August 22, 2011

seriously, untunglah....

Untunglaaaaaah........................... jadi lelaki.

Eheh, why? Tak cukup bersyukur lagi ke jadi perempuan?

Tak. Bukan macamtu. But sepanjang cuti 4 bulan ni, biasalah mesti ada benda yang kita boleh jadi 'unsatisfied' kan (cakap jela tak puas hati zzzz). Haha but bukannya unsatisfied sampai nak mogok ke apa. Tapi seriously....... untunglahhh jadi lelaki.

Ok sebab apa?

1. Kerja

Based on pengalaman sendiri. Masa adik lelaki tunggu result masuk U, dia boleh kerja part time yang ada OT sampai 10malam dengan mudah. Macam ibuayah cuma kata "ok jaga diri baik2 jangan balik lewat sangat". And dia bawak motor je. Bahaya lah kan nak banding bawa kereta, motor senang orang nak tahan kalau lalu kawasan ke-hutan-belantara-an (yep dats my kawasan perumahan scenery haha kampung sesangat). But bila myself nak kerja, bukan takat balik 10malam, balik pukul 7pm tapi jauh sikit dari rumah pun dah a NO.

2. Keluar malam

Kalau abang or adik lelaki tiba-tiba malam2 nak keluar jumpa kawan mesti boleh. Tapi anak perempuan susah. Yela, anak dara keluar malam what the zzzzz. Tak kiralah kau keluar tu even sebab nak pergi Masjid Teras Jernang yang 10minit dari rumah sebab nak dengar kuliah lepas Isyak oleh ustaz yang best pun takkan boleh punya unless ada orang teman. (susah kot nak ada org teman, semua letih petang baru balik kerja sob sob).

3. Program jauh-jauh

Macam kalau ada konvensyen, talk, diskusi keagamaan, politik, apa apa ajelah yang dibuat dekat tempat jauh dari Bangi (Gombak, Ampang, Klang etc etc) even program tu siang and habis sebelum Zohor, tetap susah juga untuk pergi unless ada geng nak pi sama. Dan malanglah buat insan yang kenalan rapatnya sorang dua je kat Bangi ni (kalau adapun dia selalu bizi hal lain huhu).

Lepastu bila cuti mestilah cari2 juga kan mana2 tempat ada kuliah agama macam advance sikit (syarah hadis, Al-Quran. yela takkan nak belajar sendiri kang salah tafsir naya je). Dan tempat dekat2 rumah memang susah cari, selalu mesti jauh2 sampai kena masuk daerah lain yang dekat sejam perjalanan. Majlis pulak lepas Maghrib start. And again... takde orang boleh teman.... So sila pasang headphone putar lagu 'Berhenti Berharap' volume 14.

Konklusinye? Duduk rumah jadi bibik berjaya di samping baca buku-buku yang ada huraian dan asbab nuzul sesuatu ayat Quran/hadis sendiri. huhu T___T

Dan masalah ini takkan berlaku andainya anda seorang anak lelaki #fact.

*dan problem ni hanya terjadi bila cuti duduk rumah je. kalau dekat kampus, memang tiada halangan. sebab geng ada ramai. balik lewat pakguard dah tutup gate pun takde hal, rumah member luar kampus boleh pakat tumpang reramai. =)*


See? Bertuah kan jadi lelaki. Sungguh punya advantage yang banyak dalam soal 'cari pengalaman' ni.


=')

Mesti ada yang kata "Hey hey jadi perempuan pun untung juga. Setiap ciptaan Tuhan ada kelebihan masing-masing. Tinggal kita je pandai hargai atau tak. Lagipun lelaki dan perempuan itu punya fitrah dan keistimewaan berlainan, so buat apa nak dibanding-banding kelebihan satu sama lain? Be thankful"

Yup. Setuju itu. Terimakasih buat yang berniat untuk bagi nasihat macamtu, hehehe. Seriously post ni bukan nak kata malangnyeee jadi perempuan. Just nak bagi kesedaran pada kaum lelaki supaya hargai kelebihan yang ada pada diorang ni sebaiknye. Sayang 150juta kali sayang lah kalau korang 'gunakan' kepercayaan parents dan kelebihan ini untuk buat sesuatu yang memudaratkan diri malah boleh beri tempias buruk pada agama, keluarga, masyarakat dan negara (ayat karangan SPM ke ape ==')


p/s : kalau saye lelaki, mungkin akan buat entry 'untungnyeeee jadi perempuan'. Hihi!




7 comments:

najibah said...

so trueee~~ kamu sgt berada dalam situasi ku.. tsk. bila dah lama2 fikir.. tahu tak kte dpt solusi apa?

*drum roll*

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


kawin awal! pfftt -.-"

.::annemishi::. said...

Depends on family gk kot. Cm aku, senang ja pergi sana pergi sini program. Lepas sampai brunei sabah. 4 5 kali turun kl sorang sbb nk program. ;)

.::annemishi::. said...

Depends on family gk kot. Cm aku, senang ja pergi sana pergi sini program. Lepas sampai brunei sabah. 4 5 kali turun kl sorang sbb nk program. ;)

patenjihah said...

najibah :
haha bestnye solusi awak tu! :DD
tapi..tapi... memang tak la kan. diri sendiri pun tengah tunggang langgang.

*jpa tak bagi lah jibah!* =p

anne :
yup, depends pada femili. dan maybe depends pada character daughter tu sendiri. sebab.. my sis takde pula halangan macamtu. (mungkin sebab kite ni tak se-adventure kakak kot T__T) *sedih banget

..SuRaYa.. said...

betul!..jeles dgn adik lelaki sbb suka2 hati nk kluar g sane sini..aish!..tp bila fikir blik,nk buat apa kluo selalu.huhu~~

mr. you-know-who said...

mudah utk nampak nikmat ''orang lain''

=)

patenjihah said...

suraya :
hehe. takdela nak keluar selalu. tapi sometimes mesti kite ade feel nak jalan-jalan cari experience kan. :D

encik qusyai (senangnye nak teke) :
yup. absolutely. allahummaj'alnaa min asy-syaakireen

August 22, 2011

seriously, untunglah....

Untunglaaaaaah........................... jadi lelaki.

Eheh, why? Tak cukup bersyukur lagi ke jadi perempuan?

Tak. Bukan macamtu. But sepanjang cuti 4 bulan ni, biasalah mesti ada benda yang kita boleh jadi 'unsatisfied' kan (cakap jela tak puas hati zzzz). Haha but bukannya unsatisfied sampai nak mogok ke apa. Tapi seriously....... untunglahhh jadi lelaki.

Ok sebab apa?

1. Kerja

Based on pengalaman sendiri. Masa adik lelaki tunggu result masuk U, dia boleh kerja part time yang ada OT sampai 10malam dengan mudah. Macam ibuayah cuma kata "ok jaga diri baik2 jangan balik lewat sangat". And dia bawak motor je. Bahaya lah kan nak banding bawa kereta, motor senang orang nak tahan kalau lalu kawasan ke-hutan-belantara-an (yep dats my kawasan perumahan scenery haha kampung sesangat). But bila myself nak kerja, bukan takat balik 10malam, balik pukul 7pm tapi jauh sikit dari rumah pun dah a NO.

2. Keluar malam

Kalau abang or adik lelaki tiba-tiba malam2 nak keluar jumpa kawan mesti boleh. Tapi anak perempuan susah. Yela, anak dara keluar malam what the zzzzz. Tak kiralah kau keluar tu even sebab nak pergi Masjid Teras Jernang yang 10minit dari rumah sebab nak dengar kuliah lepas Isyak oleh ustaz yang best pun takkan boleh punya unless ada orang teman. (susah kot nak ada org teman, semua letih petang baru balik kerja sob sob).

3. Program jauh-jauh

Macam kalau ada konvensyen, talk, diskusi keagamaan, politik, apa apa ajelah yang dibuat dekat tempat jauh dari Bangi (Gombak, Ampang, Klang etc etc) even program tu siang and habis sebelum Zohor, tetap susah juga untuk pergi unless ada geng nak pi sama. Dan malanglah buat insan yang kenalan rapatnya sorang dua je kat Bangi ni (kalau adapun dia selalu bizi hal lain huhu).

Lepastu bila cuti mestilah cari2 juga kan mana2 tempat ada kuliah agama macam advance sikit (syarah hadis, Al-Quran. yela takkan nak belajar sendiri kang salah tafsir naya je). Dan tempat dekat2 rumah memang susah cari, selalu mesti jauh2 sampai kena masuk daerah lain yang dekat sejam perjalanan. Majlis pulak lepas Maghrib start. And again... takde orang boleh teman.... So sila pasang headphone putar lagu 'Berhenti Berharap' volume 14.

Konklusinye? Duduk rumah jadi bibik berjaya di samping baca buku-buku yang ada huraian dan asbab nuzul sesuatu ayat Quran/hadis sendiri. huhu T___T

Dan masalah ini takkan berlaku andainya anda seorang anak lelaki #fact.

*dan problem ni hanya terjadi bila cuti duduk rumah je. kalau dekat kampus, memang tiada halangan. sebab geng ada ramai. balik lewat pakguard dah tutup gate pun takde hal, rumah member luar kampus boleh pakat tumpang reramai. =)*


See? Bertuah kan jadi lelaki. Sungguh punya advantage yang banyak dalam soal 'cari pengalaman' ni.


=')

Mesti ada yang kata "Hey hey jadi perempuan pun untung juga. Setiap ciptaan Tuhan ada kelebihan masing-masing. Tinggal kita je pandai hargai atau tak. Lagipun lelaki dan perempuan itu punya fitrah dan keistimewaan berlainan, so buat apa nak dibanding-banding kelebihan satu sama lain? Be thankful"

Yup. Setuju itu. Terimakasih buat yang berniat untuk bagi nasihat macamtu, hehehe. Seriously post ni bukan nak kata malangnyeee jadi perempuan. Just nak bagi kesedaran pada kaum lelaki supaya hargai kelebihan yang ada pada diorang ni sebaiknye. Sayang 150juta kali sayang lah kalau korang 'gunakan' kepercayaan parents dan kelebihan ini untuk buat sesuatu yang memudaratkan diri malah boleh beri tempias buruk pada agama, keluarga, masyarakat dan negara (ayat karangan SPM ke ape ==')


p/s : kalau saye lelaki, mungkin akan buat entry 'untungnyeeee jadi perempuan'. Hihi!




7 comments:

najibah said...

so trueee~~ kamu sgt berada dalam situasi ku.. tsk. bila dah lama2 fikir.. tahu tak kte dpt solusi apa?

*drum roll*

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


kawin awal! pfftt -.-"

.::annemishi::. said...

Depends on family gk kot. Cm aku, senang ja pergi sana pergi sini program. Lepas sampai brunei sabah. 4 5 kali turun kl sorang sbb nk program. ;)

.::annemishi::. said...

Depends on family gk kot. Cm aku, senang ja pergi sana pergi sini program. Lepas sampai brunei sabah. 4 5 kali turun kl sorang sbb nk program. ;)

patenjihah said...

najibah :
haha bestnye solusi awak tu! :DD
tapi..tapi... memang tak la kan. diri sendiri pun tengah tunggang langgang.

*jpa tak bagi lah jibah!* =p

anne :
yup, depends pada femili. dan maybe depends pada character daughter tu sendiri. sebab.. my sis takde pula halangan macamtu. (mungkin sebab kite ni tak se-adventure kakak kot T__T) *sedih banget

..SuRaYa.. said...

betul!..jeles dgn adik lelaki sbb suka2 hati nk kluar g sane sini..aish!..tp bila fikir blik,nk buat apa kluo selalu.huhu~~

mr. you-know-who said...

mudah utk nampak nikmat ''orang lain''

=)

patenjihah said...

suraya :
hehe. takdela nak keluar selalu. tapi sometimes mesti kite ade feel nak jalan-jalan cari experience kan. :D

encik qusyai (senangnye nak teke) :
yup. absolutely. allahummaj'alnaa min asy-syaakireen