June 01, 2009

zaman kanak-kanak adelah yang terindah kan

ehem ehehe.malam ni tibe-tibe je Bangi dilande blackout.hujan renyai je,guruh la bedentum siket.so umah aku kat Kg Sg Buah ni pon blackout la.actually takde sape berani nak tolak switch kat box letrik tu.ayah tak bagi,sebab guruh ade lagi.si Una gatal2 x ikot perintah da kene marah.huu..terkedu..hehe.

syahdu betol dibawah angin hujan yang sepoi-sepoi bahase tamil tu,ayah duk atas kusi malas beliau,bukak pintu berande,nikmati angin malam.Din ngan ibu duk kat sofa.Wa,Una dan abang aku tak nampak kerane dihalang kegelapan ditambah xpakai spek punye pasal.aku pulak bizi nak siapkan movie maker dengan expertnye.*huaa..penipuan belaku.abaikan.tibe-tibe ibu bukak balek kisah lame.


Ibu: "ingat lagi,nazihah mase kecik2 dulu sekolah tadika kat Taski Abim.hari-hari lepas balek tadika mesti nak pegi Pasaraya Samamaju."

saye dulu penah bemastautin di Kemaman.

sape bu?kak tin ke?..huh.si kodin betanye pule

Saye:"huhu..ingat2..orang nak beli Smarties.haha.."*akak supermarket pon da cam muke aku kot

Ibu:"haah.lepas tu nak pegi sekolah hari Ahad sampai Rabu je.hari Khamis xmo pegi.sebabnye hari2 laen semayang siket,hari Khamis kene semayang banyak kat sekolah"

Saye:"erk..yg tu x ingat pon"...blurr

Ibu:"iye.."*sambel ketawe dengan gembirenye

untok makluman,aku memang malas sangat pegi tadika.so,sebagai syarat nak suro aku gi,ialah lepas sekolah mesti belikan smarties.huh.naseb baek gigi aku maseh cantek lagi sekarang.well~ dan jugak,setiap hari kat tadika memang mule2 kene semayang dulu.solat 2 rakaat.aku xpastila tu solat Dhuha ataupun ape.yang pastinye takde doa Qunut.oh ye,hari Khamis rasenye kami kene solat Zohor kot.boys depan,girls belakang.pastu tanyela ustazah,nape pompuan xleh duk depan. "emm..kalau laki duk blakang pompuan,nanti dak laki nakal-nakal kacau pompuan.die tolak ke kan.dak pompuan baek kan.mesti xkacau laki.duk belakangla ye" *lebih kurangla,xsame sangat ayatnye tapi mesej tetap sampai kan?

kenangan kat tadika memang banyak.ade satu hari aku bawak ayam goreng.bile time rehat,aku gi la nak amek tupperware kat rak belakang.tengok2 due budak lelaki bunguk tengah cubit ayam aku.pastu rase2.dahla tangan kotor.huh.aku nak nanges tau.aku tengok je.pastu diorang blah.meskipun siket je die cuit,aku tetap xmakan ayam tuh.geli!

ade satu hari cikgu suro main rebut2 kerusi.mule2 turn pompuan.anak cikgu,name Nisa menang.mase turn laki,ade sorang budak ni name Uqashah.huhu.comella jugakkan.pastu ramai sangat dak pompuan sorak name die.aku pon sorakla sekali.hahaaha.tibe2 sorang kawan aku kate padeku "kite suke Uqasha dulu"...aku balasla "biarla nak suke die jugak"..dan petikaman lidah secare kecil-kecilan berlaku.hahahah.poyo ar.last2 Uqasha mnang competition tuh.wieeeee!!*kali terakher jumpe Uqasha mase aku darjah 5.rupenye ayah kami adalah kenalan.femili kami bedua gi makan2 kat restoran hotel yang mahal gile.bayangla,air fresh oren rm9 satu!tapi kantoi ye,aku nampak waitress letak air kotak oren je.kongasam.


actually,mase tu aku nak gi tandas.so dengan tegopoh-gapah bejalan.tibe2 lantai licin,aku tesembam ye.depan sume dan juge Uqashah.blushing sepanjang malam.

dan Uqashah nmpaknye tidak secomel dulu.aku sudah tawar hati.carik yang laen ar.macam aku lawa sangat.


ouh ye.mase tadika jugak adelah zaman kegelapan bagiku.malas.meskipun ibu dah ajar kat rumah bace alif ba ta sume,aleh2 kat tadika aku jadi blur.satu hurof pon tak bole sebut.aiseh.balek umah ngaji ngan ibu ok pulak.dan mase final exam,aku bejaye dapat nombor 10.whoa..very intelligent.ye, amat sangat-sangat.nombor 10/12.good.

papepon.biarla ia menjadi kenangan terindah buatku.meskipon aku rase sekola menengah lagi indah kot.tapi xpela,zaman kanak-kanak,memang banyak pancaroba.lebih2 lagi untuk kanak2 'rajin' macam aku nih.



dats all..daa~

13 comments:

dell~ said...

jiha...
drpd cte ko kan...byk wat aq teregt
tym kicik2 dlu..best sgt..

uqasha, sedap nme 2..

p/s:npe ea, dak laki y aq kenal chumil2 dlu...bile besar sume xchumil..pas2 y x chumil jd chumil lak..ngee

crixerity said...

ahahhaaasuka uqasha??wakakakaa..
:)) lawaklah anda..

..SuRaYa..=).. said...

huhu..jiha..mu bwa ku kmbli ke zmn kank2..

hurm..ku rase ku lg mls n nakal dr mu mse zamn kank2..

skrg ni da berubh kot..haha..

fatin nazihah ashari said...

dell: tula kan.nape ek laki camtu? naseb baek kite tetap comel dri kecik smpai besa..haha

*isk3..suke2 je.cantik itu subjektif.huhu

mirul:uit..biorler aku dan kekasih lameku itu.kami da xde pape hubungan.haha

sue: xpe sue,aku tau ko dulu mesti lagi malas dri aku.ko xyah gtau aku da tau..haha..gurau jek..ngee~

liyana [syncro] said...

oo..ko dlu taski abim..

haha..
kalo ko dlu nk bli smarties je kejenye..

aku dlu sblom nk msuk tadika, aku mmg xnk sgt2 masuk tadika..

pastu mak ngn abg aku plan, kate kat aku.. "kat tadika tu tiap2 hari dpt makan kek". aku punye lar sonok.. hahaha.. msuk je tadika.. umph! gagagaggggaaa.. paham2 je lar yerkk..~ ;p

dell~ said...

jiha, kite maintain je chumil..

crixerity said...

ye ke kekasih? kau je perasan kot..aagaggaaaa..
mahalnya. hotel mana tu?

fatin nazihah ashari said...

yana:haha.ko suke kek ek.tula kan,org dewase memg suke pemainkan perasaan kanak2 comel cm kite.huhu

dell: angguk2 kepale

mirul: cis2..biarla aku nak perasan.ganggu je anda nih.tu hotel corus kat PD..sile boycott.tq

liyana [syncro] said...

suke kek? hehehh..kecik2 dlu suke arhh.. skrg kurengg~

Saifullah Jauhari said...

malas nak bace.. saje nak penuhkan komen.. sbb dah kol 12 pg.. so, ngantok.. haha.. yg penting tuan blog ni poyo..

fatin nazihah ashari said...

yana:haah.aku pon xsuke kek.lebih2 stroberi

amin: tkejut pulak tgok ustamin dtg cni.haha.biarla nak poyo pun.yang penting bhgie..thx sbb follow! :)

nawez said...

ade orang soh saye komen post ni.. tadaa!~

fatin nazihah ashari said...

komen apekah ini?..blur

June 01, 2009

zaman kanak-kanak adelah yang terindah kan

ehem ehehe.malam ni tibe-tibe je Bangi dilande blackout.hujan renyai je,guruh la bedentum siket.so umah aku kat Kg Sg Buah ni pon blackout la.actually takde sape berani nak tolak switch kat box letrik tu.ayah tak bagi,sebab guruh ade lagi.si Una gatal2 x ikot perintah da kene marah.huu..terkedu..hehe.

syahdu betol dibawah angin hujan yang sepoi-sepoi bahase tamil tu,ayah duk atas kusi malas beliau,bukak pintu berande,nikmati angin malam.Din ngan ibu duk kat sofa.Wa,Una dan abang aku tak nampak kerane dihalang kegelapan ditambah xpakai spek punye pasal.aku pulak bizi nak siapkan movie maker dengan expertnye.*huaa..penipuan belaku.abaikan.tibe-tibe ibu bukak balek kisah lame.


Ibu: "ingat lagi,nazihah mase kecik2 dulu sekolah tadika kat Taski Abim.hari-hari lepas balek tadika mesti nak pegi Pasaraya Samamaju."

saye dulu penah bemastautin di Kemaman.

sape bu?kak tin ke?..huh.si kodin betanye pule

Saye:"huhu..ingat2..orang nak beli Smarties.haha.."*akak supermarket pon da cam muke aku kot

Ibu:"haah.lepas tu nak pegi sekolah hari Ahad sampai Rabu je.hari Khamis xmo pegi.sebabnye hari2 laen semayang siket,hari Khamis kene semayang banyak kat sekolah"

Saye:"erk..yg tu x ingat pon"...blurr

Ibu:"iye.."*sambel ketawe dengan gembirenye

untok makluman,aku memang malas sangat pegi tadika.so,sebagai syarat nak suro aku gi,ialah lepas sekolah mesti belikan smarties.huh.naseb baek gigi aku maseh cantek lagi sekarang.well~ dan jugak,setiap hari kat tadika memang mule2 kene semayang dulu.solat 2 rakaat.aku xpastila tu solat Dhuha ataupun ape.yang pastinye takde doa Qunut.oh ye,hari Khamis rasenye kami kene solat Zohor kot.boys depan,girls belakang.pastu tanyela ustazah,nape pompuan xleh duk depan. "emm..kalau laki duk blakang pompuan,nanti dak laki nakal-nakal kacau pompuan.die tolak ke kan.dak pompuan baek kan.mesti xkacau laki.duk belakangla ye" *lebih kurangla,xsame sangat ayatnye tapi mesej tetap sampai kan?

kenangan kat tadika memang banyak.ade satu hari aku bawak ayam goreng.bile time rehat,aku gi la nak amek tupperware kat rak belakang.tengok2 due budak lelaki bunguk tengah cubit ayam aku.pastu rase2.dahla tangan kotor.huh.aku nak nanges tau.aku tengok je.pastu diorang blah.meskipun siket je die cuit,aku tetap xmakan ayam tuh.geli!

ade satu hari cikgu suro main rebut2 kerusi.mule2 turn pompuan.anak cikgu,name Nisa menang.mase turn laki,ade sorang budak ni name Uqashah.huhu.comella jugakkan.pastu ramai sangat dak pompuan sorak name die.aku pon sorakla sekali.hahaaha.tibe2 sorang kawan aku kate padeku "kite suke Uqasha dulu"...aku balasla "biarla nak suke die jugak"..dan petikaman lidah secare kecil-kecilan berlaku.hahahah.poyo ar.last2 Uqasha mnang competition tuh.wieeeee!!*kali terakher jumpe Uqasha mase aku darjah 5.rupenye ayah kami adalah kenalan.femili kami bedua gi makan2 kat restoran hotel yang mahal gile.bayangla,air fresh oren rm9 satu!tapi kantoi ye,aku nampak waitress letak air kotak oren je.kongasam.


actually,mase tu aku nak gi tandas.so dengan tegopoh-gapah bejalan.tibe2 lantai licin,aku tesembam ye.depan sume dan juge Uqashah.blushing sepanjang malam.

dan Uqashah nmpaknye tidak secomel dulu.aku sudah tawar hati.carik yang laen ar.macam aku lawa sangat.


ouh ye.mase tadika jugak adelah zaman kegelapan bagiku.malas.meskipun ibu dah ajar kat rumah bace alif ba ta sume,aleh2 kat tadika aku jadi blur.satu hurof pon tak bole sebut.aiseh.balek umah ngaji ngan ibu ok pulak.dan mase final exam,aku bejaye dapat nombor 10.whoa..very intelligent.ye, amat sangat-sangat.nombor 10/12.good.

papepon.biarla ia menjadi kenangan terindah buatku.meskipon aku rase sekola menengah lagi indah kot.tapi xpela,zaman kanak-kanak,memang banyak pancaroba.lebih2 lagi untuk kanak2 'rajin' macam aku nih.



dats all..daa~

13 comments:

dell~ said...

jiha...
drpd cte ko kan...byk wat aq teregt
tym kicik2 dlu..best sgt..

uqasha, sedap nme 2..

p/s:npe ea, dak laki y aq kenal chumil2 dlu...bile besar sume xchumil..pas2 y x chumil jd chumil lak..ngee

crixerity said...

ahahhaaasuka uqasha??wakakakaa..
:)) lawaklah anda..

..SuRaYa..=).. said...

huhu..jiha..mu bwa ku kmbli ke zmn kank2..

hurm..ku rase ku lg mls n nakal dr mu mse zamn kank2..

skrg ni da berubh kot..haha..

fatin nazihah ashari said...

dell: tula kan.nape ek laki camtu? naseb baek kite tetap comel dri kecik smpai besa..haha

*isk3..suke2 je.cantik itu subjektif.huhu

mirul:uit..biorler aku dan kekasih lameku itu.kami da xde pape hubungan.haha

sue: xpe sue,aku tau ko dulu mesti lagi malas dri aku.ko xyah gtau aku da tau..haha..gurau jek..ngee~

liyana [syncro] said...

oo..ko dlu taski abim..

haha..
kalo ko dlu nk bli smarties je kejenye..

aku dlu sblom nk msuk tadika, aku mmg xnk sgt2 masuk tadika..

pastu mak ngn abg aku plan, kate kat aku.. "kat tadika tu tiap2 hari dpt makan kek". aku punye lar sonok.. hahaha.. msuk je tadika.. umph! gagagaggggaaa.. paham2 je lar yerkk..~ ;p

dell~ said...

jiha, kite maintain je chumil..

crixerity said...

ye ke kekasih? kau je perasan kot..aagaggaaaa..
mahalnya. hotel mana tu?

fatin nazihah ashari said...

yana:haha.ko suke kek ek.tula kan,org dewase memg suke pemainkan perasaan kanak2 comel cm kite.huhu

dell: angguk2 kepale

mirul: cis2..biarla aku nak perasan.ganggu je anda nih.tu hotel corus kat PD..sile boycott.tq

liyana [syncro] said...

suke kek? hehehh..kecik2 dlu suke arhh.. skrg kurengg~

Saifullah Jauhari said...

malas nak bace.. saje nak penuhkan komen.. sbb dah kol 12 pg.. so, ngantok.. haha.. yg penting tuan blog ni poyo..

fatin nazihah ashari said...

yana:haah.aku pon xsuke kek.lebih2 stroberi

amin: tkejut pulak tgok ustamin dtg cni.haha.biarla nak poyo pun.yang penting bhgie..thx sbb follow! :)

nawez said...

ade orang soh saye komen post ni.. tadaa!~

fatin nazihah ashari said...

komen apekah ini?..blur