June 19, 2010

hello sahabat concern! =)

Edit mengedit gambar adelah hobi biase. Asal nak upload pic, mesti si owner akan tapis dari ribuan pics, dan pilih penampilannye yg kelihatan okayyy dan comel lote je untuk diupload. Kalau tak okay, memang akan edit dengan penuh jitu asalkan tudung tak senget, wajah cerah, jerawat terhapus. Lumrah, semua nak nampak comel di mata umum kan? :D

But, kite sering tak concern akan satu bende yang sangaaaat important, iaitu adakah semua makhluk dalam pics tersebut sempurna penutupan auratnya? Yup, kadang2 realitinye dah pakai tutup elok, tapi bila dah posing2 memang akan terselak la sikit eniwher.

Antara jenis2 gambar yang suka di show-show oleh remaja pade public di web sosial adalah :

1- Show off BFF

Orait, bila dah bosan depan tangge pun nak bergambar, lebih2 bila dengan BFF. Jadi semua pun nak buat gaya comel, lepastu nak show la pade semua kat fb atau blog "Inilah BFF Saya!" Tapi adekah kite alert keperfect-an tutupan aurat? Jadi disinilah gunanya khidmat Paint atau Adobe Photoshop. Ape salahnye tolong lukis handsocks tiruan kat tangan2 mereka? Kat sini 3 orang lengan baju terselak sikit, so kate bff kan, concernla takut2 lelaki nampak aurat kita2, rite? :)

2- Show off vacation tempat best2


Haa.. bile pergi tempat best, memang lagila nak tunjuk kat orang. Terus buat album "Melancong ke Pelabuhang Ikang". haha. Di atas ni sedang berdiri atas bot nelayan tangkap ikan. Bertuah weh, bukan sume dapat experience ni. Ok, kalini slack member terlupa untuk pakai stokin akibat tergesa2 mengejar bot ikan (haha). Maka, tolonglah lukiskan crocs tiruan kat kakinya. Kata sahabat dunia akhirat? :)

3- Show off aktiviti seronok bersama teman

Ni pulak, bila aktiviti girang bersama teman teman. Nampak kan sorang tu lengan baju dia terselak. Bile upload mesti nak tajuk album "KMJ Happening" huhu. Sebagai sahabat concern, mari editkan untuknya. Kata kawan sejati?:) [time ni J-robik competition kelas kitorang dapat nombor 1 okay..hidup H4P25!! =D]

4- Show off event meriah lagi havoc

Haaa yang ni memang lagilah. Tengok pun dah tahu havoc betul, lalu bila masing2 balik bilik terus nak upload kat frenster (time gambar diambil, Fs masih yang ter-top dalam jiwa remaja hikhik). Punyelah ramai terselak tangan baju tuh. Gara2 over excited katekan, sebab majlis perpisahan after 1 tahun berteman. Editkanlah, kata sahabat concern? :)

5- Show off aksi ganas lagi cool

Ha yang ni selalunye set2 lelaki la. Kalau depa main sports, asal dapat snap aksi cool macam smash bulu tangkis ke, atau tendang bola melompat ke mesti nak upload lepastu caption "Saya Hebat Kan?" ewww. Tengok lutut terbuka pun buat tak hirau je ish ish.

And, kite tahukan suara perempuan ni, di dayu2 secara sengaja depan lelaki hukumnya haram. So, sebagai saudara concern, even kite minat mana2 artis wanita sebab lagu die best, janganlah kite upload lagu2 diorang kat EfBi ke. Mane tahu ade lelaki2 tekan 'play' pastu asyik je dengar. Kitekan same2 orang Islam, shud alert la pasal ni. Memang la sape suruh jadi penyanyi carik penyakit, tapi at least kite jangan menambahkan dosa, ye? :)

Soalan : kalau lagu nyayian wanita non-Muslim boleh tak? huhu sape tahu


Tapi, tapi...ade masalah la derr....:(

Rungutan : Alahai, takkanla nak edit camtu, habis gila buruk gambar comot cam kartun jek
Solution : Laahai, takkanla edit buang jerawat, cerah muka, straight tudung boleh je buat kemas, nak tutup aurat ni tak reti pulak? Ni gune Paint je, memangle comot lomot. Gunela apps lain aduyai awaks ni puns hoho

Rungutan :
Weh kalau edit camni takke terase member? Macam nak perli dia je siap lukis2 handsocks dengan stokin tiruan plak.

Solution :
Hehe takdenye member terase, kita buat ni sebab sayangkan diorang kan? Lagipun nanti mesti bila upload nak main tagging pulak, lagi besar possibility ramai orang usha. Awaks nak jadi penyumbang dosa kah?


Rungutan : Satu keje pulak nak edit. Ade care lagi senang tak derr?
Solution : Ouh ade derr... solution terbaik, takyah lah upload gambar langsung. Habis cerita

p/s : tujuan peng-mask-an wajah watak2 adelah untuk menjaga privasi, manetahu kot2 ade yang tak izin upload sini, habes kene babbling karang. Tatutt tatuttt =p

p/s/s : cube bace ni. I'm inspired by this -
Jangan Promote Dosa Wahai Der & Ter Sekalian

Ini adelah satu dari ciri-ciri sahabat concern. Anda rase anda dah penuhinye? =)

18 comments:

fareha azhar said...

alhamdulillah..
mantap..!!
really love this entry..:))

nawez said...

lol

diyanah said...

baiklah fatin nazihah!
saya akn cuba buat!

nedd said...

oh. comel gak edit camtu. lovely! torai buat la. heeeeee

..SuRaYa.. said...

jiha..thanks..tuh gmbr mjls perpisahan dgn madam thu kan??haha..

aritu..dah wat proses mendelete gmbr kat fb n fs..tp tk t'fikir lak psl bnde nie.thanks2..

Nurul Sabrina Sharom said...

Eh, btul jiha ckp ni..
Nnt nak carik application bleh edit tu. thanks jiha for the info! :)

najibah said...

thumbs up! up! up! saye sgt3 suke post ini..

yep, ramai tak sedar.. aurat shbt terselak... letak lagu2 wanita.. tp lg sedih bila yg di tegur org2 'berilmu', di buat dont know seolah kta yg salah.. T.T moga Allah bukakan hati2 kta untuk menerima kebenaran..

hati-hati dgn dosa yg tak kelihatan~

.::annemishi::. said...

hehehe.. betul..
terima kasih wahai jihah..

aku pun selalu khilaf pasal nih.

A.F.I.A.H said...

syukrn atas peringatan. akan ku cuba baiki.

illah alhanani said...

comei~
Alhamdulillah...sahabat seperjuanganku!

'aishah jauhara said...

Salam.
Terbaik la aten!!
^_^

qusyairi said...

ibu jari naik atas!
=)

flynn said...

wahh,,,taching..(:

dell~ said...

jiha,
thanks egtkn.. ;)

WAN NUR IZZATI BT WAN NOR ANAS said...

salam..

bagi saya..sebenarnya,kita x leh cepat-cepat menghukum perkara meletak gambar adalah perbuatan yang dosa..tetapi ia akan menjadi dosa sekiranya hal2 tertentu dan begitu juga sebaliknya. lainlah kalau difatwakan itu adalah perbuatan yang sememangnya haram.

seeleoknya kita mengelakkan daripada cepat untuk menghukum...dan sebutkan dalil2 yang tepat.

nak tanya..kalau gambar muslimah dipamerkan dalam akhbar atau gambar poster yang diedarkan ke seluruh negeri untuk mencari muslimah yang hilang camne?

wallahua'lam...saya hanya seorang faqir ilmu...dan saya x leh melatakkan hukumnya melainkan telah dinyatakan secara terang2 dalam agama.

Bijen M. said...

Woah.
Nais!

elah said...

best2

Anonymous said...

Genial brief and this mail helped me alot in my college assignement. Thanks you on your information.

June 19, 2010

hello sahabat concern! =)

Edit mengedit gambar adelah hobi biase. Asal nak upload pic, mesti si owner akan tapis dari ribuan pics, dan pilih penampilannye yg kelihatan okayyy dan comel lote je untuk diupload. Kalau tak okay, memang akan edit dengan penuh jitu asalkan tudung tak senget, wajah cerah, jerawat terhapus. Lumrah, semua nak nampak comel di mata umum kan? :D

But, kite sering tak concern akan satu bende yang sangaaaat important, iaitu adakah semua makhluk dalam pics tersebut sempurna penutupan auratnya? Yup, kadang2 realitinye dah pakai tutup elok, tapi bila dah posing2 memang akan terselak la sikit eniwher.

Antara jenis2 gambar yang suka di show-show oleh remaja pade public di web sosial adalah :

1- Show off BFF

Orait, bila dah bosan depan tangge pun nak bergambar, lebih2 bila dengan BFF. Jadi semua pun nak buat gaya comel, lepastu nak show la pade semua kat fb atau blog "Inilah BFF Saya!" Tapi adekah kite alert keperfect-an tutupan aurat? Jadi disinilah gunanya khidmat Paint atau Adobe Photoshop. Ape salahnye tolong lukis handsocks tiruan kat tangan2 mereka? Kat sini 3 orang lengan baju terselak sikit, so kate bff kan, concernla takut2 lelaki nampak aurat kita2, rite? :)

2- Show off vacation tempat best2


Haa.. bile pergi tempat best, memang lagila nak tunjuk kat orang. Terus buat album "Melancong ke Pelabuhang Ikang". haha. Di atas ni sedang berdiri atas bot nelayan tangkap ikan. Bertuah weh, bukan sume dapat experience ni. Ok, kalini slack member terlupa untuk pakai stokin akibat tergesa2 mengejar bot ikan (haha). Maka, tolonglah lukiskan crocs tiruan kat kakinya. Kata sahabat dunia akhirat? :)

3- Show off aktiviti seronok bersama teman

Ni pulak, bila aktiviti girang bersama teman teman. Nampak kan sorang tu lengan baju dia terselak. Bile upload mesti nak tajuk album "KMJ Happening" huhu. Sebagai sahabat concern, mari editkan untuknya. Kata kawan sejati?:) [time ni J-robik competition kelas kitorang dapat nombor 1 okay..hidup H4P25!! =D]

4- Show off event meriah lagi havoc

Haaa yang ni memang lagilah. Tengok pun dah tahu havoc betul, lalu bila masing2 balik bilik terus nak upload kat frenster (time gambar diambil, Fs masih yang ter-top dalam jiwa remaja hikhik). Punyelah ramai terselak tangan baju tuh. Gara2 over excited katekan, sebab majlis perpisahan after 1 tahun berteman. Editkanlah, kata sahabat concern? :)

5- Show off aksi ganas lagi cool

Ha yang ni selalunye set2 lelaki la. Kalau depa main sports, asal dapat snap aksi cool macam smash bulu tangkis ke, atau tendang bola melompat ke mesti nak upload lepastu caption "Saya Hebat Kan?" ewww. Tengok lutut terbuka pun buat tak hirau je ish ish.

And, kite tahukan suara perempuan ni, di dayu2 secara sengaja depan lelaki hukumnya haram. So, sebagai saudara concern, even kite minat mana2 artis wanita sebab lagu die best, janganlah kite upload lagu2 diorang kat EfBi ke. Mane tahu ade lelaki2 tekan 'play' pastu asyik je dengar. Kitekan same2 orang Islam, shud alert la pasal ni. Memang la sape suruh jadi penyanyi carik penyakit, tapi at least kite jangan menambahkan dosa, ye? :)

Soalan : kalau lagu nyayian wanita non-Muslim boleh tak? huhu sape tahu


Tapi, tapi...ade masalah la derr....:(

Rungutan : Alahai, takkanla nak edit camtu, habis gila buruk gambar comot cam kartun jek
Solution : Laahai, takkanla edit buang jerawat, cerah muka, straight tudung boleh je buat kemas, nak tutup aurat ni tak reti pulak? Ni gune Paint je, memangle comot lomot. Gunela apps lain aduyai awaks ni puns hoho

Rungutan :
Weh kalau edit camni takke terase member? Macam nak perli dia je siap lukis2 handsocks dengan stokin tiruan plak.

Solution :
Hehe takdenye member terase, kita buat ni sebab sayangkan diorang kan? Lagipun nanti mesti bila upload nak main tagging pulak, lagi besar possibility ramai orang usha. Awaks nak jadi penyumbang dosa kah?


Rungutan : Satu keje pulak nak edit. Ade care lagi senang tak derr?
Solution : Ouh ade derr... solution terbaik, takyah lah upload gambar langsung. Habis cerita

p/s : tujuan peng-mask-an wajah watak2 adelah untuk menjaga privasi, manetahu kot2 ade yang tak izin upload sini, habes kene babbling karang. Tatutt tatuttt =p

p/s/s : cube bace ni. I'm inspired by this -
Jangan Promote Dosa Wahai Der & Ter Sekalian

Ini adelah satu dari ciri-ciri sahabat concern. Anda rase anda dah penuhinye? =)

18 comments:

fareha azhar said...

alhamdulillah..
mantap..!!
really love this entry..:))

nawez said...

lol

diyanah said...

baiklah fatin nazihah!
saya akn cuba buat!

nedd said...

oh. comel gak edit camtu. lovely! torai buat la. heeeeee

..SuRaYa.. said...

jiha..thanks..tuh gmbr mjls perpisahan dgn madam thu kan??haha..

aritu..dah wat proses mendelete gmbr kat fb n fs..tp tk t'fikir lak psl bnde nie.thanks2..

Nurul Sabrina Sharom said...

Eh, btul jiha ckp ni..
Nnt nak carik application bleh edit tu. thanks jiha for the info! :)

najibah said...

thumbs up! up! up! saye sgt3 suke post ini..

yep, ramai tak sedar.. aurat shbt terselak... letak lagu2 wanita.. tp lg sedih bila yg di tegur org2 'berilmu', di buat dont know seolah kta yg salah.. T.T moga Allah bukakan hati2 kta untuk menerima kebenaran..

hati-hati dgn dosa yg tak kelihatan~

.::annemishi::. said...

hehehe.. betul..
terima kasih wahai jihah..

aku pun selalu khilaf pasal nih.

A.F.I.A.H said...

syukrn atas peringatan. akan ku cuba baiki.

illah alhanani said...

comei~
Alhamdulillah...sahabat seperjuanganku!

'aishah jauhara said...

Salam.
Terbaik la aten!!
^_^

qusyairi said...

ibu jari naik atas!
=)

flynn said...

wahh,,,taching..(:

dell~ said...

jiha,
thanks egtkn.. ;)

WAN NUR IZZATI BT WAN NOR ANAS said...

salam..

bagi saya..sebenarnya,kita x leh cepat-cepat menghukum perkara meletak gambar adalah perbuatan yang dosa..tetapi ia akan menjadi dosa sekiranya hal2 tertentu dan begitu juga sebaliknya. lainlah kalau difatwakan itu adalah perbuatan yang sememangnya haram.

seeleoknya kita mengelakkan daripada cepat untuk menghukum...dan sebutkan dalil2 yang tepat.

nak tanya..kalau gambar muslimah dipamerkan dalam akhbar atau gambar poster yang diedarkan ke seluruh negeri untuk mencari muslimah yang hilang camne?

wallahua'lam...saya hanya seorang faqir ilmu...dan saya x leh melatakkan hukumnya melainkan telah dinyatakan secara terang2 dalam agama.

Bijen M. said...

Woah.
Nais!

elah said...

best2

Anonymous said...

Genial brief and this mail helped me alot in my college assignement. Thanks you on your information.