May 03, 2009

ayyuhasyabab..taujah ilal amam!

hihi..pelik je sayeni,pompuan tapi tajuk utk lelaki..well..snanye kalini buknnye nk cakap pasal 'syabab' o lam bmnye, 'pemude'..tp nk promot stu novel yg saye da beli dri bukfair aritu. saye n wa gi hari last, so dpt potongan 25%..wiee~~ nk djadikan cite,saye ni memg minat ngn sorg pnulis novel yg bname fatimah syarha mohd noordin ni..korg knal x? xknl sudaa...hmm,saye mule tepikat ngn karya die pon lepas kawan saye bg bace stu lg novel die btajuk 'Tautan Hati'....emm,sape2 penah bce buku ni memg insaf..ayt yg berbunge2,penuh kate2 hikmah..novel cinta islamik yg patut dimiliki sume..huhu~


inila cover novel syabab tu..


ok bebalik pd topik..tajuk buku yg aku bli aritu tajuk die 'Syabab..musafir kasih'..novel ni,siyes saye cakap,kalau bce malam2,waktu sunyi sepi,memg grenti nanges..hua~~~ sdeh,tharu,mcm2 lagi la..
so kat cni nk kepil sdikit sinopsis cite ni..izinkan hambe mulekan..;p


sinopsis

SYABAB seorang ank yatim,tinggal ngn ibu n 6beradek yg laen.die ni anak last.pemulaan cite ni masetu die baru 7tahun.sume org kg temasuk adekberadik die memg xsuke die.org kg kate die selekeh,nakal.tapi,maseh ade insan yg prihatin ngan nasib die ni,iaitu Nur MUmtazah aka Kak Zah,jiran umah sbla Syabab.K.zah ni budak U,so skali skale je balek kg.bile die cuti,die akan ajak Syabb solat,ngaji kat umah die.kire
nye Kak Zah nila org paling baek gile dalam idup Syabab. Kak zah ade 2 adek, sorang Najihah aka Jiha yg same umo ngn Syabab,and sorg lagi Imtiyaz aka Im,umo 5tahun. Jiha suke ngutok2 kate die kotorla,mcm2la..Im lak baek ngn Syabab,bsela same2 laki,mstila baek..huhu


dipendekkan,bile da besa,Syabab ni tela menjadi seorang pemude Islam yg sgt hebat.sampaikan salah sorang Syeikh die yg garang nk mati pon,bekenan nk amek die jadi menantu tuk dikawenkan ngn cucunye,Hunaidah.segale pengajian Syabab ni Kak Zah n suaminye,Ust Mursyid yg tanggung.mase Syabab blaja kat Syam,die same U ngn Jiha dan Im.si Jiha ni wlaupon blaja kos agame,tetap smpai ati kutok2 Syabab lagi,meskipon Syabab yg nakal tu da jd alim..Im lak tetap bkawan baek ngn Syabab..bile diorg balek kg,due2 pemude ni n Ust Mursyid yg bdakwah kt kg n mnyebabkan ramai pemude2 insaf..huuu~~


lame2,si Jiha ni mule jatuh cinte kat Syabab,sbb kehebatan pemude ni memg xl
eh petikai lg.namun malangnye,si Syabab xpnah ade hati kat Jiha..(pdn muke!)..stu tragedi menyebabkn Ust Mursyid eksiden n maut.Kak Zah jadi balu.dan akhirnye,Syabab yg umurnye 13thn lbe mude ni melamar Kak Zah sbg isteri atas sebab agame wanita itu yg sgt tinggi,dan die rase Kak Zah la wanita paling istimewe lam ati die atas dasar agama,kejujuran dan akhlak wanita tsebut.si Jiha pulak mnyesal xsudaa..dan akhirnye..Im kawen ngn sape?Jiha lak kawen ngn sape?..
haa..kalau nk tau,bcela sniri..malas den nk naep..hahaha..

apepon,saye rase buku ni elok dimiliki oleh mereke2 yg bgelar pemude islam..hayatila buku ni, insyaAllah semangat pemuda dalam jiwe Syabab akan meresap kedalam jiwe a
nda2...;)



ni backpage..sajak bawah ni aku copy kat cni je..huhu~


SYABAB

lahirmu bagaikan tak berharga
kau anak desa,yatim tak berbapa
kesusahan hidup mendesakmu berdikari
dalam keliru kau mencari identiti diri
ketulusan jiran mengajarmu kehidupan
cabaran berterusan berbuah kematangan
wahai Syabab
ketekunanmu mengoborkan cita-cita
semangatmu bak api marak menyala
kau pemuda harapan
sinar menantimu dihadapan
bebaskanlah pemuda
dari belenggu kejahilan
kau mampu berlari kencang
mencipta gelombang
ayuh,SYABAB!


4 comments:

crixerity said...

best kan buku ni jihah??
sonok baca dulu..heh...
rasa macam nak baca lagi sekali pula..

fatin nazihah ashari said...

oo..ko da bc ek?
msti ko pon nanges gak..an?
haaha

.::annemishi::. said...

dah dkat 5 taun x bca novel.. huhu.. x smpat.. :(

fatin nazihah ashari said...

5tahun?
waa...mcm jgkemase nk grad high skul..
tahniah kerane mencapai takat itu..haha

May 03, 2009

ayyuhasyabab..taujah ilal amam!

hihi..pelik je sayeni,pompuan tapi tajuk utk lelaki..well..snanye kalini buknnye nk cakap pasal 'syabab' o lam bmnye, 'pemude'..tp nk promot stu novel yg saye da beli dri bukfair aritu. saye n wa gi hari last, so dpt potongan 25%..wiee~~ nk djadikan cite,saye ni memg minat ngn sorg pnulis novel yg bname fatimah syarha mohd noordin ni..korg knal x? xknl sudaa...hmm,saye mule tepikat ngn karya die pon lepas kawan saye bg bace stu lg novel die btajuk 'Tautan Hati'....emm,sape2 penah bce buku ni memg insaf..ayt yg berbunge2,penuh kate2 hikmah..novel cinta islamik yg patut dimiliki sume..huhu~


inila cover novel syabab tu..


ok bebalik pd topik..tajuk buku yg aku bli aritu tajuk die 'Syabab..musafir kasih'..novel ni,siyes saye cakap,kalau bce malam2,waktu sunyi sepi,memg grenti nanges..hua~~~ sdeh,tharu,mcm2 lagi la..
so kat cni nk kepil sdikit sinopsis cite ni..izinkan hambe mulekan..;p


sinopsis

SYABAB seorang ank yatim,tinggal ngn ibu n 6beradek yg laen.die ni anak last.pemulaan cite ni masetu die baru 7tahun.sume org kg temasuk adekberadik die memg xsuke die.org kg kate die selekeh,nakal.tapi,maseh ade insan yg prihatin ngan nasib die ni,iaitu Nur MUmtazah aka Kak Zah,jiran umah sbla Syabab.K.zah ni budak U,so skali skale je balek kg.bile die cuti,die akan ajak Syabb solat,ngaji kat umah die.kire
nye Kak Zah nila org paling baek gile dalam idup Syabab. Kak zah ade 2 adek, sorang Najihah aka Jiha yg same umo ngn Syabab,and sorg lagi Imtiyaz aka Im,umo 5tahun. Jiha suke ngutok2 kate die kotorla,mcm2la..Im lak baek ngn Syabab,bsela same2 laki,mstila baek..huhu


dipendekkan,bile da besa,Syabab ni tela menjadi seorang pemude Islam yg sgt hebat.sampaikan salah sorang Syeikh die yg garang nk mati pon,bekenan nk amek die jadi menantu tuk dikawenkan ngn cucunye,Hunaidah.segale pengajian Syabab ni Kak Zah n suaminye,Ust Mursyid yg tanggung.mase Syabab blaja kat Syam,die same U ngn Jiha dan Im.si Jiha ni wlaupon blaja kos agame,tetap smpai ati kutok2 Syabab lagi,meskipon Syabab yg nakal tu da jd alim..Im lak tetap bkawan baek ngn Syabab..bile diorg balek kg,due2 pemude ni n Ust Mursyid yg bdakwah kt kg n mnyebabkan ramai pemude2 insaf..huuu~~


lame2,si Jiha ni mule jatuh cinte kat Syabab,sbb kehebatan pemude ni memg xl
eh petikai lg.namun malangnye,si Syabab xpnah ade hati kat Jiha..(pdn muke!)..stu tragedi menyebabkn Ust Mursyid eksiden n maut.Kak Zah jadi balu.dan akhirnye,Syabab yg umurnye 13thn lbe mude ni melamar Kak Zah sbg isteri atas sebab agame wanita itu yg sgt tinggi,dan die rase Kak Zah la wanita paling istimewe lam ati die atas dasar agama,kejujuran dan akhlak wanita tsebut.si Jiha pulak mnyesal xsudaa..dan akhirnye..Im kawen ngn sape?Jiha lak kawen ngn sape?..
haa..kalau nk tau,bcela sniri..malas den nk naep..hahaha..

apepon,saye rase buku ni elok dimiliki oleh mereke2 yg bgelar pemude islam..hayatila buku ni, insyaAllah semangat pemuda dalam jiwe Syabab akan meresap kedalam jiwe a
nda2...;)



ni backpage..sajak bawah ni aku copy kat cni je..huhu~


SYABAB

lahirmu bagaikan tak berharga
kau anak desa,yatim tak berbapa
kesusahan hidup mendesakmu berdikari
dalam keliru kau mencari identiti diri
ketulusan jiran mengajarmu kehidupan
cabaran berterusan berbuah kematangan
wahai Syabab
ketekunanmu mengoborkan cita-cita
semangatmu bak api marak menyala
kau pemuda harapan
sinar menantimu dihadapan
bebaskanlah pemuda
dari belenggu kejahilan
kau mampu berlari kencang
mencipta gelombang
ayuh,SYABAB!


4 comments:

crixerity said...

best kan buku ni jihah??
sonok baca dulu..heh...
rasa macam nak baca lagi sekali pula..

fatin nazihah ashari said...

oo..ko da bc ek?
msti ko pon nanges gak..an?
haaha

.::annemishi::. said...

dah dkat 5 taun x bca novel.. huhu.. x smpat.. :(

fatin nazihah ashari said...

5tahun?
waa...mcm jgkemase nk grad high skul..
tahniah kerane mencapai takat itu..haha