December 18, 2010

S

S. Ada apa dengan S? Kite dapat gred S untuk subjek kalkulus? (adeke gred S T_T). Mungkinkah nak cerita tentang crush kite yang namanya mula huruf S? Bajet suspen la konon.

Actually ada pernah dengar, salah 1 method penjajahan minda (ghawzul fikr) oleh orang sebelah Barat terhadap umat Islam adelah dengan teori 6S. Ada kata 5S. Tak kisah lah


#1. STYLE
Atau fesyen senang kata. Kalau part baju macam biaselah tibe tibe benang terputus di tengah jalan sebab mesin jahit rosak, dan company pun takde banyak benang maklumlah nak jimat kos harga benang kan dah naik. Jadi terpaksa biarkan certain part tidak berjahit. Bab tudung pulak telah melahirkan insan yang tabah berusaha melilit lilit sampai nak tercekik leher hingga kan tak cukup nak tutup part dada.


Yang tak cukup benang selalunye lagi mahal. Mungkin untuk menampung kos kerugian syarikat akibat kerosakan mesin jahit.


#2. SEX
Yang ini memang kalau tak kuat iman memang senang nak terjebak. Even orang yang tahu dan faham agama pun, kalau tak dapat handle boleh melingkup sebab benda ni. Point permulaannye adelah bila seronok sangat main mata, then possibility untuk melarat ke arah lain adalah sebanyak 99%. Jadi lagu Kalau Berpacaran yang lirik sebut boleh pandang-pandang tu macam patut kena edit. Kan ada hadis Rasulullah bersabda yang maksudnya "pandangan pertama dimaafkan, tapi pandangan kedua adelah haram". Suhaimi Meor kalau baca blog saya sila ambil nota ye.

Laa takrabuzzina = Jangan dekati zina. Means, jangan dekati perkara yang boleh menjerumus ke arah zina. Agak agak kapel tu boleh menjurus tak?

Sperma yang menentukan gender bayi dalam kandungan. Jadi jangan marah bini anda tak jaga pemakanan ke apeke kalau tak dapat anak lelaki untuk jadi penyambung bisnes syarikat.


#3. SPORT
Bisa melahirkan insan insan yang rajin berqiamullail berjemaah seminggu sekali. Kalau pasukan pilihan menang, terus letak status facebook "Yeah Chelsea deserve it! Boooo MU!". Kalau kalah, terus memaki "Arghh Drogba ni. Patut bagi Lampard sepak penalti. Marahnye saye!" Eceh rileks ar bro, emo betul tak macho langsung.


Aucakk!


#4. SCREEN
Meliputi skrin tv, skrin laptop, skrin cinema atau mana2 skrin yang bisa memaparkan drama drama, movie, tv show, untuk dikhatamkan sepanjang cuti semester. Tiba tiba boleh jadi manusia yang sangat penyabar tatkale rela menunggu semalaman mendonlod segala macam benda demi dimanfaatkan pada hari keesokannya. Juga sabar beratur panjang beli tiket untuk tengok Hantu Kak Limah Balik Rumah.


Siaran kegemaran seisi keluarga.


#5. SMOKE
Penghisap tegar bakal punya bibir hitam gigi karat serta paru paru kotor. Bila hisap memang tak sedar dah berpuluh puntung habis. Selalunya nak release tension. Lepastu hembus hembus asap kat orang lain bajet cool la tu. Sangat annoying la awak ni tahu tak. Pleasela merokok tu tak cool langsung, menjatuh kredibiliti lagi ade.


Kalau banyak ni barulah cool. Awak boleh buat?


#6. SONG
Boleh tak nak kate yang ni influence dia sangat ganas after sex? Boleh boleh. Ini tidak dapat tidak memang memeriahkan suasane. Kelihatan pengeluaran lagu lagu tangkap leleh, funky dan catchy pasti mendapat tempat teratas dalam carta Hit stesen radio. Lebih lebih kalau lagu tu disertai dengan koreografi yang sangat macho oleh boyband (macam lagu SorrySorry :D), Menyebabkan rasa tidak kisah untuk playback music video diorang banyak2 kali. (macam sangat terase je diri sendiri ini)

S..... Super Junior? Erkk... =.='
(Shinee, SNSD,SS501.. haha tetibe banyak band korea mule huruf S)


Most of point di atas dokek atah pale sendiri. Lebih lebih yang nombor last tu. Dahlah tetiba teraddict dengan Suju. Lepastu rajin mendownload mv la tvshow la. Kalau dicampur semua masa dah infaq untuk buat benda2 tu mungkin dah boleh siapkan sebijik banglo.


Tak mengape. Everybody make mistake. Yang penting lepas tersilap dan tersedar, segeralah bertaubat dan perbaiki diri. Tuhan kan Maha Pengampun, pasti ada ruang untuk kita mula balik.

“Sesungguhnya taubat di sisi Allah hanyalah taubat bagi orang yang mengerjakan kejahatan lantaran kejahilan, yang kemudian mereka bertaubat dengan segera, maka mereka itulah yang diterima taubatnya dan Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.” (Surah al-Nisa’, ayat 17)


Orang beriman akan pandang berat hal ni. Sebab dia sedar, segalanya perlu bermula dengan diri sendiri. Tarbiyah diri harus mantap dulu. Bukankah teratur urusan, mujahadah terhadap nafsu dan sangat menjage waktu itu 3 dari peribadi muslim yang baik.


p/s : Tak kate pun takleh berfesyen, takleh tengok tv, takleh minat sports, takleh tengok music video suju, takleh kahwin. Tapi biar berpada dan kene pada tempat.

p/s : Jangan pulak sape sape mase darjah 6 kelas die 6S nak tacing pule. Takde kaitan ye.

14 comments:

aku bukan aku said...

*tetiba rasa mahu gelak bila baca..

haha~

apakah?

Fareha Azhar said...

hakikat yg x patut ditelan. huhu.
neway, fareha like this :)
dah lama x singgah sini.
sampai2 dah pink. woohoo :D

p/s : thrilled tgk gambar smoking tu :P

diyanah said...

fatin, saya suka. nak suruh kawan2 baca boleh tak boleh tak?

nedd said...

hye pinky pink. :P

dell~ said...

dulu saya 6S tp saya xmarah pown awak guna. guna lah.. hehe

ada makna post ni buat sy..

ramai gak band korea start from S kan.. hee

paten said...

qusyai :
haha mengapakah?

fareha :
pink itu sweet, even cam gedik sket. haha.

diyanah :
huhu. boleh3 sile la. *segannye*

nedd :
hai kak nedd! bila awak nak bukak blog balek?

dell :
dell kelas 6S ke dulu? haha.
btw, Suju tetap the best. haish takleh hilang lagi addict ni, kuat sangat.. hukhuk

najibah said...

akhirnya~~ =D
menarik2..
p/s: jom turun kuantan malam new year ni, 31/11/2011. kte serbu TC.. nk? nk? 1/1/11 ada talk by ust hasrizal

najwa said...

likey likey
lets watch hantu kak limah !!
har har har ..

paten said...

najibah :
TC? the curve ek?
bestnye ust hasrizal!
napela kuantan tu dekat sangat? wuwuw

wa :
lets lets

..SuRaYa.. said...

a'ah..baju besar2 semua murah2..yg kecik2,mmg mahal..agaklah..tabah betul diaorg main belit2 kat leher..mesti siap awal klu nk g mana2..

suka entri nie!

aku bukan aku said...

cara olahan dan gabungan ayt y mantap etc..

=)

paten said...

suraya :
haha agak ar. pelik2 je skrg

qusyai :
still xleh lawan bahase bunga2 anda yg penuh kelopak tu kot huhu

aku bukan aku said...

=.=''
hiperbola sungguh.
nak betul2 bunga pegi page mirul..
ha, itu baru bunga asli..

paten said...

tak, bukan hiperbola.
mirul bunge die bersastera.
anda bunge macam bahase kiasan.
ayat macam ritma a,b,a,b n kdg2 a,a,a,a (sile refer tatabahase bm unt jenis2 ritma).

December 18, 2010

S

S. Ada apa dengan S? Kite dapat gred S untuk subjek kalkulus? (adeke gred S T_T). Mungkinkah nak cerita tentang crush kite yang namanya mula huruf S? Bajet suspen la konon.

Actually ada pernah dengar, salah 1 method penjajahan minda (ghawzul fikr) oleh orang sebelah Barat terhadap umat Islam adelah dengan teori 6S. Ada kata 5S. Tak kisah lah


#1. STYLE
Atau fesyen senang kata. Kalau part baju macam biaselah tibe tibe benang terputus di tengah jalan sebab mesin jahit rosak, dan company pun takde banyak benang maklumlah nak jimat kos harga benang kan dah naik. Jadi terpaksa biarkan certain part tidak berjahit. Bab tudung pulak telah melahirkan insan yang tabah berusaha melilit lilit sampai nak tercekik leher hingga kan tak cukup nak tutup part dada.


Yang tak cukup benang selalunye lagi mahal. Mungkin untuk menampung kos kerugian syarikat akibat kerosakan mesin jahit.


#2. SEX
Yang ini memang kalau tak kuat iman memang senang nak terjebak. Even orang yang tahu dan faham agama pun, kalau tak dapat handle boleh melingkup sebab benda ni. Point permulaannye adelah bila seronok sangat main mata, then possibility untuk melarat ke arah lain adalah sebanyak 99%. Jadi lagu Kalau Berpacaran yang lirik sebut boleh pandang-pandang tu macam patut kena edit. Kan ada hadis Rasulullah bersabda yang maksudnya "pandangan pertama dimaafkan, tapi pandangan kedua adelah haram". Suhaimi Meor kalau baca blog saya sila ambil nota ye.

Laa takrabuzzina = Jangan dekati zina. Means, jangan dekati perkara yang boleh menjerumus ke arah zina. Agak agak kapel tu boleh menjurus tak?

Sperma yang menentukan gender bayi dalam kandungan. Jadi jangan marah bini anda tak jaga pemakanan ke apeke kalau tak dapat anak lelaki untuk jadi penyambung bisnes syarikat.


#3. SPORT
Bisa melahirkan insan insan yang rajin berqiamullail berjemaah seminggu sekali. Kalau pasukan pilihan menang, terus letak status facebook "Yeah Chelsea deserve it! Boooo MU!". Kalau kalah, terus memaki "Arghh Drogba ni. Patut bagi Lampard sepak penalti. Marahnye saye!" Eceh rileks ar bro, emo betul tak macho langsung.


Aucakk!


#4. SCREEN
Meliputi skrin tv, skrin laptop, skrin cinema atau mana2 skrin yang bisa memaparkan drama drama, movie, tv show, untuk dikhatamkan sepanjang cuti semester. Tiba tiba boleh jadi manusia yang sangat penyabar tatkale rela menunggu semalaman mendonlod segala macam benda demi dimanfaatkan pada hari keesokannya. Juga sabar beratur panjang beli tiket untuk tengok Hantu Kak Limah Balik Rumah.


Siaran kegemaran seisi keluarga.


#5. SMOKE
Penghisap tegar bakal punya bibir hitam gigi karat serta paru paru kotor. Bila hisap memang tak sedar dah berpuluh puntung habis. Selalunya nak release tension. Lepastu hembus hembus asap kat orang lain bajet cool la tu. Sangat annoying la awak ni tahu tak. Pleasela merokok tu tak cool langsung, menjatuh kredibiliti lagi ade.


Kalau banyak ni barulah cool. Awak boleh buat?


#6. SONG
Boleh tak nak kate yang ni influence dia sangat ganas after sex? Boleh boleh. Ini tidak dapat tidak memang memeriahkan suasane. Kelihatan pengeluaran lagu lagu tangkap leleh, funky dan catchy pasti mendapat tempat teratas dalam carta Hit stesen radio. Lebih lebih kalau lagu tu disertai dengan koreografi yang sangat macho oleh boyband (macam lagu SorrySorry :D), Menyebabkan rasa tidak kisah untuk playback music video diorang banyak2 kali. (macam sangat terase je diri sendiri ini)

S..... Super Junior? Erkk... =.='
(Shinee, SNSD,SS501.. haha tetibe banyak band korea mule huruf S)


Most of point di atas dokek atah pale sendiri. Lebih lebih yang nombor last tu. Dahlah tetiba teraddict dengan Suju. Lepastu rajin mendownload mv la tvshow la. Kalau dicampur semua masa dah infaq untuk buat benda2 tu mungkin dah boleh siapkan sebijik banglo.


Tak mengape. Everybody make mistake. Yang penting lepas tersilap dan tersedar, segeralah bertaubat dan perbaiki diri. Tuhan kan Maha Pengampun, pasti ada ruang untuk kita mula balik.

“Sesungguhnya taubat di sisi Allah hanyalah taubat bagi orang yang mengerjakan kejahatan lantaran kejahilan, yang kemudian mereka bertaubat dengan segera, maka mereka itulah yang diterima taubatnya dan Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.” (Surah al-Nisa’, ayat 17)


Orang beriman akan pandang berat hal ni. Sebab dia sedar, segalanya perlu bermula dengan diri sendiri. Tarbiyah diri harus mantap dulu. Bukankah teratur urusan, mujahadah terhadap nafsu dan sangat menjage waktu itu 3 dari peribadi muslim yang baik.


p/s : Tak kate pun takleh berfesyen, takleh tengok tv, takleh minat sports, takleh tengok music video suju, takleh kahwin. Tapi biar berpada dan kene pada tempat.

p/s : Jangan pulak sape sape mase darjah 6 kelas die 6S nak tacing pule. Takde kaitan ye.

14 comments:

aku bukan aku said...

*tetiba rasa mahu gelak bila baca..

haha~

apakah?

Fareha Azhar said...

hakikat yg x patut ditelan. huhu.
neway, fareha like this :)
dah lama x singgah sini.
sampai2 dah pink. woohoo :D

p/s : thrilled tgk gambar smoking tu :P

diyanah said...

fatin, saya suka. nak suruh kawan2 baca boleh tak boleh tak?

nedd said...

hye pinky pink. :P

dell~ said...

dulu saya 6S tp saya xmarah pown awak guna. guna lah.. hehe

ada makna post ni buat sy..

ramai gak band korea start from S kan.. hee

paten said...

qusyai :
haha mengapakah?

fareha :
pink itu sweet, even cam gedik sket. haha.

diyanah :
huhu. boleh3 sile la. *segannye*

nedd :
hai kak nedd! bila awak nak bukak blog balek?

dell :
dell kelas 6S ke dulu? haha.
btw, Suju tetap the best. haish takleh hilang lagi addict ni, kuat sangat.. hukhuk

najibah said...

akhirnya~~ =D
menarik2..
p/s: jom turun kuantan malam new year ni, 31/11/2011. kte serbu TC.. nk? nk? 1/1/11 ada talk by ust hasrizal

najwa said...

likey likey
lets watch hantu kak limah !!
har har har ..

paten said...

najibah :
TC? the curve ek?
bestnye ust hasrizal!
napela kuantan tu dekat sangat? wuwuw

wa :
lets lets

..SuRaYa.. said...

a'ah..baju besar2 semua murah2..yg kecik2,mmg mahal..agaklah..tabah betul diaorg main belit2 kat leher..mesti siap awal klu nk g mana2..

suka entri nie!

aku bukan aku said...

cara olahan dan gabungan ayt y mantap etc..

=)

paten said...

suraya :
haha agak ar. pelik2 je skrg

qusyai :
still xleh lawan bahase bunga2 anda yg penuh kelopak tu kot huhu

aku bukan aku said...

=.=''
hiperbola sungguh.
nak betul2 bunga pegi page mirul..
ha, itu baru bunga asli..

paten said...

tak, bukan hiperbola.
mirul bunge die bersastera.
anda bunge macam bahase kiasan.
ayat macam ritma a,b,a,b n kdg2 a,a,a,a (sile refer tatabahase bm unt jenis2 ritma).