August 16, 2009

encik panel nak ambil saya buat menantu kah?

Di pagi sabtu yang agak hening, seorang gadis bersama ayahanda dan datuksaudaranda bergerak ke Petaling Jaya. Fokus utama adalah untuk ke pejabat Yayasan Selangor. untuk apa? sudah tentulah untuk interview pinjaman

At first, beratur register punyalah panjang. kalau tengok list calon hadir, memang budak UiTM lah ramai. dah diorang banyak cawangan kot.

Setelah hampir sejam menunggu.."Fatin Nazihah!!" uish tersentak pulak. terus bangun dan pergi ke kaunter, tetiba terdengar suara bisikan " eh eh sedap nye lah nama budak ni kan? nanti I nak bagi nama anak I macam ni jugaklah"

ish sudah sudahlah menipu. kasihan kepada yang percaya. :D

lalu terus melangkah kepada penemuduga. ada tag tertulis 'Panel 5'. Ikuti konversasi mereka

Encik Panel : Morning, duduk. Ok Fatin Nazihah ye
Fatin Nazihah : ye saye
Encik Panel : Jadi sekarang di Universiti blabla..ambil course blabla..so cerita siket kenapa pilih course blabla?
Fatin Nazihah : err..actually tu pilihan ke-3 je. Saya nak jadi cikgu. Namun apakan daya, interview untuk program pendidikan tak lepas. tak layak lah tu..tsk

Encik Panel : Ouh, jangan kecewa. actually course awak ni bagus sangat. macam kita tahu Malaysia sekarang blablabla....so kita perlukan ramai graduan dari course blabla untuk melakukan blablabla
Fatin Nazihah : oh yeke? ( mata berkaca harapan semakin bersinar. teruja )


Encik panel : Ok, so siblings awak ade 6..gaji mak awak..ayah awak...
Fatin Nazihah : ( menjawab dengan penuh kejujuran )

Encik Panel : So, apa pendapat awak tentang kerajaan nak block web-web porno?
Fatin Nazihah : Ha bagus sangatlah tu. Setuju betul. blablablablabla
Encik Panel : Ok, bagus bagus

Encik Panel : So, apa pendapat awak tentang nak memBMkan kembali pengajaran Maths dan Sains?
Fatin Nazihah : Ha bagus sangatlah tu. Setuju betul. sebab blablablabla
Encik Panel : Ok ok

Encik Panel : Emm......apa pendapat awak tentang %^&&**(@#$?
Fatin Nazihah : Hah? kurang dengar
Encik Panel : pendapat pasal Najib.
Fatin Nazihah : Erk..??
Encik Panel : ape awak rase. I mean, berbanding dia dengan PM yang lain?
Fatin Nazihah : (menyusun ayat untuk mengeluarkan kata kata semanis mungkin) huehue..Saye rasa kalau PM lain macam Mahathir maybe okla sebab walaupun dia ada kelemahan juga tapi kemajuan yang dia bawak banyak. itu yang bagus tu. kalau Pak Lah pulak, saya rasa zaman dia paling down lah. so tak berapa nak bagus la kot. Kalau Najib, hhmmm..hmmmm....dia baru lagi, so no comment. ..hehehehe
Encik Panel : Oh, memang dia baru. kita tak nampak lagi apa-apa pasal beliau. senyum

Encik Panel : betulke pelajar IPT kebanyakannya menyokong pihak pembangkang?
Fatin Nazihah : ( pakcik ni nak kenekan aku ke ape nih?)
Err..maybe lah kot kan. Sebab sekarang pun maybe kerajaan macam problem sikit. So rakyat nak cuba pemerintahan baru lah kot. dan blablablabla
Encik Panel : Tapi bukan pembangkang pun ada kelemahan sendiri?
Fatin Nazihah : T.T hehe..semua ada kelebihan dan kekurangan masing-masing. terserah pada individu untuk menilai.
Encik Panel : Oh, kiranya betullah pelajar IPT cenderung pada pembangkang? *twisted evil*
Fatin Nazihah : Err.. iyelah kot nye


Encik Panel : Ok . So sampai sini sahaja. All the best Fatin. Good luck.
Fatin Nazihah : ouh..ok. Thanx

Ish banyak lagi sebenarnya dia tanya tapi malaslah nak taip banyak-banyak memenatkan jari jemari je. nak tergelak ada, suspen pun ada. apekah motif beliau bertanya begitu? serius takut nak jawab lebih lebih kang tak pasal pasal gagal interview. tapi dalam masa yang sama tak sanggup nak membodek dan menyatakan kepalsuan tentang 'mereka-mereka' itu.

Oh Tuhan, luluskanlah saya untuk interview itu. saya tak mahu pitipitipu..eh ptptn. Amin.

14 comments:

nedd said...

hik2....napa lah tjuk entry ni cmni??kui3...

saya pun tak mahu ptptipuuuu...huk3..

soalan killer lah!
klau aku...ponin kot nk menjawab....takut tersalah bicara...mskipun hati mahu mmberitahu apayg trsirat di jiwa~

ainShahajar said...

haha... mmg dia nk uji.. pembangkang ke tak..

dulu kalo time pilihanraya kampus.. mesti nak ugut.. kalo undi pembangkang.. u kene buang kolej..

eleh.. tipu.. tak kene buang pun..haha

nuruddin | Ray said...

ala paten...gune la ayat yg ayah tulis kat papan hijau yg tampal kat pokok dpn umah tu....ahahahahaa...kompem dpt pinjaman 100%, siap dpt jd menantu Encek Panel lg...wiwit~

crixerity said...

amenda la jihah ni..kan aku dah cakap, kau ni emo la..hehe
XD

acik | uyul said...

alahai~ kena la yakin jawab soalan panel. elakkan menyebut perkataan 'mungkin' atau 'maybe' hihi~ ikot pengalaman la :D

fatin nazihah ashari said...

nedd : huhu..tula tau xpe

kak ain : ish ish..apelah mereke ni kan. xpaham xpaham

abang : aiseh apesal x remind awal-awal. rugi betol.haha

mirul : eh mengadela anda nih. saye cool okeh

kak uyul : word 'maybe' hanye banyak pade soalan sensitip saje. so ia dimaafkan. huhu

dell~ said...

mst ahli panel 2..mata2..tett..

..SuRaYa.. said...

huhu..
ku pon tk nk gak pnjm ptptn..
tp apkn daya..

nk gak mntk yayasan pelajarn johor..
tp sgt222 sush nk apply n dpt..syart dia mmg ketat sgt2 klu nk compare dgn yayasn laen..
so..ptptn je la..wlaupun tk dpt lg duitnya..

fatin nazihah ashari said...

dell : hahaha..tettt :D

suraya : oh yeke? takpe pasti ade hikmahnye disitu. iye x? :)

liyana [syncro] said...

wah..
tanye soklan politik yg bahaye tu kowt..

bestnye korg ade yayasan negeri tu sume..
yayasan Perak cume menawarkan bantuan rm200 utk student Sijil, rm300 utk student Diploma, RM500 utk Ijazah Pertama..

loan pulak, smpai skrg x settle2 lagi.. mklum lar, Perak kan tgh byk mslh.. duit pon tara.. plg cepat pon bulan September baru ade keputusan, pas budget dibentangkan.. sbb skrg ni, negeri xleh nk kuarkan duit.. ;-(

nmpaknye tpakse jugak ku apply ptptpu

fatin nazihah ashari said...

liyana, aku rase kalau ko dpt soalan ni mesti ko jwb seyakin mungkin.ko kan advance bab politi.hehe

oh yeke,takpe. ade hikmah la tu :)

bijen m. said...

"Encik Panel : betulke pelajar IPT kebanyakannya menyokong pihak pembangkang?
Fatin Nazihah : ( pakcik ni nak kenekan aku ke ape nih?)
Err..maybe lah kot kan. Sebab sekarang pun maybe kerajaan macam problem sikit. So rakyat nak cuba pemerintahan baru lah kot. dan blablablabla"

tak kukuh lgsg dan xde asas.
hahah.
pttnye ko kene jwb pelajar IPT byk dah celik.
tambah pula di zaman teknologi ini.
encik panel jgn noob sgt.

tp bedasarkan jwpn ko ni kan.
aku dpt wat kesimpulan thdp golongan pmbgkang.
jeng3.

fatin nazihah ashari said...

encik bijan,
saye merupakan seorang student yang kurang mahir politik
jadi jawapan saya itu sememangnya tak boleh dijadikan kayu ukur untuk menilai prinsip dan perjuangan pembangkang. saye neves mase tu, so jwpn pun cam bongek je..

ape yang jeng3. gtau sket kesimpulan. nak tau jugak

bijen m. said...

jeng3 biarlah rahsia.
tak semestinya perlu mahir berpolitik.
cukup sekadar ambil tahu.
bukannya taqlid buta.
ikot kakak kau sokong apa kau pun sokong.
hahahahahaha.

"Sebab sekarang pun maybe kerajaan macam problem sikit. So rakyat nak cuba pemerintahan baru lah kot."

dlm pr sendiri ada problem.
tapi kenapa masih nak?

August 16, 2009

encik panel nak ambil saya buat menantu kah?

Di pagi sabtu yang agak hening, seorang gadis bersama ayahanda dan datuksaudaranda bergerak ke Petaling Jaya. Fokus utama adalah untuk ke pejabat Yayasan Selangor. untuk apa? sudah tentulah untuk interview pinjaman

At first, beratur register punyalah panjang. kalau tengok list calon hadir, memang budak UiTM lah ramai. dah diorang banyak cawangan kot.

Setelah hampir sejam menunggu.."Fatin Nazihah!!" uish tersentak pulak. terus bangun dan pergi ke kaunter, tetiba terdengar suara bisikan " eh eh sedap nye lah nama budak ni kan? nanti I nak bagi nama anak I macam ni jugaklah"

ish sudah sudahlah menipu. kasihan kepada yang percaya. :D

lalu terus melangkah kepada penemuduga. ada tag tertulis 'Panel 5'. Ikuti konversasi mereka

Encik Panel : Morning, duduk. Ok Fatin Nazihah ye
Fatin Nazihah : ye saye
Encik Panel : Jadi sekarang di Universiti blabla..ambil course blabla..so cerita siket kenapa pilih course blabla?
Fatin Nazihah : err..actually tu pilihan ke-3 je. Saya nak jadi cikgu. Namun apakan daya, interview untuk program pendidikan tak lepas. tak layak lah tu..tsk

Encik Panel : Ouh, jangan kecewa. actually course awak ni bagus sangat. macam kita tahu Malaysia sekarang blablabla....so kita perlukan ramai graduan dari course blabla untuk melakukan blablabla
Fatin Nazihah : oh yeke? ( mata berkaca harapan semakin bersinar. teruja )


Encik panel : Ok, so siblings awak ade 6..gaji mak awak..ayah awak...
Fatin Nazihah : ( menjawab dengan penuh kejujuran )

Encik Panel : So, apa pendapat awak tentang kerajaan nak block web-web porno?
Fatin Nazihah : Ha bagus sangatlah tu. Setuju betul. blablablablabla
Encik Panel : Ok, bagus bagus

Encik Panel : So, apa pendapat awak tentang nak memBMkan kembali pengajaran Maths dan Sains?
Fatin Nazihah : Ha bagus sangatlah tu. Setuju betul. sebab blablablabla
Encik Panel : Ok ok

Encik Panel : Emm......apa pendapat awak tentang %^&&**(@#$?
Fatin Nazihah : Hah? kurang dengar
Encik Panel : pendapat pasal Najib.
Fatin Nazihah : Erk..??
Encik Panel : ape awak rase. I mean, berbanding dia dengan PM yang lain?
Fatin Nazihah : (menyusun ayat untuk mengeluarkan kata kata semanis mungkin) huehue..Saye rasa kalau PM lain macam Mahathir maybe okla sebab walaupun dia ada kelemahan juga tapi kemajuan yang dia bawak banyak. itu yang bagus tu. kalau Pak Lah pulak, saya rasa zaman dia paling down lah. so tak berapa nak bagus la kot. Kalau Najib, hhmmm..hmmmm....dia baru lagi, so no comment. ..hehehehe
Encik Panel : Oh, memang dia baru. kita tak nampak lagi apa-apa pasal beliau. senyum

Encik Panel : betulke pelajar IPT kebanyakannya menyokong pihak pembangkang?
Fatin Nazihah : ( pakcik ni nak kenekan aku ke ape nih?)
Err..maybe lah kot kan. Sebab sekarang pun maybe kerajaan macam problem sikit. So rakyat nak cuba pemerintahan baru lah kot. dan blablablabla
Encik Panel : Tapi bukan pembangkang pun ada kelemahan sendiri?
Fatin Nazihah : T.T hehe..semua ada kelebihan dan kekurangan masing-masing. terserah pada individu untuk menilai.
Encik Panel : Oh, kiranya betullah pelajar IPT cenderung pada pembangkang? *twisted evil*
Fatin Nazihah : Err.. iyelah kot nye


Encik Panel : Ok . So sampai sini sahaja. All the best Fatin. Good luck.
Fatin Nazihah : ouh..ok. Thanx

Ish banyak lagi sebenarnya dia tanya tapi malaslah nak taip banyak-banyak memenatkan jari jemari je. nak tergelak ada, suspen pun ada. apekah motif beliau bertanya begitu? serius takut nak jawab lebih lebih kang tak pasal pasal gagal interview. tapi dalam masa yang sama tak sanggup nak membodek dan menyatakan kepalsuan tentang 'mereka-mereka' itu.

Oh Tuhan, luluskanlah saya untuk interview itu. saya tak mahu pitipitipu..eh ptptn. Amin.

14 comments:

nedd said...

hik2....napa lah tjuk entry ni cmni??kui3...

saya pun tak mahu ptptipuuuu...huk3..

soalan killer lah!
klau aku...ponin kot nk menjawab....takut tersalah bicara...mskipun hati mahu mmberitahu apayg trsirat di jiwa~

ainShahajar said...

haha... mmg dia nk uji.. pembangkang ke tak..

dulu kalo time pilihanraya kampus.. mesti nak ugut.. kalo undi pembangkang.. u kene buang kolej..

eleh.. tipu.. tak kene buang pun..haha

nuruddin | Ray said...

ala paten...gune la ayat yg ayah tulis kat papan hijau yg tampal kat pokok dpn umah tu....ahahahahaa...kompem dpt pinjaman 100%, siap dpt jd menantu Encek Panel lg...wiwit~

crixerity said...

amenda la jihah ni..kan aku dah cakap, kau ni emo la..hehe
XD

acik | uyul said...

alahai~ kena la yakin jawab soalan panel. elakkan menyebut perkataan 'mungkin' atau 'maybe' hihi~ ikot pengalaman la :D

fatin nazihah ashari said...

nedd : huhu..tula tau xpe

kak ain : ish ish..apelah mereke ni kan. xpaham xpaham

abang : aiseh apesal x remind awal-awal. rugi betol.haha

mirul : eh mengadela anda nih. saye cool okeh

kak uyul : word 'maybe' hanye banyak pade soalan sensitip saje. so ia dimaafkan. huhu

dell~ said...

mst ahli panel 2..mata2..tett..

..SuRaYa.. said...

huhu..
ku pon tk nk gak pnjm ptptn..
tp apkn daya..

nk gak mntk yayasan pelajarn johor..
tp sgt222 sush nk apply n dpt..syart dia mmg ketat sgt2 klu nk compare dgn yayasn laen..
so..ptptn je la..wlaupun tk dpt lg duitnya..

fatin nazihah ashari said...

dell : hahaha..tettt :D

suraya : oh yeke? takpe pasti ade hikmahnye disitu. iye x? :)

liyana [syncro] said...

wah..
tanye soklan politik yg bahaye tu kowt..

bestnye korg ade yayasan negeri tu sume..
yayasan Perak cume menawarkan bantuan rm200 utk student Sijil, rm300 utk student Diploma, RM500 utk Ijazah Pertama..

loan pulak, smpai skrg x settle2 lagi.. mklum lar, Perak kan tgh byk mslh.. duit pon tara.. plg cepat pon bulan September baru ade keputusan, pas budget dibentangkan.. sbb skrg ni, negeri xleh nk kuarkan duit.. ;-(

nmpaknye tpakse jugak ku apply ptptpu

fatin nazihah ashari said...

liyana, aku rase kalau ko dpt soalan ni mesti ko jwb seyakin mungkin.ko kan advance bab politi.hehe

oh yeke,takpe. ade hikmah la tu :)

bijen m. said...

"Encik Panel : betulke pelajar IPT kebanyakannya menyokong pihak pembangkang?
Fatin Nazihah : ( pakcik ni nak kenekan aku ke ape nih?)
Err..maybe lah kot kan. Sebab sekarang pun maybe kerajaan macam problem sikit. So rakyat nak cuba pemerintahan baru lah kot. dan blablablabla"

tak kukuh lgsg dan xde asas.
hahah.
pttnye ko kene jwb pelajar IPT byk dah celik.
tambah pula di zaman teknologi ini.
encik panel jgn noob sgt.

tp bedasarkan jwpn ko ni kan.
aku dpt wat kesimpulan thdp golongan pmbgkang.
jeng3.

fatin nazihah ashari said...

encik bijan,
saye merupakan seorang student yang kurang mahir politik
jadi jawapan saya itu sememangnya tak boleh dijadikan kayu ukur untuk menilai prinsip dan perjuangan pembangkang. saye neves mase tu, so jwpn pun cam bongek je..

ape yang jeng3. gtau sket kesimpulan. nak tau jugak

bijen m. said...

jeng3 biarlah rahsia.
tak semestinya perlu mahir berpolitik.
cukup sekadar ambil tahu.
bukannya taqlid buta.
ikot kakak kau sokong apa kau pun sokong.
hahahahahaha.

"Sebab sekarang pun maybe kerajaan macam problem sikit. So rakyat nak cuba pemerintahan baru lah kot."

dlm pr sendiri ada problem.
tapi kenapa masih nak?