January 17, 2011

Hak awak hak kitew jugew

Tajuk memang nak annoying je kan.

One Monday (1.50am), kite jalan jalan bace blog orang. Tibe tibe terjumpe 1 blog ni. Entry die macam best, Ayat pun stail je. suke betul lah bace blog yang ayat ayat sarkastik nih memang rase terbaek gitu.

Tentang post best tu, it's about a girl, yang marah bile owner blog tu guna pic die as example for one of his blog post. Kirenye nak kate pasal that man takde hak guna pic die and mesti mintak permisi dulu ya. Dahlah entry macam panas, penuh sindiran, lepastu gune gambar kite. Panas sape tak panas weh? hehe

***************

Respon that brader dalam entry lainnye :

kepade cik adikintanpayungkayumanis,
saye tak amik pic awak dari blog awak. saye amik dari gugel. k thanx bye.


1. Sekali kau upload gambar di internet sama ada facebook, blogger, picasa, tumblr, myspace mahupun friendster. Bermakna kau BERKONGSI gambar itu pada people. Kalau dah nama berkongsi, wujud lagi ke definasi hak? Tak dapat jep.

2. Kalau kau tak mahu gambar kau DI KONGSI oleh people, atau tak nak di salah gunakan, JANGAN UPLOAD GAMBAR DI INTERNET. Buat saja macam dulu-dulu, print, cuci gambar letak dalam buku album, bagi orang terdekat saja tengok.

3. Don't play with internet rules if you don't dare to confront.

4. Internet is for sharing, for connected people, for social network. How come meyh if you want to show yourself, but you don't accept the share, the connected and the network?

***************************************

My comments :

For cik adikintanpayungkayumanis:
Bila dah publish pic dekat dunia siber, dengan kuase hujung jari yang 10 ini, tekan je apa apa ayat pun yang berkaitan memang dengan izin-Nya terpampang lah gambar privasiey kite tu. Maka, bile pic privasiey boleh terpampang dari simpanan Pakcik Gugel, apakah pantas untuk diklasifikasi sebagai 'Praivesiy'? (Mungkin juga kite berniat nak bagi pakcik Gugel je tengok, tapi die tak amanah pi show public kat orang lain jugak, eeee khianat tau rotan kang pakcik ni!)

For brader entrysarkaslagiterbaek:
If nak buat blog post, and guna pic somebody else yang dijaga Pakcik Gugel sebagai contoh, yang mane mempamerkan wajah watak dengan sangaaaat jelas, adelah lebih baik rasenye edit dulu kasi blur. Yela, niat kite baik, nak jadikan example terbaek dalam mengolah entry dakwah-sarkastik kite tu, TAPI bukanke mengaibkan orang lain itu dilarang Tuhan? Kite nak berdakwah, tapi memalukan orang lain. Tak kene tak kene.

So konklusinye, saye suke entry brader tu. Tapi dalam mase sama kurang setuju bile die gune pic that girl tanpa diedit blur. Apetah lagi that girl adelah blogger femes yang sangat cun meletup kau memang gojes. (kite yang perempuan ni pun suke tengok die, hau ebaut lelaki? fuh lagilaa)

Tak faham betul kenape bile gugel image 'sarkastik' ini adelah pic pertame yang keluar? Mungkinkah pakcik Gugel telah insaf menjaga amanah lantas mahu menjadi sarkastik juge dalam show image results?


p/s : I'm not going to share link url blog brader and gadis tu. Sebabnye? Adelah. Better tak yah carik lah. Sape carik memang degil, rotan nak? Kalau nak, pi tanye Pakcik Gugel yang suke pecah rahsie tu. Heeee

5 comments:

THE BLOGGER said...

hai awak, kitew tak plagiat karya oreng lain...ok awak...terimew kasih....sharing is caring...babai...









GAHAHAHAHA..

nedd said...

ohh taw2. taw kes ni.

paten said...

man :
tak cukup zat kah anda

nedd :
tau eh? hehe shhhhhhh senyap2 :D

aku bukan aku said...

*sengih2*

paten said...

qusyai :
sengih tande setuju :D

January 17, 2011

Hak awak hak kitew jugew

Tajuk memang nak annoying je kan.

One Monday (1.50am), kite jalan jalan bace blog orang. Tibe tibe terjumpe 1 blog ni. Entry die macam best, Ayat pun stail je. suke betul lah bace blog yang ayat ayat sarkastik nih memang rase terbaek gitu.

Tentang post best tu, it's about a girl, yang marah bile owner blog tu guna pic die as example for one of his blog post. Kirenye nak kate pasal that man takde hak guna pic die and mesti mintak permisi dulu ya. Dahlah entry macam panas, penuh sindiran, lepastu gune gambar kite. Panas sape tak panas weh? hehe

***************

Respon that brader dalam entry lainnye :

kepade cik adikintanpayungkayumanis,
saye tak amik pic awak dari blog awak. saye amik dari gugel. k thanx bye.


1. Sekali kau upload gambar di internet sama ada facebook, blogger, picasa, tumblr, myspace mahupun friendster. Bermakna kau BERKONGSI gambar itu pada people. Kalau dah nama berkongsi, wujud lagi ke definasi hak? Tak dapat jep.

2. Kalau kau tak mahu gambar kau DI KONGSI oleh people, atau tak nak di salah gunakan, JANGAN UPLOAD GAMBAR DI INTERNET. Buat saja macam dulu-dulu, print, cuci gambar letak dalam buku album, bagi orang terdekat saja tengok.

3. Don't play with internet rules if you don't dare to confront.

4. Internet is for sharing, for connected people, for social network. How come meyh if you want to show yourself, but you don't accept the share, the connected and the network?

***************************************

My comments :

For cik adikintanpayungkayumanis:
Bila dah publish pic dekat dunia siber, dengan kuase hujung jari yang 10 ini, tekan je apa apa ayat pun yang berkaitan memang dengan izin-Nya terpampang lah gambar privasiey kite tu. Maka, bile pic privasiey boleh terpampang dari simpanan Pakcik Gugel, apakah pantas untuk diklasifikasi sebagai 'Praivesiy'? (Mungkin juga kite berniat nak bagi pakcik Gugel je tengok, tapi die tak amanah pi show public kat orang lain jugak, eeee khianat tau rotan kang pakcik ni!)

For brader entrysarkaslagiterbaek:
If nak buat blog post, and guna pic somebody else yang dijaga Pakcik Gugel sebagai contoh, yang mane mempamerkan wajah watak dengan sangaaaat jelas, adelah lebih baik rasenye edit dulu kasi blur. Yela, niat kite baik, nak jadikan example terbaek dalam mengolah entry dakwah-sarkastik kite tu, TAPI bukanke mengaibkan orang lain itu dilarang Tuhan? Kite nak berdakwah, tapi memalukan orang lain. Tak kene tak kene.

So konklusinye, saye suke entry brader tu. Tapi dalam mase sama kurang setuju bile die gune pic that girl tanpa diedit blur. Apetah lagi that girl adelah blogger femes yang sangat cun meletup kau memang gojes. (kite yang perempuan ni pun suke tengok die, hau ebaut lelaki? fuh lagilaa)

Tak faham betul kenape bile gugel image 'sarkastik' ini adelah pic pertame yang keluar? Mungkinkah pakcik Gugel telah insaf menjaga amanah lantas mahu menjadi sarkastik juge dalam show image results?


p/s : I'm not going to share link url blog brader and gadis tu. Sebabnye? Adelah. Better tak yah carik lah. Sape carik memang degil, rotan nak? Kalau nak, pi tanye Pakcik Gugel yang suke pecah rahsie tu. Heeee

5 comments:

THE BLOGGER said...

hai awak, kitew tak plagiat karya oreng lain...ok awak...terimew kasih....sharing is caring...babai...









GAHAHAHAHA..

nedd said...

ohh taw2. taw kes ni.

paten said...

man :
tak cukup zat kah anda

nedd :
tau eh? hehe shhhhhhh senyap2 :D

aku bukan aku said...

*sengih2*

paten said...

qusyai :
sengih tande setuju :D