2 tahun boleh tak? nanti akak suruh ustaz bijen dtg merisik ko. nak tak? wewwit~ hahaha

fatin nazihah ashari said...

dell
ececcee..aminnn!!
kamu kan lahir dulu.. dah dekat da tu..
heheee

akak
=.='

'aishah jauhara said...

:D laju je aten bab2 ni ek?

erm,xde pape pun..saje nk buat suspen.. T_T

Anon Teruna Idaman said...

hoh...ikut kiri jika tidak memotong....kalau nak memotong, sile ikut kanan, xpayah langkah2 yea....hak hak...

fatin nazihah ashari said...

aishah :
oo..ok ^^

abang :
mendape bolokkkkkkkk hoho

May 22, 2010

Anak suke, ibu setuju =D

Bismillah


النكاح سنتي فمن لم يعمل بسنتي فليس مني
"sabda Baginda s.a.w:nikah itu sunnahku,barangsiapa yg benci kpd sunnahku maka dia bukan daripada kalangan ku"

Eheh, 2,3 hari ni kalau perasan status ym selalu mode kahwin je saye ni. Biaselah bile rakan sekolah yang kahwin, jadi rakannye akan merasa kebahagiaan itu. Jadi disini dengan gembira ingin mengucapkan :

Selamat Pengantin Baru kepada Ahmad Muzani dan Siti Norul Aini Hasmidar

Moga kekal ke anak cucu, moga bahagia sampai syurga, moga berjaya membina baitulmuslim yang diredhai. Moga berjaya menjadi suami isteri yang saling menghormati. Moga dapat melahirkan zuriat zuriat yang bakal menjadi ansarullah satu hari nanti. Insya Allah... :)



Gambar ni bukti mereka dah diijab kabul. Hehe tak berani den nak tunjuk gambar lain, semua ade muke si suami, rase tak elok le pulek seorang gadisbaik macam saye (eh..eh..) publish pic suami orang kannn. Ade gambar tangan tengah salam tok kadi pun cukuplaa. Sah..! sah..!! -kredit to akh Al-Amin, curik pic dari blog beliau. Mekasih ustaz!

Fakta Menarik

1- Si suami adalah rakan sekolah saya sejak Tingkatan 1 sampai 3.

2- Ini bermakna beliau sekarang berumur 20 tahun. Begitu juga zaujahnya =) (fewit fewit)

Fakta Termenarik Sekali

1- Difahamkan si suami berkongsi tarikh lahir yang same dengan seorang penganggur bernama Cik Paten Leha, emm...emm.. apekah mungkin disana ada kebarangkalian rakan se-tarikh-lahir-nya itu akan menjejaki langkah beliau selepas ini? Itu yang kite tak tahu... 999 bakal mengupas isu ini.

2- Setelah ditinjau oleh 999, mendapati bahawa Cik Paten Leha tidak pernah berfikir soal itu, (kadang2 ade terlintas sikit2 tu normalla hehe). Ini kerana beliau berpendapat, sedangkan dirinya sendiri pun dia masih tercari cari, masih cuba mengenali diri, inikan pula hendak sibuk mencari dan mengenali manusia opposite jantinanya. Sedar diri ye, sedar diri.

p/s : anda yang lebih berumur tu bile lagi? lebih lebih yang tengah praktikal kat Klang dengan final year kat Tronoh tu, sila segera ye lapar nasi minyak ni. sekiann~~

20 comments:

aku bukan aku said...

amboi..ade pesanan utk org berumur..
x nk langkah bendul?..

ehehe..
*maaf..laju je aku faham y tersirat..

thee hee hee..

*tahniah juga buat rakan..memasang niat bersahabat..dia punya 'aura'..

=)

nabilah said...

yg lebih umur tu jgn ckp kuat2 kamu taktau batch kami bila tau muzani kawen sume rasa mcm nk mintak cincin sbb langkah bendul haha..tp takpe la dah jodoh dia sampai dulu...kita tunggu who's next ;p

diyanah said...

wiwit. suka suka!

flynn_minE said...

shaye pon rase nk mintak cincin jugek je..mcm jeles tgk org dh kwen..hahah (dengki thap maksimum nie)
cik paten,alang2 name same..anda kene tunggu shaye yep..kahwen ari yg same..whawahwaw..

'aishah jauhara said...

Salam.

Pernikahan atau perkahwinan bukan sesuatu yang ringan, suka-suka atau boleh dibawa main.

Ia adalah satu amanah, tanggungjawab yang Allah berikan kepada insan yang bergelar suami atau isteri. Tanggungjawab terhadap diri sendiri, Allah, suami, ibu-bapa dsb.

Jadi, pesanan, bila sudah sampai masanya, berbekalkan iman dan taqwa, persediaan yang cukup dan rapi, mmpunyai ketahanan fizikal dan mental, eloklah meminta petunjuk dari Allah agar diberikan yang terbaik dan ketenangan dalam membuat keputusan.

********************

saje nak timbulkan persoalan dan perbincangan.

anda prefer yang mana,pilihan sendiri atau pilihan ibu bapa?
kalau pilihan sendiri, bukankah "Ridhallah fi Ridhal walidaini".

wslm =)

flynn_minE said...

sy prefer pilihan ibu bapa..sesungguhnya mereka lebih taw yg terbaek utk kiter.. ;D knkn..

.::annemishi::. said...

huaaa... best2...

ekau bila lagi?

Final Year xde calon lagik said...

hai. sayelah budak final year kat Tronoh tu.. oo nk nasik minyak ek.. tape2 nnti kite serbu mane2 kenduri kawen yg ade kt sekitar bangi oke. dun wori! :D

fatin nazihah ashari said...

ecece..asal post kahwin tak sampai 24jam da menimbun komen. ish ish ish

qusyairi :
hehe. saye lebih selesa ikut line, xmo potong2 queue ni. bukan je pade yang tua tahun, TUA BULAN pun kalau boleh sy xnak potong. amacam doc? ehem2
ouh, mahu bersahabat, ziarahlah blog beliau, ade link disitu. mahu add fb pun boleh *tapi rasenye die kurg beronline ni.
selamat berukhwah..=)


kak bell :
hihi sabar wahai seniorku. batch kami dah ade wakil, batch akak agak2 sapelaaaa pencetus ye? tee hee


diyanah :
ecece hang memang kalau bab kahwin laju jeee =D


flynn :
pateng layana, rasenye awak yg kene tunggu saye. lambat lagi ni, preparation diri pun still tak kukuh. *if da ready, u go first laa =)


aishah :
haa tu dia, ustazah udah mai. syukran2 untuk peringatan.
emm untuk soalan, boleh tak nak jawab, "mahu pilihan sendiri tapi pastikan ibubapa redha dengan pilihan itu" ?

yup, redha parents penting. but kalau dah takdir Tuhan, yg terbaik adelah mereka yg dipilih sendiri, harus terima, kan? yang penting cukup syarat dia layak menjadi imam untuk keluarga, ade ciri ar-rijal yg sebenar.

-Taat dalam beragama dan mampu memimpin-

*calon pilihan siapa bukan persoalan, tapi adekah insan tu diredhai kesemua pihak dan memenuhi syarat suami soleh, itu yg perlu diambil kire.
ehem..so amacam, ok x ecah? =)

flynn lagi sekali :
oh, kamu begitu ya?
apepun, mari berusaha untuk menjadi solehah, sebelum mendamba untuk mencari yang soleh. gudlak sahabat! :)

anneh :
soalan itu, ade jawapan nye di ruangan Fakta Termenarik Sekali. sekian. :)

akak :
eh..eh.. yeke?
alhamdulillah, nampaknye anda di sane memang betul2 belaja, bukan main2 cinta. xpe2, nanti da grad adela tu dtg merisik. insyaAllah, yang soleh.
*ee syoknye ade abg ipar. weeee!

Final Year xde calon lagik tapi xsabar nk kawen said...

igt! kalo ade abg ipar nnti anda xleh free hair kt rumah. kene tutup aurat ok padan muke kene pakai tudung dlm rumah. haha

'aishah jauhara said...

ok3,ana setuju.

tapi..

calon pilihan siapa tu juga,merupakan satu persoalan.

kenapa?

sebab..

emm..

tunggu anda merasainya dahulu..
hehe~

Bijen M. said...

Jangan sedih sedih.
Kumbang yang sama tarikh lahir bukan seekor.
Ha ha ha.

nedd said...

like..like...like!

hahaha..mari kita jangan potong que....hahahaha! bahaya. tettttt

fatin nazihah ashari said...

akak :
eheh
tutup aurat is not a burden
macam tak biasa plak balik kg pon 24hours pakai tudung.. saye relax and cool always =D

aishah :
erk..tunggu saye merasai dulu?
adekah cik ecah telah pun merasainye?
haaaa jawab.. jawab.. ni macam da ade je ni.. ayokk kantoii =D

bijen :
eh?
bilemase saye sedih sebab jejake-same-tarikh-lahir dah kawin ni?
aaa i want someone yg lagi tua at least setahun okay *ehterbagitaupulak*

nedd :
hehe.. kamu tua hari dari saye nedd.
takmo potong queue kamu juge

dell~ said...

saya taw saya musti kawen dlu b4 kmo..hoho.. bajet je..

final year yg rajen stadi xske kapel said...

paten, kalau umur tua 2 tahun boleh tak? nanti akak suruh ustaz bijen dtg merisik ko. nak tak? wewwit~ hahaha

fatin nazihah ashari said...

dell
ececcee..aminnn!!
kamu kan lahir dulu.. dah dekat da tu..
heheee

akak
=.='

'aishah jauhara said...

:D laju je aten bab2 ni ek?

erm,xde pape pun..saje nk buat suspen.. T_T

Anon Teruna Idaman said...

hoh...ikut kiri jika tidak memotong....kalau nak memotong, sile ikut kanan, xpayah langkah2 yea....hak hak...

fatin nazihah ashari said...

aishah :
oo..ok ^^

abang :
mendape bolokkkkkkkk hoho