September 08, 2010

Salam perantau dari Kg Sungai Buah.

Bismillah

Eceh perantau la sangat. Yela, perantau dari Bangi ke Serdang. Tak cukup jauh ke tu?

Assalamualaikum kepade semua, sungguh lame beta tak update blog. Rakyat jelata apa khabar? Sesungguhnye semester 3 ini tersangat very hectic nye lah, sehingge dirasekan jika meng-online-kan diri itu namanya mencari bala. Maka hanya bisa online secare 'underground' cuma. Ahaa tetibe rase sensitif pulak word underground ni. Takpe, abaikan. Tak perlu kot bebel panjang2 pasal lama tak online, macam la orang lain kesah. sob sob...

Untuk membuang sawang di sekitar , mari kite tukar template baru!

Ok, stret tu de point, memandangkan pagi ini bakal pulang ke kampung di mana tiade kemudahan wifi, maka secare cepatnye ingin mengucapkan ;

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin
kepada semua sahabat-sahabat, tak kire yang baca atau ter-baca blog ini.
Moga sentiasa dalam rahmat Allah selalu, insyaAllah =)

maaf kalau pernah ade salah kate-kate, salah sangke-sangke, salah minte-minte, salah mate-mate, salah jeling-jeling, salah segalenye lah.

Memang susah nak berbaik dengan orang yang dah guris hati kite. Tapi, cukup lah kita tak berdendam dengan mereka, lemparkan senyuman bila berselisish dan paling penting tak berniat untuk putuskan silaturrahim. Setiap mukmin itukan bersaudara. Kalau tak berukhwah sesame kite, nak dengan sape lagi, kan?


Wahai sekalian manusia! Bertaqwalah kepada Tuhan kamu yang telah menjadikan kamu (bermula) dari diri yang satu (Adam), dan yang menjadikan daripada (Adam) itu pasangannya (isterinya - Hawa), dan juga yang membiakkan dari keduanya - zuriat keturunan - lelaki dan perempuan yang ramai. Dan bertaqwalah kepada Allah yang kamu selalu meminta dengan menyebut-yebut namaNya, serta peliharalah hubungan (silaturrahim) kaum kerabat; kerana sesungguhnya Allah sentiasa memerhati (mengawas) kamu. [4:1]

Dari Anas r.a, pernah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda, "Bahawa Allah berfirman maksudnya;
"Hai Bani Adam, selama engkau berdoa dan berharap terhadap-Ku, Aku ampunkan bagimu apa yang telah terjadi daripada kamu dan tidak Aku hiraukan betapa banyaknya"

Sedang Tuhan ampunkan dosa kite yang bertimbun-timbun, inikan dose sesame kite yang kalau nak kire, taklah besar gedabak mane pun.

Last but not least, puasa berbaki 1 hari lagi. Sungguh masa yang pantas berlalu hingga tak terase pun berade di bulan Ramadhan *bace dengan nada lagu Harapan Ramadhan ManBai ft Raihan*



**********************

Aha, tahu kontroversi iklan raye tv3? Hehe sekali tengok dah geleng-geleng kepale. Tahu pun sebab heboh dalam Facebook. Tak mahu komen banyak2, just satu je nak cakap ;

Mungkin ini Tuhan nak tunjuk, pada kamu (tv3) yang bagi saye (kami maybe) selalu menghebahkan berita yang memusykilkan lagi meragukan kesahihan, bahawa kamu juga bisa tersilap langkah. Hingge menimbulkan kemarahan ramai orang. Even dah tarik balik iklan tu, I'm demanding for explanation from their crew, apa motif sebenaq depa buat iklan lagu tu. Tapi.. harapan jela....

Eh.. nak raye dah, mari amalkan sifat saling bermaafan sesame kite. Mencuba untuk berbaik sangka, cume nak explanation untuk kelegaan hati. Takde dendam dendam pun. Huhu peace!

p/s : sebenarnye rase cam tak layak nak raye je, sebab usehe ke arah mencapai kemenangan tu dirasekan terlalu sedikit. Entah sempat tak untuk Ramadhan yang di lain tahun. Meh same same insafi diri dengan Kamu Tak Layak Untuk Aidilfitri. T.T

8 comments:

aminmenulis said...

Waasalam budak perantau, wakaka..

Memang jauh pun Kg Sg Buah tu dengan Serdang. Yela, alam berbeza tu, Kg Sg Buah tu lam semak samun. Ngeh3.. Kalau sape2 lalu jalan tu nak g sepang ke, salak tinggi ke, dengkil ke, xtau pun kewujudan kg tu. haha..

Marah ke? Wakaka.. Xleh marah2. Nak raye dah ni. Selamat hari raye, maap zahir dan batin la yer..

nedd said...

salam lebaran. :)

get ur message. thx!

'aishah jauhara said...

Selamat hari raya aten..

Bijen M. said...

SHRA MZDB.

fareha azhar said...

akhirnye..:)

fatin nazihah ashari said...

amin:
amboiiiiiiii..kemain ye description. panas ni panas. eh bukan marah, kipas je tak bukak. huhu.
takpe, BSP tu memang indah, saye tahu itu. baik2 raye kat mesir, postla daging unta sini.

nedd. aishah. bijen :
=)

faa :
akhirnya apakah? huhu

fareha azhar said...

hehe.xde pe.
akhirnye dpt bace post baru. haritu nape private?

fatin nazihah ashari said...

hehe.. aritu under construction. huhu

September 08, 2010

Salam perantau dari Kg Sungai Buah.

Bismillah

Eceh perantau la sangat. Yela, perantau dari Bangi ke Serdang. Tak cukup jauh ke tu?

Assalamualaikum kepade semua, sungguh lame beta tak update blog. Rakyat jelata apa khabar? Sesungguhnye semester 3 ini tersangat very hectic nye lah, sehingge dirasekan jika meng-online-kan diri itu namanya mencari bala. Maka hanya bisa online secare 'underground' cuma. Ahaa tetibe rase sensitif pulak word underground ni. Takpe, abaikan. Tak perlu kot bebel panjang2 pasal lama tak online, macam la orang lain kesah. sob sob...

Untuk membuang sawang di sekitar , mari kite tukar template baru!

Ok, stret tu de point, memandangkan pagi ini bakal pulang ke kampung di mana tiade kemudahan wifi, maka secare cepatnye ingin mengucapkan ;

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin
kepada semua sahabat-sahabat, tak kire yang baca atau ter-baca blog ini.
Moga sentiasa dalam rahmat Allah selalu, insyaAllah =)

maaf kalau pernah ade salah kate-kate, salah sangke-sangke, salah minte-minte, salah mate-mate, salah jeling-jeling, salah segalenye lah.

Memang susah nak berbaik dengan orang yang dah guris hati kite. Tapi, cukup lah kita tak berdendam dengan mereka, lemparkan senyuman bila berselisish dan paling penting tak berniat untuk putuskan silaturrahim. Setiap mukmin itukan bersaudara. Kalau tak berukhwah sesame kite, nak dengan sape lagi, kan?


Wahai sekalian manusia! Bertaqwalah kepada Tuhan kamu yang telah menjadikan kamu (bermula) dari diri yang satu (Adam), dan yang menjadikan daripada (Adam) itu pasangannya (isterinya - Hawa), dan juga yang membiakkan dari keduanya - zuriat keturunan - lelaki dan perempuan yang ramai. Dan bertaqwalah kepada Allah yang kamu selalu meminta dengan menyebut-yebut namaNya, serta peliharalah hubungan (silaturrahim) kaum kerabat; kerana sesungguhnya Allah sentiasa memerhati (mengawas) kamu. [4:1]

Dari Anas r.a, pernah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda, "Bahawa Allah berfirman maksudnya;
"Hai Bani Adam, selama engkau berdoa dan berharap terhadap-Ku, Aku ampunkan bagimu apa yang telah terjadi daripada kamu dan tidak Aku hiraukan betapa banyaknya"

Sedang Tuhan ampunkan dosa kite yang bertimbun-timbun, inikan dose sesame kite yang kalau nak kire, taklah besar gedabak mane pun.

Last but not least, puasa berbaki 1 hari lagi. Sungguh masa yang pantas berlalu hingga tak terase pun berade di bulan Ramadhan *bace dengan nada lagu Harapan Ramadhan ManBai ft Raihan*



**********************

Aha, tahu kontroversi iklan raye tv3? Hehe sekali tengok dah geleng-geleng kepale. Tahu pun sebab heboh dalam Facebook. Tak mahu komen banyak2, just satu je nak cakap ;

Mungkin ini Tuhan nak tunjuk, pada kamu (tv3) yang bagi saye (kami maybe) selalu menghebahkan berita yang memusykilkan lagi meragukan kesahihan, bahawa kamu juga bisa tersilap langkah. Hingge menimbulkan kemarahan ramai orang. Even dah tarik balik iklan tu, I'm demanding for explanation from their crew, apa motif sebenaq depa buat iklan lagu tu. Tapi.. harapan jela....

Eh.. nak raye dah, mari amalkan sifat saling bermaafan sesame kite. Mencuba untuk berbaik sangka, cume nak explanation untuk kelegaan hati. Takde dendam dendam pun. Huhu peace!

p/s : sebenarnye rase cam tak layak nak raye je, sebab usehe ke arah mencapai kemenangan tu dirasekan terlalu sedikit. Entah sempat tak untuk Ramadhan yang di lain tahun. Meh same same insafi diri dengan Kamu Tak Layak Untuk Aidilfitri. T.T

8 comments:

aminmenulis said...

Waasalam budak perantau, wakaka..

Memang jauh pun Kg Sg Buah tu dengan Serdang. Yela, alam berbeza tu, Kg Sg Buah tu lam semak samun. Ngeh3.. Kalau sape2 lalu jalan tu nak g sepang ke, salak tinggi ke, dengkil ke, xtau pun kewujudan kg tu. haha..

Marah ke? Wakaka.. Xleh marah2. Nak raye dah ni. Selamat hari raye, maap zahir dan batin la yer..

nedd said...

salam lebaran. :)

get ur message. thx!

'aishah jauhara said...

Selamat hari raya aten..

Bijen M. said...

SHRA MZDB.

fareha azhar said...

akhirnye..:)

fatin nazihah ashari said...

amin:
amboiiiiiiii..kemain ye description. panas ni panas. eh bukan marah, kipas je tak bukak. huhu.
takpe, BSP tu memang indah, saye tahu itu. baik2 raye kat mesir, postla daging unta sini.

nedd. aishah. bijen :
=)

faa :
akhirnya apakah? huhu

fareha azhar said...

hehe.xde pe.
akhirnye dpt bace post baru. haritu nape private?

fatin nazihah ashari said...

hehe.. aritu under construction. huhu