September 13, 2009

Hari ini kita belajar Biologi nak?

Sape kat sekolah dulu belajar Fizik je macam contoh budak sekolah teknik. meh harini belaja Bio pulak. Kot2 dari cite2 nak jadi engineer boleh tukar kepada dentist. heh?

Chapter 1 : KLONING

Bila dah guna nombor bajet baru, rasa puas hati dan gembira. Dari talian yang sama, mesej 1 sen aje. ke talian lain, 5 sen aje. Kalah upax kot. Tapi, apakah anda benar benar pasti nombor baru anda adalah betul betul baru dilahirkan ke dunia, dan bukannya telah menjalani proses pengklonan ?

telefon berbunyik

"Hello..ini Michael ka?" pakcik india bunyik suare

"Eh xla..silap nombor ni"

"Tapi ini nombor 017 ******* kan?"

"iye...tapi saye baru beli nombor ni encik"

Hari laen. Telefon berbunyik

"Hello, can I speak to Michael" aiyaa nyonya mane pulok

"auntie..wrong number"

Hari laen plakkk

"Hello Michael..so how blablabla"

"tsk..ini bukan Michael..salah nomborrr"

"Oh ya ka? Ini area mana"

"Serdang"

"Oh sorry aaa"

Encik Michael yang dihormati, sekiranya ini nombor lama anda yang telah lama hilang, dan anda telah gunakan nombor baru, sila inform rakan taulan anda boleh tidak? kasihan mereka terkapai kapai tahu tak.

Bukan nombor Youth Club aje macam ni. Upax pon same. Teringat member matrix dulu, tak cukup dengan lelaki2 , dengan makcik2 pon kol beliau dan panggil beliau "Alin". Eh si Alin ni tukar nombor bukannye nak kasi tau boifren dan kaum kerabat. tsk.

Chapter 2 : PARASIT

Anda pernah dengar tak pasal biotic interactions? ala yang ada commensalism mutualism nasionalism. eh adeke nasionalism? Nasionalism yang sibuk nak ganyang ganyang negara orang tu adelah kot. Kira interaction ar tu kan, narrowminded+over emo interaction *sensored ke nih. kene ban tak nanti*

Tapi nak cakap pasal 'PARASITISM'. wah yang ini memang tidak digemari sebab dahlah menumpang lepastu sibuk nak hurt kan host nya. kalau dekat human, parasit kite macam si tapeworm tulah. eee geli pulak teringat kat beliau.

Dan parasit ni jenis tak reti bersyukur. sudahlah host baik hati kasi tumpang, di gurisnye ( heh sadis kot gune ayat guris ) host sampai tercalar.
tapi kadang-kadang manusia pun boleh jadi parasit. Ini tak mahu elaborate panjang. Karang kurang pahala emo terlebih. Sape rase pernah jadi parasit dalam hidup rakan taulan sila berubah. Mengundang ketensionan di bulan yang mulia ini sahaja.

Chapter 3 : POLLUTION

Pollution ade banyak. Tapi kita belajar pasal sound ajelah harini.

Kalau sound alert message, ramai orang prefer bunyik pendek. Contohnya, 'standard' takpun 'dingdong' takpun 'klik'. sebabnya tak suka pening2. Tapi ada juga yang suke sangat amik lagu yang panjang2 buat alert mesej. Ini sebab takut tak sedar la bunyik klik tu pendek sangat so better amek panjang baru sedar.

Sampaikan kalau member tengah solat, tuan punye fon keluar ke tempat lain. bila mesej bunyik, jadi sepanjang semayang rasa macam resah sebab muzik die best sangat dahla panjang dari starting sampai muzik akher, pastu rancak dan hapening pulak tuh. aihh.

Dan bila dah time alarm, yang buat ringtone panjang dan letak fon tepi telinga tak penah nak bangun pun. Yang duduk jauh pulak kena bangun off kan sebab tension dengar ringtone yang sangat best itu. dan langsung semua terlepas sahur. sadis.

Semua ni ada kene mengene dengan subjek Biologi bukan?

13 comments:

nuruddin | Ray said...

Owh...di laen waktu, sile letakkan simbiosis dan juge fotosintesis yea... =)

p/s : paten, untuk kes en. Michael tu, abg cadangkan ko buat mcm ni...

Mr. X : Hello, ini Michael ka??

Paten : Eh, bukan2...En. Michael suda meninggal...

hahaaha...kompem xde org call lg dah.... :P

nedd said...

eceh..no youth club sama jer ngn upax murahnya...huk3...setuju ngn komentar di atas..katakan sj si Michael tu suda tiada di alam yg fana ini..

haha..parasit oh parasit! semoga kita bukan tergolong dlm golongn ini..


hah! ni lagi satu...cadangan: syorkan anda suh kwn anda bwk kuar phone tuh brsama2nya b4 anda solat..haish..lgi2 phone nokia...satu lagu habis dimainkannya...lolzzz

nawez said...

oh..topik yang menarik. saye amat terasa dengan pollution ituh. dem. saya menyesal dan akan berubah pasni. :)

nuruddin | Ray said...

naseb baek ni nawer tu sedar akan dirinya...haha... :P

nabilah said...

pakai sony..sms xley lagu pnjg2..btw...contohi saya..silent hp spnjg masa =P

fatin nazihah ashari said...

fuyyo. kalau anda semua perasan la, semua komentator di atas bermula dengan huruf 'N'. hidop 'N'. name saye 'N' jugak : Nazihah. hehehehe

abang :
huhu. dikhuatiri akan berlaku salah paham. kemungkinan ramai yang mencarinya untuk dijadikan saksi di mahkamah untuk kes sorok gule.omg

nedd :
eh. upax ke upax 6 sen kan?hehe. ye, beliau gune hp nokia touch screen tuh. canggeh tapi meloyakan bila time mesej sampai. tsk

akak :
anda terase? woh syukur ke hadrat Ilahi atas hidayah ini. :D

abang lagi sekali :
yea..itulah yang diharapkan :)

kak bell :
erk. silent everytime. biar betik. abes kalau peah mesej mesti xsedar. hahaha

ainShahajar said...

hmm.. mmg upax tu sume num recycle..
bio bukan sekadar mnghafal.. tp gak memahami dan mengaitkan =).. good luck!!

fatin nazihah ashari said...

ye betul tu kak ain :)

crixerity said...

ohho..no youth club aku elok je.. :)

aku suka entri kedua hang tu. :)

fatin nazihah ashari said...

hanye org2 tepilih macam saye je dpt nombor bertuah macam ini.hihi

oh parasit. mybe kamu pun selalu tersiksa oleh golongan ini? hehe

suraya said...

tak nak blaja bio..haha..

tp mmg tk ske kwn yg jenis perasit nie..benci2!!

dell~ said...

jiha..ku da cuak nk bce entry anda sbb takut tukar from property management jd dentist..hahaha

p/s: "sudahlah host baik hati kasi tumpang, di gurisnye ( heh sadis kot gune ayat guris ) host sampai tercalar."

xboleh blah,,,haha

fatin nazihah ashari said...

suraya :
haha..xnak sudah. belaja la fizik graf motion graviti hape sume tuh. dengan lab yg tidak best. :D

dell :
woh sungguh jauh panggang dari api. nanti i dah kawen tolong uruskan hal hartanah i ek, well i kan orang kaya baru. eh gile perasan.

September 13, 2009

Hari ini kita belajar Biologi nak?

Sape kat sekolah dulu belajar Fizik je macam contoh budak sekolah teknik. meh harini belaja Bio pulak. Kot2 dari cite2 nak jadi engineer boleh tukar kepada dentist. heh?

Chapter 1 : KLONING

Bila dah guna nombor bajet baru, rasa puas hati dan gembira. Dari talian yang sama, mesej 1 sen aje. ke talian lain, 5 sen aje. Kalah upax kot. Tapi, apakah anda benar benar pasti nombor baru anda adalah betul betul baru dilahirkan ke dunia, dan bukannya telah menjalani proses pengklonan ?

telefon berbunyik

"Hello..ini Michael ka?" pakcik india bunyik suare

"Eh xla..silap nombor ni"

"Tapi ini nombor 017 ******* kan?"

"iye...tapi saye baru beli nombor ni encik"

Hari laen. Telefon berbunyik

"Hello, can I speak to Michael" aiyaa nyonya mane pulok

"auntie..wrong number"

Hari laen plakkk

"Hello Michael..so how blablabla"

"tsk..ini bukan Michael..salah nomborrr"

"Oh ya ka? Ini area mana"

"Serdang"

"Oh sorry aaa"

Encik Michael yang dihormati, sekiranya ini nombor lama anda yang telah lama hilang, dan anda telah gunakan nombor baru, sila inform rakan taulan anda boleh tidak? kasihan mereka terkapai kapai tahu tak.

Bukan nombor Youth Club aje macam ni. Upax pon same. Teringat member matrix dulu, tak cukup dengan lelaki2 , dengan makcik2 pon kol beliau dan panggil beliau "Alin". Eh si Alin ni tukar nombor bukannye nak kasi tau boifren dan kaum kerabat. tsk.

Chapter 2 : PARASIT

Anda pernah dengar tak pasal biotic interactions? ala yang ada commensalism mutualism nasionalism. eh adeke nasionalism? Nasionalism yang sibuk nak ganyang ganyang negara orang tu adelah kot. Kira interaction ar tu kan, narrowminded+over emo interaction *sensored ke nih. kene ban tak nanti*

Tapi nak cakap pasal 'PARASITISM'. wah yang ini memang tidak digemari sebab dahlah menumpang lepastu sibuk nak hurt kan host nya. kalau dekat human, parasit kite macam si tapeworm tulah. eee geli pulak teringat kat beliau.

Dan parasit ni jenis tak reti bersyukur. sudahlah host baik hati kasi tumpang, di gurisnye ( heh sadis kot gune ayat guris ) host sampai tercalar.
tapi kadang-kadang manusia pun boleh jadi parasit. Ini tak mahu elaborate panjang. Karang kurang pahala emo terlebih. Sape rase pernah jadi parasit dalam hidup rakan taulan sila berubah. Mengundang ketensionan di bulan yang mulia ini sahaja.

Chapter 3 : POLLUTION

Pollution ade banyak. Tapi kita belajar pasal sound ajelah harini.

Kalau sound alert message, ramai orang prefer bunyik pendek. Contohnya, 'standard' takpun 'dingdong' takpun 'klik'. sebabnya tak suka pening2. Tapi ada juga yang suke sangat amik lagu yang panjang2 buat alert mesej. Ini sebab takut tak sedar la bunyik klik tu pendek sangat so better amek panjang baru sedar.

Sampaikan kalau member tengah solat, tuan punye fon keluar ke tempat lain. bila mesej bunyik, jadi sepanjang semayang rasa macam resah sebab muzik die best sangat dahla panjang dari starting sampai muzik akher, pastu rancak dan hapening pulak tuh. aihh.

Dan bila dah time alarm, yang buat ringtone panjang dan letak fon tepi telinga tak penah nak bangun pun. Yang duduk jauh pulak kena bangun off kan sebab tension dengar ringtone yang sangat best itu. dan langsung semua terlepas sahur. sadis.

Semua ni ada kene mengene dengan subjek Biologi bukan?

13 comments:

nuruddin | Ray said...

Owh...di laen waktu, sile letakkan simbiosis dan juge fotosintesis yea... =)

p/s : paten, untuk kes en. Michael tu, abg cadangkan ko buat mcm ni...

Mr. X : Hello, ini Michael ka??

Paten : Eh, bukan2...En. Michael suda meninggal...

hahaaha...kompem xde org call lg dah.... :P

nedd said...

eceh..no youth club sama jer ngn upax murahnya...huk3...setuju ngn komentar di atas..katakan sj si Michael tu suda tiada di alam yg fana ini..

haha..parasit oh parasit! semoga kita bukan tergolong dlm golongn ini..


hah! ni lagi satu...cadangan: syorkan anda suh kwn anda bwk kuar phone tuh brsama2nya b4 anda solat..haish..lgi2 phone nokia...satu lagu habis dimainkannya...lolzzz

nawez said...

oh..topik yang menarik. saye amat terasa dengan pollution ituh. dem. saya menyesal dan akan berubah pasni. :)

nuruddin | Ray said...

naseb baek ni nawer tu sedar akan dirinya...haha... :P

nabilah said...

pakai sony..sms xley lagu pnjg2..btw...contohi saya..silent hp spnjg masa =P

fatin nazihah ashari said...

fuyyo. kalau anda semua perasan la, semua komentator di atas bermula dengan huruf 'N'. hidop 'N'. name saye 'N' jugak : Nazihah. hehehehe

abang :
huhu. dikhuatiri akan berlaku salah paham. kemungkinan ramai yang mencarinya untuk dijadikan saksi di mahkamah untuk kes sorok gule.omg

nedd :
eh. upax ke upax 6 sen kan?hehe. ye, beliau gune hp nokia touch screen tuh. canggeh tapi meloyakan bila time mesej sampai. tsk

akak :
anda terase? woh syukur ke hadrat Ilahi atas hidayah ini. :D

abang lagi sekali :
yea..itulah yang diharapkan :)

kak bell :
erk. silent everytime. biar betik. abes kalau peah mesej mesti xsedar. hahaha

ainShahajar said...

hmm.. mmg upax tu sume num recycle..
bio bukan sekadar mnghafal.. tp gak memahami dan mengaitkan =).. good luck!!

fatin nazihah ashari said...

ye betul tu kak ain :)

crixerity said...

ohho..no youth club aku elok je.. :)

aku suka entri kedua hang tu. :)

fatin nazihah ashari said...

hanye org2 tepilih macam saye je dpt nombor bertuah macam ini.hihi

oh parasit. mybe kamu pun selalu tersiksa oleh golongan ini? hehe

suraya said...

tak nak blaja bio..haha..

tp mmg tk ske kwn yg jenis perasit nie..benci2!!

dell~ said...

jiha..ku da cuak nk bce entry anda sbb takut tukar from property management jd dentist..hahaha

p/s: "sudahlah host baik hati kasi tumpang, di gurisnye ( heh sadis kot gune ayat guris ) host sampai tercalar."

xboleh blah,,,haha

fatin nazihah ashari said...

suraya :
haha..xnak sudah. belaja la fizik graf motion graviti hape sume tuh. dengan lab yg tidak best. :D

dell :
woh sungguh jauh panggang dari api. nanti i dah kawen tolong uruskan hal hartanah i ek, well i kan orang kaya baru. eh gile perasan.