May 19, 2010

Eh eh, tak faham saye.

Normal kah, bilemane kite rase tak faham dengan diri sendiri?

Selalunye kite tak faham dengan orang lain. Rase, eh minah ni tak faham aku kejap emo kejap ok tembak kang. Ataupun ish mamat ni kejap sombong kejap mesra alam dengan aku, haih terluka betul dipermainkan *ceyy ceyyy*. Ini biaselah, kadang2 orang lain tu ok je, kite yang over nak su'u zhon, bersangka buruk. Tu yang asyik jiwa tak tenteram. Berlapang dada dengan kelemahan orang lain, ok?


But, bile part tak faham dengan diri sendiri, itu paling dahsyat, kot ?

Macam macam situasi yang main peranan jadi faktor problem macam ni. Maybe sebab jiwa lemah. Rasa nak pada kebaikan, tapi takde istiqamah. Rasa nak tinggal sangat benda benda yang remeh temeh selalu belenggu hati jiwa fikiran perasaan (dramatik pula) tapi takde mujahadah. End up, harapan tinggal harapan, diri takde kemajuan, umbang ambing tak terurus.




Padahal setiap muslim yang cemerlang, adalah mereka yang hidupnya hari ini lebih baik dari semalam. Pernah dengar ni,

“ Barangsiapa yang hari ini dia lebih baik dari semalam, maka dia dari kalangan mereka yang beruntung. Barangsiapa yang hari ini dia sama seperti semalam, maka dia dari kalangan yang rugi. Barangsiapa yang hari ini dia, lebih teruk dari semalam, maka dia di kalangan orang yang celaka”

Ok, bila dah tahu, tapi tak berapa berjaya apply, ape maknenye tu? Hari itu apply, esok tidak. Dah main on off lah pula kan. Something wrong inside. Inside ni memang bila dah kotor sikit, payahlah kan. Kadang kadang rase macam nak lepuk diri sendiri je. Bila satu hari diisi dengan perkara yang kurang berfaedah, sedangkan hari sebelumnya diri penuh termotivasi berjaya cemerlang. Rase tak boleh blah kepade diri sendiri. But.. but.. remember, dats not the reason untuk kite give up. Not the reason untuk kite terus lemah. Tuhan kan Maha Pengampun, even berapa kali gagal pun nak apply, masih peluang yang luas terbuka untukmu berubah. Untuk bangkit.

“Sesungguhnya Allah membentangkan tanganNya pada malam hari untuk menerima taubat orang yang berbuat kejahatan pada siang hari, dan Allah membentangkan tangan-Nya pada siang hari untuk menerima taubat orang yang berbuat kejahatan pada malam hari, sampai matahari terbit dari barat.” (Imam Muslim)

Penyayang... amat sangat.. kerana Dia amat Mengerti lagi Memahami akan hamba-hamba Nya. tsk..

Lebih lebih di kala cuti ini, nikmat masa lapang yang saaaaangat luas terbentang depan mata, memerlukan kekuatan mental untuk berjuang (fuh gune ayat berjuang cam ganas huhu). Betullah berjuang, juang lawan nafsu :)


Mari usaha untuk mencari diri, dalam erti kata mengenal erti diri diciptakan, erti bertuhan, erti hidup. Banyak sebenarnye benda yang perlu diletakkan as priority before fikir hal yang remeh. Fahami diri, kenal diri, biarlah terurus dan tersusun, after dat kalau nak fikir hal lain macam nak kenal 'oranglain', (EHEM!) go ahead =)

p/s : jangan biarkan konflik jiwa terus membelenggu diri, we have Him, right ?

Allah berfirman: “Aku bersama hamba-Ku ketika ia mengingat Ku dan bergetar bibirnya menyebut Asma-Ku.” (Hadits Qudsi Riwayat Bukhari)


p/s/s : lame tak berblog, terase kejanggalan yang sungguh nyata dikala menaip T_T

10 comments:

fareha azhar said...

trkena ag. hmm.. tq. :)

Bijen M. said...

Tiap hari sebelum tidur, muhasabah diri, bina azam.

Btw hadith Muslim tersebut tiap-tiap hari muncul bila gua tengok Adamaya dekat TV3.
Oh.

..SuRaYa.. said...

terkena!..huhu..
thnks jiha..
cuti yg pnjg,perlu dimanfaatkn semaksimum mungkin..

nedd said...

sebab tu bila cuti jer rasa jiwa terancam! har! segala macam benda kuar masuk dalam kepala ni.

diyanah said...

comel lah fatin nazihah ashaari!

thank you.

dell~ said...

jiha, mcm menjawab soalan sy ari2.. ;))

.::annemishi::. said...

Aaaaaaaaaaaaaaar...

aku selalu tak faham dengan diri sendiri.
=.=

fatin nazihah ashari said...

fareha :
menembak diri sendiri sebenarnye ni. :)

bijen :
emm.. memang selalu guna teknik tu. kdg2 menjadi, kdg2... haihh

suraya :
yup. cuti untuk topup kelemahan. bukan menambahkan lagi kelemahan

nedd :
same goes here. ape yg kua masuk tu? care to share? hehe

diyanah :
welcome. *nak suruh aku cakap kamu cute ke? okla, cute lah diyanah roslan. haha

dell :
ouh..yeke? hehe tak perasan lak. actually nak tembak diri sendiri.
hmmm kalau ade terjawab soalan dell tu, alhamdulillah.
so, jgn takut2 sedih2 lagi tau. be strong gurl! =)

anneh :
aaaa....samela kite.hukhuk T.T

tepianmuara said...

salam
tumpang lalu

ouch.

betul2.
kalau dalam da rosak, susah.
bukan senang nak jernih balik.

tq for the post.

fatin nazihah ashari said...

wasalam
sila2 lalu

emm ya.
tapi walau susah macamanepun, tetap ade jalan bagi jernihkan. bergantung sejauh mana kite berusaha untuk membersihkan

same2 ^_^

May 19, 2010

Eh eh, tak faham saye.

Normal kah, bilemane kite rase tak faham dengan diri sendiri?

Selalunye kite tak faham dengan orang lain. Rase, eh minah ni tak faham aku kejap emo kejap ok tembak kang. Ataupun ish mamat ni kejap sombong kejap mesra alam dengan aku, haih terluka betul dipermainkan *ceyy ceyyy*. Ini biaselah, kadang2 orang lain tu ok je, kite yang over nak su'u zhon, bersangka buruk. Tu yang asyik jiwa tak tenteram. Berlapang dada dengan kelemahan orang lain, ok?


But, bile part tak faham dengan diri sendiri, itu paling dahsyat, kot ?

Macam macam situasi yang main peranan jadi faktor problem macam ni. Maybe sebab jiwa lemah. Rasa nak pada kebaikan, tapi takde istiqamah. Rasa nak tinggal sangat benda benda yang remeh temeh selalu belenggu hati jiwa fikiran perasaan (dramatik pula) tapi takde mujahadah. End up, harapan tinggal harapan, diri takde kemajuan, umbang ambing tak terurus.




Padahal setiap muslim yang cemerlang, adalah mereka yang hidupnya hari ini lebih baik dari semalam. Pernah dengar ni,

“ Barangsiapa yang hari ini dia lebih baik dari semalam, maka dia dari kalangan mereka yang beruntung. Barangsiapa yang hari ini dia sama seperti semalam, maka dia dari kalangan yang rugi. Barangsiapa yang hari ini dia, lebih teruk dari semalam, maka dia di kalangan orang yang celaka”

Ok, bila dah tahu, tapi tak berapa berjaya apply, ape maknenye tu? Hari itu apply, esok tidak. Dah main on off lah pula kan. Something wrong inside. Inside ni memang bila dah kotor sikit, payahlah kan. Kadang kadang rase macam nak lepuk diri sendiri je. Bila satu hari diisi dengan perkara yang kurang berfaedah, sedangkan hari sebelumnya diri penuh termotivasi berjaya cemerlang. Rase tak boleh blah kepade diri sendiri. But.. but.. remember, dats not the reason untuk kite give up. Not the reason untuk kite terus lemah. Tuhan kan Maha Pengampun, even berapa kali gagal pun nak apply, masih peluang yang luas terbuka untukmu berubah. Untuk bangkit.

“Sesungguhnya Allah membentangkan tanganNya pada malam hari untuk menerima taubat orang yang berbuat kejahatan pada siang hari, dan Allah membentangkan tangan-Nya pada siang hari untuk menerima taubat orang yang berbuat kejahatan pada malam hari, sampai matahari terbit dari barat.” (Imam Muslim)

Penyayang... amat sangat.. kerana Dia amat Mengerti lagi Memahami akan hamba-hamba Nya. tsk..

Lebih lebih di kala cuti ini, nikmat masa lapang yang saaaaangat luas terbentang depan mata, memerlukan kekuatan mental untuk berjuang (fuh gune ayat berjuang cam ganas huhu). Betullah berjuang, juang lawan nafsu :)


Mari usaha untuk mencari diri, dalam erti kata mengenal erti diri diciptakan, erti bertuhan, erti hidup. Banyak sebenarnye benda yang perlu diletakkan as priority before fikir hal yang remeh. Fahami diri, kenal diri, biarlah terurus dan tersusun, after dat kalau nak fikir hal lain macam nak kenal 'oranglain', (EHEM!) go ahead =)

p/s : jangan biarkan konflik jiwa terus membelenggu diri, we have Him, right ?

Allah berfirman: “Aku bersama hamba-Ku ketika ia mengingat Ku dan bergetar bibirnya menyebut Asma-Ku.” (Hadits Qudsi Riwayat Bukhari)


p/s/s : lame tak berblog, terase kejanggalan yang sungguh nyata dikala menaip T_T

10 comments:

fareha azhar said...

trkena ag. hmm.. tq. :)

Bijen M. said...

Tiap hari sebelum tidur, muhasabah diri, bina azam.

Btw hadith Muslim tersebut tiap-tiap hari muncul bila gua tengok Adamaya dekat TV3.
Oh.

..SuRaYa.. said...

terkena!..huhu..
thnks jiha..
cuti yg pnjg,perlu dimanfaatkn semaksimum mungkin..

nedd said...

sebab tu bila cuti jer rasa jiwa terancam! har! segala macam benda kuar masuk dalam kepala ni.

diyanah said...

comel lah fatin nazihah ashaari!

thank you.

dell~ said...

jiha, mcm menjawab soalan sy ari2.. ;))

.::annemishi::. said...

Aaaaaaaaaaaaaaar...

aku selalu tak faham dengan diri sendiri.
=.=

fatin nazihah ashari said...

fareha :
menembak diri sendiri sebenarnye ni. :)

bijen :
emm.. memang selalu guna teknik tu. kdg2 menjadi, kdg2... haihh

suraya :
yup. cuti untuk topup kelemahan. bukan menambahkan lagi kelemahan

nedd :
same goes here. ape yg kua masuk tu? care to share? hehe

diyanah :
welcome. *nak suruh aku cakap kamu cute ke? okla, cute lah diyanah roslan. haha

dell :
ouh..yeke? hehe tak perasan lak. actually nak tembak diri sendiri.
hmmm kalau ade terjawab soalan dell tu, alhamdulillah.
so, jgn takut2 sedih2 lagi tau. be strong gurl! =)

anneh :
aaaa....samela kite.hukhuk T.T

tepianmuara said...

salam
tumpang lalu

ouch.

betul2.
kalau dalam da rosak, susah.
bukan senang nak jernih balik.

tq for the post.

fatin nazihah ashari said...

wasalam
sila2 lalu

emm ya.
tapi walau susah macamanepun, tetap ade jalan bagi jernihkan. bergantung sejauh mana kite berusaha untuk membersihkan

same2 ^_^