August 27, 2009

Markonah tak minat Mat Paan pun

Orang kata, kalau sesama lelaki dan perempuan, batasan pergaulan mesti dijaga. Bukan orang je kata, Tuhan pun suruh. Maknanya boleh bergaul, tapi batasan mesti dijaga. tak kiralah masa berstudy, berbincang, berborak, berkoling, ber mesej. Jaga weh jaga, semua mesti tidak over hanya benda penting sahaja boleh.

Tauladan 1

Kadang-kadang budak sekolah agama pun jadi culture shock bila masuk U. yalah, dulu tidak sosial , masuk u sosial pun tiada orang kisah. Maka berlakulah insiden mesej bagaikan tak pernah jumpa kaum lawan jantina. Dari mesej penting, melarat kepade gurau senda.

Mat Paan : Markonah, bila mahu mula gerak kerja esaimen HE?

Markonah : ouh, Leha dan Jenab kata esok pagi diskas

Mat Paan : orait. huhu. aku berbuka di kafe fakulti ekon.

Markonah : ouh kenapa?

Mat Paan : saje. hehe. selamat berbuka puasa

Markonah : eh. awal nye wish. dah azan ke

Mat paan : huhu. belom la

Markonah : makan elok2. jangan banyak sgt. kang xlarat naek bas.hehee

Mat Paan : hehe. selamat berbuka puasa ye.

Markonah : ye..selamat berbuka puasa jugak.

----------------------------------------------------------------------------

Tauladan 2

kadang-kadang, bila diri dah biasa sangat bersosial. Maka sudah tidak kisah kalau over pun. Disini ada cerita benar . Markonah ( bukan nama sebenar ) adalah kanak-kanak yang sudah biasa bergaul dengan lelaki. Hidupnya, kawan2 ramai lelaki. perempuan tak ramai mana.

Bila sudah rapat, maka mesej2 pun tidak kisah ayat apa guna. Macam contoh saling bahasakan KAWAN BAIK pun, take note kawan baik, bukan boyfriend, sebagai "Hubby", "Sayang", "Darl". ok itu je kot. ada perkataan yang lebih dramatik tak? sila beritahu.

Itu masa di matrix. Sudah masuk U, kawan-kawan lelaki nampak seperti 'tak seronok' dibuat kawan. Kurang peramah dan setengahnya agak kurang sosial barangkali. Jadinya kawan dengan girls lah lah lebih best.

Al-kisahnya satu malam Markonah mahu bermesej dengan salah seorang kawan baik ( lelaki )matrix nya dahulu.

one message sent
Markonah : "Bie........................ "( baca : hubby )

1minit kemudian

one message received
Mat Paan : "apa maksud enti?"

Mat Paan adalah coursemate yang sekarang memegang jawatan sebagai Ketua Surau kolej.

one message sent
Markonah : eh tak..tadi nak anta kat adek. tesilap hantar kat awak. soriii

one message received
Mat Paan : oh ok. takpe.


------------------------------------------------------------------------------

Markonah : Leha..aku salah hantor mesej kat orang laennnnnn!!! omaigod

Leha : huh? kat Paan? aisehmen. bagaimana boleh terjadi?

Markonah : huh. nama dia lebih kurang ngan Mat Peen la. aiseh..aiseh..dahla esok ada diskusi esaimen dengan dia. Malu mana nak letak muka

Leha : oh bawak bertenang, Beliau tak paham punye maksud 'Bie' itu.

Markonah : harapannye...berdoa..T.T

Mestila malu. Baru je tadi mesej gurau senda. Tiba-tiba ter send perkataan 'romantik' kat orang yang sama beberapa jam kemudian. Dikhuatiri Mat Paan perah santan Markonah memang nak ngorat dia. muntah muntah.

mungkin ada yang berasa contoh yang diberikan adalah perkara biasa. biasalah, prinsip manusia lain-lain. ini hanya pandangan saya. kalau ada yang rasa contoh ini tidak adil terpulang. kita ada pendapat masing-masing kan?




Moralnya, budi bahasa budaya kita. Sekadar pengajaran semata. Ada kena mengena dengan yang hidup. Cerita diambil dari pengalaman orang sekeliling. pengajaran untuk diri penulis juga, yang kadang-kadang terjebak sama. Lindungi aku dan rakan-rakanku Tuhan dari kealpaan ini.

9 comments:

fareha azhar said...

haha...klakar la post jihah ni...tp bgus r de msg yg baek...
= )

bijen moretti said...

aku taw ko terlibat dalam watak di atas..
ceyh..

dengan ingatan tulus ikhlas aidilfitri,
bijan selamat

nedd said...

kih3....hang markonah ka leha??kih3..

mestilah bukan..jihah kan budak baik!

fatin nazihah ashari said...

fareha : err..hehe..saya biasha-biasha aja :)

bijan : tsk..yela2 saye terlibat

nedd : hee..ko yakin ke aku takde dalam kisah nie. as I said, kdg2 terlibat juge. dan kisah ni sbg peringatan untuk aku jugak.kdg2 xperasan mesej ayat yg 'mengade2' dgn lelaki.. but Markonah bukan saye. :D

nedd said...

terlibat secara tak langsung la nih ya?? hik2...mmg...manusia..mmg x lari drpd terbuat begitu~

fatin nazihah ashari said...

em..lebih kurg macham tu lah. ehehe.
byw, aku Leha dalam kisah ni. hee

dell~ said...

ic2..
leha...
mende 2 pown dell cm susah nk elak..
emm...wut should i do...

bijen moretti said...

kah3.
tak sangka kau kata aku berilien.
tq.

yg berbangga,
bijan selamat

fatin nazihah ashari said...

dell : ehehe kamu panggel ku leha.

bijan : bangga tidak elok disemai dalam jiwa. segala puji hanya untuk-Nya. hihi

August 27, 2009

Markonah tak minat Mat Paan pun

Orang kata, kalau sesama lelaki dan perempuan, batasan pergaulan mesti dijaga. Bukan orang je kata, Tuhan pun suruh. Maknanya boleh bergaul, tapi batasan mesti dijaga. tak kiralah masa berstudy, berbincang, berborak, berkoling, ber mesej. Jaga weh jaga, semua mesti tidak over hanya benda penting sahaja boleh.

Tauladan 1

Kadang-kadang budak sekolah agama pun jadi culture shock bila masuk U. yalah, dulu tidak sosial , masuk u sosial pun tiada orang kisah. Maka berlakulah insiden mesej bagaikan tak pernah jumpa kaum lawan jantina. Dari mesej penting, melarat kepade gurau senda.

Mat Paan : Markonah, bila mahu mula gerak kerja esaimen HE?

Markonah : ouh, Leha dan Jenab kata esok pagi diskas

Mat Paan : orait. huhu. aku berbuka di kafe fakulti ekon.

Markonah : ouh kenapa?

Mat Paan : saje. hehe. selamat berbuka puasa

Markonah : eh. awal nye wish. dah azan ke

Mat paan : huhu. belom la

Markonah : makan elok2. jangan banyak sgt. kang xlarat naek bas.hehee

Mat Paan : hehe. selamat berbuka puasa ye.

Markonah : ye..selamat berbuka puasa jugak.

----------------------------------------------------------------------------

Tauladan 2

kadang-kadang, bila diri dah biasa sangat bersosial. Maka sudah tidak kisah kalau over pun. Disini ada cerita benar . Markonah ( bukan nama sebenar ) adalah kanak-kanak yang sudah biasa bergaul dengan lelaki. Hidupnya, kawan2 ramai lelaki. perempuan tak ramai mana.

Bila sudah rapat, maka mesej2 pun tidak kisah ayat apa guna. Macam contoh saling bahasakan KAWAN BAIK pun, take note kawan baik, bukan boyfriend, sebagai "Hubby", "Sayang", "Darl". ok itu je kot. ada perkataan yang lebih dramatik tak? sila beritahu.

Itu masa di matrix. Sudah masuk U, kawan-kawan lelaki nampak seperti 'tak seronok' dibuat kawan. Kurang peramah dan setengahnya agak kurang sosial barangkali. Jadinya kawan dengan girls lah lah lebih best.

Al-kisahnya satu malam Markonah mahu bermesej dengan salah seorang kawan baik ( lelaki )matrix nya dahulu.

one message sent
Markonah : "Bie........................ "( baca : hubby )

1minit kemudian

one message received
Mat Paan : "apa maksud enti?"

Mat Paan adalah coursemate yang sekarang memegang jawatan sebagai Ketua Surau kolej.

one message sent
Markonah : eh tak..tadi nak anta kat adek. tesilap hantar kat awak. soriii

one message received
Mat Paan : oh ok. takpe.


------------------------------------------------------------------------------

Markonah : Leha..aku salah hantor mesej kat orang laennnnnn!!! omaigod

Leha : huh? kat Paan? aisehmen. bagaimana boleh terjadi?

Markonah : huh. nama dia lebih kurang ngan Mat Peen la. aiseh..aiseh..dahla esok ada diskusi esaimen dengan dia. Malu mana nak letak muka

Leha : oh bawak bertenang, Beliau tak paham punye maksud 'Bie' itu.

Markonah : harapannye...berdoa..T.T

Mestila malu. Baru je tadi mesej gurau senda. Tiba-tiba ter send perkataan 'romantik' kat orang yang sama beberapa jam kemudian. Dikhuatiri Mat Paan perah santan Markonah memang nak ngorat dia. muntah muntah.

mungkin ada yang berasa contoh yang diberikan adalah perkara biasa. biasalah, prinsip manusia lain-lain. ini hanya pandangan saya. kalau ada yang rasa contoh ini tidak adil terpulang. kita ada pendapat masing-masing kan?




Moralnya, budi bahasa budaya kita. Sekadar pengajaran semata. Ada kena mengena dengan yang hidup. Cerita diambil dari pengalaman orang sekeliling. pengajaran untuk diri penulis juga, yang kadang-kadang terjebak sama. Lindungi aku dan rakan-rakanku Tuhan dari kealpaan ini.

9 comments:

fareha azhar said...

haha...klakar la post jihah ni...tp bgus r de msg yg baek...
= )

bijen moretti said...

aku taw ko terlibat dalam watak di atas..
ceyh..

dengan ingatan tulus ikhlas aidilfitri,
bijan selamat

nedd said...

kih3....hang markonah ka leha??kih3..

mestilah bukan..jihah kan budak baik!

fatin nazihah ashari said...

fareha : err..hehe..saya biasha-biasha aja :)

bijan : tsk..yela2 saye terlibat

nedd : hee..ko yakin ke aku takde dalam kisah nie. as I said, kdg2 terlibat juge. dan kisah ni sbg peringatan untuk aku jugak.kdg2 xperasan mesej ayat yg 'mengade2' dgn lelaki.. but Markonah bukan saye. :D

nedd said...

terlibat secara tak langsung la nih ya?? hik2...mmg...manusia..mmg x lari drpd terbuat begitu~

fatin nazihah ashari said...

em..lebih kurg macham tu lah. ehehe.
byw, aku Leha dalam kisah ni. hee

dell~ said...

ic2..
leha...
mende 2 pown dell cm susah nk elak..
emm...wut should i do...

bijen moretti said...

kah3.
tak sangka kau kata aku berilien.
tq.

yg berbangga,
bijan selamat

fatin nazihah ashari said...

dell : ehehe kamu panggel ku leha.

bijan : bangga tidak elok disemai dalam jiwa. segala puji hanya untuk-Nya. hihi