August 28, 2009

saye tak racist lah

itulah orang Melayu. selalu agungkan bangsa lain. Suka sangat tidak pandang tinggi bangsa sendiri.

Result test 1 subjek MAE sudah keluar Isnin lalu. Puan Latifah kata, 2 orang je A. yang lain average 70,60 above. Jadinya beliau tampal result yang tertera markah dan nombor matrix sahaja di papan notis.

Semua kerumun.

"wah yang dapat highest nombor matrix ******"

"aku dapat tau second highest si Ngoh, yang highest ni mesti chinese jugak"

"sape weh sape highest? chinese aku rase "

"sudah tentu cina. second highest cina, highest mesti cina jugak"

"sape ek? sok yi, swee yun? "

Rupanya yang highest tu BUDAK MELAYU LA KAWAN-KAWAN!

Tapi nya budak melayu itu low profile aje. sudah tengok result terus berlalu pergi. bagus bagus. tidak sibuk-sibuk tanya result orang lain berapa.

kawan baik budak melayu bagitau semua kawan-kawan bahawa kawan baiknya dapat HIGHEST itu

"wah! si Polanah dapat highest. gempak gempak"

"huehue..budak melayu highest. ouh bangga"

"mati mati ingat chinese. wah congrates sama Polanah"

"perhh..lepas ni aku nak study grup ngan Polanah arr. "

"huwaaa! power ah kawan aku. diam-diam ubi berisi ar"

Mentaliti yang susah dikikis. Mungkin sebab sudah terbiasa chinese lebih ke hadapan dari kita. tak boleh nak salahkan mereka juga buat persepsi awal yang begitu. Jadi Melayu, tunjukkan kehebatan mu. Kita pun boleh jadi lebih hebat dari mereka.

Sebenarnya, tidak kisahlah bangsa apa pun. Tapinya di negara ini, Melayu itu menjadi wakil masyarakat Islam. Jadinya orang Islam mestilah buktikan kebolehan kita berbanding umat lain. Jangan sampai kita terus dipandang rendah hingga agama pun turut terkena tempiasnya.

Ini bukan post racist. Ini post semangat..heh semangat ke? heeee.......

18 comments:

fareha azhar said...

tipikal...mmg mne2 pn sll cm2.....
so, tindakan???

nedd said...

nah...nak kasi kasih sayang nih!

hik2...mentaliti la tuh...moralnya jgn pandang rendah kat sapa2 pun!

bijen moretti said...

eyh..
aku rasa x mcm tu lah..
mungkin sstgh tmpt jer kot mcm kt ipta yg kena bersaing kuat..
sbb dr mrsm smpi utp biasa melayu jer..
tp perihal yg sibuk2 tepi kain, umpat sana umpat sini, bangga kain org blabla sume tuh mmg penyakit melayu..
lg satu melayu penuh hasad dengki..
bukan cemburu..
|-(

dengan ingatan tulus ikhlas aidilfitri,
bijan selamat

ainShahajar said...

betol tu.. kalo kita tgk.. dorang lbh banyak bkerja secara kumpulan.. kadang2 nak mntk notes kat dorg pun ssh.. tp bukan semua.. ade gak yg sharing.. sebenanya bnyk lec melayu nk tlg melyu.. ambil la kesempatan

fatin nazihah ashari said...

fareha : tindakan? kenalah buang sifat negatif yg terkenal dlm diri Melayu, iaitu 'kurg rajin'.bukan semua, tapi mostly mcm ni.kalau blaja pun, kite dgn senior xramai yg pandai crik peluang mtak notes,soklan past year, but chinese? SALING MEMBANTU.

ini ape yg jdi in my class lah. class org laen i tak tahu :)

nedd : wah gembiranya dpt kasih sayang darimu.hehe

bijan : sbb mrsm ramai melayu. utp sebb yg dapat masuk situ SEMUA BUDAK BRILLIANT. so xkesahla melayu selalu up di sana. eceh bangge la tuh.

kak ain : itula. pelajar melayu xpandai tackle peluang yg ade. bukan semua, tapi kebanyakannye lah.

najwa said...

btol tu betol
congrats kpd si polanah
smoge trus cemerlang , gemilg terbilg gitu

Chan said...

tergelak saya baca entry ni. btol tuh, selalu saya dpt komen mcm ni ngn guru saya..

"eh, awak kan chinese? kenapa dpt B dlm matematik?"


kebijaksanaan bukanlah mengikut bangsa. ia mengikut kerajinan dan semangat seseorg. xde org yg dilahirkan pandai dan bodoh.

xperlulah nk memuji dan mengutuk sgt bangsa org lain mahupun bangsa sendiri. semua org sama saja. yg lain cume usaha mereka. =)

dell~ said...

yup...i setuju sgt ngan chan~~

n sbg umat islam..
1st y plg penting adalh kebergantungan pd ALLAH..
semua y kite buat..xkire la ape pown.. belajar ke main ke..
semua la..
then br la doa+usaha+tawakal..

p/s: gugu gaga jiha,,hek

fareha azhar said...

smlm bru tgk cite gadoh kt youtube..try la...nice story....

bijen moretti said...

eh.
komen aku semalam x tembus ke?
cis.
*ulangan*
kau kata aku berilien?
terimas!

sekian,
bijan baik

crixerity said...

racist lah anda ni. heh. biarlah cina berjaya pun kalau memang no1 tu cina. dah dia rajin, kita malas. tak, saya tak racist.

fatin nazihah ashari said...

najwa : terimekaseh. hehe

chan : wah! ade pembace chinese nmpaknye. ouh tak ku sangka. hehe betul kata awak Chan. naseb baek awak open minded masa bace post ini. saye x racist kan ? :D

dell : sokong 100% :)

bijan : tembus la. tapi kmu komen kat post bawah. yes kamu dan nawai dan utpianz memg brilliant. alhamdulillah :)

amirul : helo..saye bukan nak lebihkan MELAYU. saye nak ajak kawan2 lebihkan ISLAM. bukan bangse yg menjadi masalah, tapi AGAMA. mengerti tak DOC ? :)

fareha : ok, i will :D

Chan said...

eh eh x racist lgsg!

hehe. i love this post. =)

fatin nazihah ashari said...

thanx again chan :)

crixerity said...

jihah: emolah anda. :p hey, disablekan lah word verification

fatin nazihah ashari said...

haha. mane ade emo. kan ade smiley tepi ayat tuh

ok aku da disable kan. memg menyusahkan bile ade bende alah tu kan.

crixerity said...

a ah. nyusahkan. heh. sekarang lebih mudah. kerja pun jadi senang. hehe.

fatin nazihah ashari said...

asek kamu je komen. bohsan pule membalasnye. haha

August 28, 2009

saye tak racist lah

itulah orang Melayu. selalu agungkan bangsa lain. Suka sangat tidak pandang tinggi bangsa sendiri.

Result test 1 subjek MAE sudah keluar Isnin lalu. Puan Latifah kata, 2 orang je A. yang lain average 70,60 above. Jadinya beliau tampal result yang tertera markah dan nombor matrix sahaja di papan notis.

Semua kerumun.

"wah yang dapat highest nombor matrix ******"

"aku dapat tau second highest si Ngoh, yang highest ni mesti chinese jugak"

"sape weh sape highest? chinese aku rase "

"sudah tentu cina. second highest cina, highest mesti cina jugak"

"sape ek? sok yi, swee yun? "

Rupanya yang highest tu BUDAK MELAYU LA KAWAN-KAWAN!

Tapi nya budak melayu itu low profile aje. sudah tengok result terus berlalu pergi. bagus bagus. tidak sibuk-sibuk tanya result orang lain berapa.

kawan baik budak melayu bagitau semua kawan-kawan bahawa kawan baiknya dapat HIGHEST itu

"wah! si Polanah dapat highest. gempak gempak"

"huehue..budak melayu highest. ouh bangga"

"mati mati ingat chinese. wah congrates sama Polanah"

"perhh..lepas ni aku nak study grup ngan Polanah arr. "

"huwaaa! power ah kawan aku. diam-diam ubi berisi ar"

Mentaliti yang susah dikikis. Mungkin sebab sudah terbiasa chinese lebih ke hadapan dari kita. tak boleh nak salahkan mereka juga buat persepsi awal yang begitu. Jadi Melayu, tunjukkan kehebatan mu. Kita pun boleh jadi lebih hebat dari mereka.

Sebenarnya, tidak kisahlah bangsa apa pun. Tapinya di negara ini, Melayu itu menjadi wakil masyarakat Islam. Jadinya orang Islam mestilah buktikan kebolehan kita berbanding umat lain. Jangan sampai kita terus dipandang rendah hingga agama pun turut terkena tempiasnya.

Ini bukan post racist. Ini post semangat..heh semangat ke? heeee.......

18 comments:

fareha azhar said...

tipikal...mmg mne2 pn sll cm2.....
so, tindakan???

nedd said...

nah...nak kasi kasih sayang nih!

hik2...mentaliti la tuh...moralnya jgn pandang rendah kat sapa2 pun!

bijen moretti said...

eyh..
aku rasa x mcm tu lah..
mungkin sstgh tmpt jer kot mcm kt ipta yg kena bersaing kuat..
sbb dr mrsm smpi utp biasa melayu jer..
tp perihal yg sibuk2 tepi kain, umpat sana umpat sini, bangga kain org blabla sume tuh mmg penyakit melayu..
lg satu melayu penuh hasad dengki..
bukan cemburu..
|-(

dengan ingatan tulus ikhlas aidilfitri,
bijan selamat

ainShahajar said...

betol tu.. kalo kita tgk.. dorang lbh banyak bkerja secara kumpulan.. kadang2 nak mntk notes kat dorg pun ssh.. tp bukan semua.. ade gak yg sharing.. sebenanya bnyk lec melayu nk tlg melyu.. ambil la kesempatan

fatin nazihah ashari said...

fareha : tindakan? kenalah buang sifat negatif yg terkenal dlm diri Melayu, iaitu 'kurg rajin'.bukan semua, tapi mostly mcm ni.kalau blaja pun, kite dgn senior xramai yg pandai crik peluang mtak notes,soklan past year, but chinese? SALING MEMBANTU.

ini ape yg jdi in my class lah. class org laen i tak tahu :)

nedd : wah gembiranya dpt kasih sayang darimu.hehe

bijan : sbb mrsm ramai melayu. utp sebb yg dapat masuk situ SEMUA BUDAK BRILLIANT. so xkesahla melayu selalu up di sana. eceh bangge la tuh.

kak ain : itula. pelajar melayu xpandai tackle peluang yg ade. bukan semua, tapi kebanyakannye lah.

najwa said...

btol tu betol
congrats kpd si polanah
smoge trus cemerlang , gemilg terbilg gitu

Chan said...

tergelak saya baca entry ni. btol tuh, selalu saya dpt komen mcm ni ngn guru saya..

"eh, awak kan chinese? kenapa dpt B dlm matematik?"


kebijaksanaan bukanlah mengikut bangsa. ia mengikut kerajinan dan semangat seseorg. xde org yg dilahirkan pandai dan bodoh.

xperlulah nk memuji dan mengutuk sgt bangsa org lain mahupun bangsa sendiri. semua org sama saja. yg lain cume usaha mereka. =)

dell~ said...

yup...i setuju sgt ngan chan~~

n sbg umat islam..
1st y plg penting adalh kebergantungan pd ALLAH..
semua y kite buat..xkire la ape pown.. belajar ke main ke..
semua la..
then br la doa+usaha+tawakal..

p/s: gugu gaga jiha,,hek

fareha azhar said...

smlm bru tgk cite gadoh kt youtube..try la...nice story....

bijen moretti said...

eh.
komen aku semalam x tembus ke?
cis.
*ulangan*
kau kata aku berilien?
terimas!

sekian,
bijan baik

crixerity said...

racist lah anda ni. heh. biarlah cina berjaya pun kalau memang no1 tu cina. dah dia rajin, kita malas. tak, saya tak racist.

fatin nazihah ashari said...

najwa : terimekaseh. hehe

chan : wah! ade pembace chinese nmpaknye. ouh tak ku sangka. hehe betul kata awak Chan. naseb baek awak open minded masa bace post ini. saye x racist kan ? :D

dell : sokong 100% :)

bijan : tembus la. tapi kmu komen kat post bawah. yes kamu dan nawai dan utpianz memg brilliant. alhamdulillah :)

amirul : helo..saye bukan nak lebihkan MELAYU. saye nak ajak kawan2 lebihkan ISLAM. bukan bangse yg menjadi masalah, tapi AGAMA. mengerti tak DOC ? :)

fareha : ok, i will :D

Chan said...

eh eh x racist lgsg!

hehe. i love this post. =)

fatin nazihah ashari said...

thanx again chan :)

crixerity said...

jihah: emolah anda. :p hey, disablekan lah word verification

fatin nazihah ashari said...

haha. mane ade emo. kan ade smiley tepi ayat tuh

ok aku da disable kan. memg menyusahkan bile ade bende alah tu kan.

crixerity said...

a ah. nyusahkan. heh. sekarang lebih mudah. kerja pun jadi senang. hehe.

fatin nazihah ashari said...

asek kamu je komen. bohsan pule membalasnye. haha