October 09, 2010

Awak ni pelik lah

Di dalam sebuah kelas, ada 2 kaum. Melayu Cina.

Ceritenye bile dah nak dekat habis semester ni, memang aktiviti memonteng kelas, atau bahase ilmiahnye hadiri-kelas-tali-skipping (skipping class) sudah menjadi kewajipan para mahasiswa unggul harapan negara atas alasan ingin fokus study untuk test dan ini amat penting demi carry mark ye anak anak.

Kelengangan sekali kelas itu. Para pelajar M mulelah bila attendance sampai tangan terus carik name sendiri dengan nama bff.
"BFF aku tak mai arini, mesti tolong signkan. esok2 hari aku monteng die tolong plak. hewhew"


Lecturer kepelikan.
"Hai? kelas lengang, tapi attendance sign penoh. Meh angkat tangan saye panggil name"


Selepas sesi ujikaji, ternyate pelajar M ramai tak datang, tapi suruh orang sign kan. Pelajar C pun ramai tak datang, tapi mereke jujur.
"I tak latang kelas so mana boleh olang sain kan loo"

Aha.. terbalik sudah? Yang mengaku Islam sikit pun tak jujur, setelah ponteng lepastu tipu lecturer. Tak rase pelik ke, tak ke tak ke tak ke?

"Haha ape nak peliknye. Kalau tak pernah ponteng kelas tu la namenye pelik okay. Skematik plastik lah hang ni. Huhu"


Awak fikir cara macamtu boleh berkat ke ape yang awak tengah study dalam bilik untuk test demi carry mark yang gempak itu?

"Sure! Berkat aku ponteng, banyak mase boleh study result pon tebukti gempak kotttt"


Dibimbangi ia istidraj cuma. Hati hati sahabat.. Kalau lah guru tu tak redha, tak bermakna langsung 'success' awak tu. "Without blessing, success is nothing"


"Ala, remeh je kot hal ni. don't be so skema lah kawan. Takkan sekali sekale nak skip class tak boleh kot. tak remaje la ko ni."


Entahla.. Kalaulah dalam diri tu tersemat betul betul Apa Tujuan Aku Belajar, insyaAllah takkan sanggup hadiri-kelas-tali-skipping ini. Kalau setakat skipping je takpe, lebih ganaih nak tipu attendance so what la kan? Kalau benda macam ni pun tak boleh nak jujur, tak tahulah untuk benda-benda yang lebih besar how can you control yourself.

Tepuk dada tanye diri tanye hati tanye jiwe tanye iman.

Belajar bukan sekadar untuk exam. Bukan sekadar nak dapat kerja hebat gempak bagus. Menuntut ilmu itu fardhu ke atas setiap Muslim. Cubalah fikir jangke mase panjang sikit wahai mahasiswa unggul harapan negare sekalian. Awak tak rase ke ilmu tu patutnya awak gune untuk bantu agama Allah ni?

Awak nak jadi lawyer, biar yang dapat daulatkan undang undang Tuhan. Awak nak jadi director, biarlah yang bikin filem berunsur keagamaan. Awak nak jadi ahli politik biarlah semata-mata nak bina sebuah negare Islam. Bukanke kuasa itu adelah sekuat kuat medium untuk kite berdakwah;

Sabda rasulullah s.a.w:

“Sesiapa diantara kamu yang melihat sesuatu kemungkaran,maka hendaklah dia mengubah dengan tangan (kekuasaan),jikalau tidak berkuasa juga hendaklah dicegah dengan hatinya (membenci kemungkaran itu), dan ini adalah selemah-lemah iman”.


Selagi mane kite tak cuba improve diri kite untuk hal sekecik ni, tak payah cerite lah pasal kemenangan Islam.


"Jangan bicare tentang perjuangan, kalau kelas pun asek memonteng. Jangan bicare tentang perjuangan, kalau esaimen pun nak meniru je tahu. Eh tetibe termasuk bab esaimen."
by : si pujangga low-profile


Malas mahu bebel panjang2. Masing2 dah besar, boleh fikir baik buruk. Sekadar peringatan untuk diri sendiri dan sahabat sahabat sekalian.



Yang Benar,
insan penyayang yang inesen.

10 comments:

fareha azhar said...

ble kepelikan jadi kebiasaan..
=.=

..SuRaYa.. said...

"mahasiswa unggul harapan negare"..

suka ayat tu!!..hehe..a'ah..klu M je yg pegang atndnce,msti lama gila smpai ada yg tk smpt nk sain..
almklum lah..mengeja nama kot.

nawar said...

boooo

'Aishah Jauhara said...

Salam.

Thumbs up to 'insan penyayang yang inesen'..semakin hari semakin berkembang penulisan mengenai perjuangan.

Boleh la jadi sifu saya nanti ye.. ;)

neddo said...

ini stail ktorang plak.

klau my bff x dtg klas lagi, nedd call dia smpi dia angkt.(klau lecturer x msuk lagi la)

dan kalau dia x dtg jugak nedd n kwn nedd yg lagi sorang, akan keluarkan pen merah, check sapa yg x dtg. sapa x dtg kami teros bulatkan kolum tndatgn dia. hahahaha padan muka. boleh blah lah nak mintak tolong sign kan. hahahahaha. lagi pun kami tak berapa ramai. klau x dtg, mmg boleh cam.

dan, kalau nak ponteng tu ponteng je lah, tayah nak suh member sign attendence. chis.

rahimi osman said...

attendance je pon, bukannya meniru time exam. attendance is just one lame way created by lecturer to ensure u come to class. dont make it a big deal. =)

neddo said...

disagree with rahimi. menipu kecil2an akhirnya mmbawa kepada menipu yg lebih besar.

neddo said...

disagree with rahimi. menipu kecil2an akhirnya mmbawa kepada menipu yg lebih besar.

diyanah said...

setuju! tapi setakat ni tak pernah jumpa lagi dkt u saya. ^^

dell~ said...

btol nedd.. xdtg dah la.. xperlu nak tolong sain bagai..

nedd! cara hang terbaik la.. siap bulat pakai pen merah lagi.. haha

October 09, 2010

Awak ni pelik lah

Di dalam sebuah kelas, ada 2 kaum. Melayu Cina.

Ceritenye bile dah nak dekat habis semester ni, memang aktiviti memonteng kelas, atau bahase ilmiahnye hadiri-kelas-tali-skipping (skipping class) sudah menjadi kewajipan para mahasiswa unggul harapan negara atas alasan ingin fokus study untuk test dan ini amat penting demi carry mark ye anak anak.

Kelengangan sekali kelas itu. Para pelajar M mulelah bila attendance sampai tangan terus carik name sendiri dengan nama bff.
"BFF aku tak mai arini, mesti tolong signkan. esok2 hari aku monteng die tolong plak. hewhew"


Lecturer kepelikan.
"Hai? kelas lengang, tapi attendance sign penoh. Meh angkat tangan saye panggil name"


Selepas sesi ujikaji, ternyate pelajar M ramai tak datang, tapi suruh orang sign kan. Pelajar C pun ramai tak datang, tapi mereke jujur.
"I tak latang kelas so mana boleh olang sain kan loo"

Aha.. terbalik sudah? Yang mengaku Islam sikit pun tak jujur, setelah ponteng lepastu tipu lecturer. Tak rase pelik ke, tak ke tak ke tak ke?

"Haha ape nak peliknye. Kalau tak pernah ponteng kelas tu la namenye pelik okay. Skematik plastik lah hang ni. Huhu"


Awak fikir cara macamtu boleh berkat ke ape yang awak tengah study dalam bilik untuk test demi carry mark yang gempak itu?

"Sure! Berkat aku ponteng, banyak mase boleh study result pon tebukti gempak kotttt"


Dibimbangi ia istidraj cuma. Hati hati sahabat.. Kalau lah guru tu tak redha, tak bermakna langsung 'success' awak tu. "Without blessing, success is nothing"


"Ala, remeh je kot hal ni. don't be so skema lah kawan. Takkan sekali sekale nak skip class tak boleh kot. tak remaje la ko ni."


Entahla.. Kalaulah dalam diri tu tersemat betul betul Apa Tujuan Aku Belajar, insyaAllah takkan sanggup hadiri-kelas-tali-skipping ini. Kalau setakat skipping je takpe, lebih ganaih nak tipu attendance so what la kan? Kalau benda macam ni pun tak boleh nak jujur, tak tahulah untuk benda-benda yang lebih besar how can you control yourself.

Tepuk dada tanye diri tanye hati tanye jiwe tanye iman.

Belajar bukan sekadar untuk exam. Bukan sekadar nak dapat kerja hebat gempak bagus. Menuntut ilmu itu fardhu ke atas setiap Muslim. Cubalah fikir jangke mase panjang sikit wahai mahasiswa unggul harapan negare sekalian. Awak tak rase ke ilmu tu patutnya awak gune untuk bantu agama Allah ni?

Awak nak jadi lawyer, biar yang dapat daulatkan undang undang Tuhan. Awak nak jadi director, biarlah yang bikin filem berunsur keagamaan. Awak nak jadi ahli politik biarlah semata-mata nak bina sebuah negare Islam. Bukanke kuasa itu adelah sekuat kuat medium untuk kite berdakwah;

Sabda rasulullah s.a.w:

“Sesiapa diantara kamu yang melihat sesuatu kemungkaran,maka hendaklah dia mengubah dengan tangan (kekuasaan),jikalau tidak berkuasa juga hendaklah dicegah dengan hatinya (membenci kemungkaran itu), dan ini adalah selemah-lemah iman”.


Selagi mane kite tak cuba improve diri kite untuk hal sekecik ni, tak payah cerite lah pasal kemenangan Islam.


"Jangan bicare tentang perjuangan, kalau kelas pun asek memonteng. Jangan bicare tentang perjuangan, kalau esaimen pun nak meniru je tahu. Eh tetibe termasuk bab esaimen."
by : si pujangga low-profile


Malas mahu bebel panjang2. Masing2 dah besar, boleh fikir baik buruk. Sekadar peringatan untuk diri sendiri dan sahabat sahabat sekalian.



Yang Benar,
insan penyayang yang inesen.

10 comments:

fareha azhar said...

ble kepelikan jadi kebiasaan..
=.=

..SuRaYa.. said...

"mahasiswa unggul harapan negare"..

suka ayat tu!!..hehe..a'ah..klu M je yg pegang atndnce,msti lama gila smpai ada yg tk smpt nk sain..
almklum lah..mengeja nama kot.

nawar said...

boooo

'Aishah Jauhara said...

Salam.

Thumbs up to 'insan penyayang yang inesen'..semakin hari semakin berkembang penulisan mengenai perjuangan.

Boleh la jadi sifu saya nanti ye.. ;)

neddo said...

ini stail ktorang plak.

klau my bff x dtg klas lagi, nedd call dia smpi dia angkt.(klau lecturer x msuk lagi la)

dan kalau dia x dtg jugak nedd n kwn nedd yg lagi sorang, akan keluarkan pen merah, check sapa yg x dtg. sapa x dtg kami teros bulatkan kolum tndatgn dia. hahahaha padan muka. boleh blah lah nak mintak tolong sign kan. hahahahaha. lagi pun kami tak berapa ramai. klau x dtg, mmg boleh cam.

dan, kalau nak ponteng tu ponteng je lah, tayah nak suh member sign attendence. chis.

rahimi osman said...

attendance je pon, bukannya meniru time exam. attendance is just one lame way created by lecturer to ensure u come to class. dont make it a big deal. =)

neddo said...

disagree with rahimi. menipu kecil2an akhirnya mmbawa kepada menipu yg lebih besar.

neddo said...

disagree with rahimi. menipu kecil2an akhirnya mmbawa kepada menipu yg lebih besar.

diyanah said...

setuju! tapi setakat ni tak pernah jumpa lagi dkt u saya. ^^

dell~ said...

btol nedd.. xdtg dah la.. xperlu nak tolong sain bagai..

nedd! cara hang terbaik la.. siap bulat pakai pen merah lagi.. haha